Η Αχαράβη αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο της βόρειας περιοχής της Κέρκυρας και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Κασσιόπη και Ρόδα. Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κέρκυρας και εκτείνεται κατά μήκος ενός μεγάλου κύριου παραλιακού δρόμου με διάφορες διακλαδώσεις που οδηγούν στην παραλία. Πρόκειται λοιπόν για μια παραθαλάσσια επίπεδη περιοχή με φόντο το βουνό του Παντοκράτορα με ποικίλες επιλογές παροχών και δραστηριοτήτων.

Το περίεργο όνομά της που οι επισκέπτες δυσκολεύονται να τονίσουν ή να εκφέρουν πολλές φορές προκύπτει από τα δύο συνθετικά «άχαρη» και «ήβη».

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η περιοχή στην Αρχαία Ελλάδα ονομάζονταν «Ήβη» ίσως προς τιμήν της κόρης του Δία που συμβόλιζε την νεότητα και προφανώς επρόκειτο για ένα μέρος που έσφυζε από ζωή. Η πόλη καταστράφηκε το 32 π.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό και έτσι μετονομάστηκε από την πόλη της ζωής στην πόλη της καταστροφής αυτής της ζωής, στην πόλη της «άχαρης ήβης».

Όντας ένα χωριό μεγάλων διαστάσεων παρέχει ουσιαστικά πολλές υπηρεσίες μιας λειτουργικής μικρής πόλης διαθέτοντας ταχυδρομείο, τράπεζα, κομμωτήρια, ανθοπωλεία, σούπερ μάρκετ και διάφορα άλλα καταστήματα. Πολλές είναι επίσης οι επιλογές εστιατορίων, καφέ και μπαρ τα οποία λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ως προς την μετακίνηση, καθημερινά λειτουργεί η τοπική υπηρεσία λεωφορείων και παρέχεται και η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτων, jeep, μηχανών και ποδηλάτων για πιο αυτόματη και ανεξάρτητη μετακίνηση. Από τον κεντρικό δρόμο αναχωρούν επίσης εκδρομές για εξερεύνηση παραδοσιακών χωριών και παλαιότερων τμημάτων της περιοχής (Περίθεια – Παλιά Περίθεια).

Σχετικά με τα καταλύματα ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ ποικίλων μορφών και τιμών. Υπάρχουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, διαμερίσματα, γκαρσονιέρες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αλλά και βίλες πολυτελείας με πισίνες.

Παραλίες

Η κεντρική παραλία της Αχαράβης είναι μεγάλη, έχει μήκος τρία χιλιόμετρα και συνδέει τη περιοχή της Ρόδας με αυτήν του Αλμυρού. Είναι αμμώδης και ρηχή και αυτό την καθιστά ασφαλή επιλογή για παιδιά. Διαθέτει ντουζιέρες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση καθώς και  beach bars, καφετέριες και ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας. Για τους πιο περιπετειώδεις, υπάρχουν θαλάσσια σπορ ακόμη και η δυνατότητα καταδύσεων.

Η παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα έξω από την Αχαράβη προς την περιοχή του Αλμυρού. Αποτελείται από δύο γειτονικούς αμμώδεις κόλπους με ρηχά νερά με χαρακτηριστικό σημείο ένα εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα. Η μία πλευρά είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση και ντουζ. Τριγύρω υπάρχουν ελληνικές ταβέρνες με παραδοσιακά αλλά και διεθνή πιάτα. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο όρμος Γιαλισκάρι. Η περιοχή είναι διάσπαρτη από βίλες προς ενοικίαση. Πίσω της βρίσκεται ένας προστατευόμενος υδροβιότοπος που έχει σχηματίσει την λιμνοθάλασσα Αντινιώτη.

Δείτε ότι έχει να κάνει με την βιοποικιλότητα και τους υδροβιότοπους του νησιού εδώ:

https://mykerkyra.com/corfiot-biodiversity/viopoikilotita/

Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης

Στο μουσείο έχουν συγκεντρωθεί και εκτίθενται αντικείμενα φωτογραφίες σχέδια και κείμενα της Κέρκυρας των τελευταίων τριών αιώνων. Στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που ανοίγουν σελίδες προσωπικών ιστοριών και συλλογικής εμπειρίας για να φωτίσουν το νήμα που ενώνει το τότε με το τώρα. Η Κέρκυρα κατοικήθηκε από λαούς με διαφορετικές κουλτούρες που άφησαν πάνω της τα ίχνη τους διαμορφώνοντας έτσι την ιδιαίτερη κερκυραϊκή παράδοση.

Οι εγκαταστάσεις του μουσείου βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αχαράβης και απέναντι από αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

«Ρωμαϊκά Λουτρά» στην Αχαράβη

Αχαράβη, αρχαιολογικά ευρήματα

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού που οδηγεί από τη Ρόδα προς την Κασσιόπη, ακριβώς απέναντι από το λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης. Η ανασκαφή διεξήχθη τα έτη 1985-6 και έφερε στο φως τμήμα μιας ρωμαϊκής έπαυλης: τα λουτρά, τα υπόκαυστα (ένα σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης) και ένα σύμπλεγμα αποχετευτικών αγωγών. Τα συχνότερα κινητά ευρήματα της ανασκαφής είναι θραύσματα οικιακών αγγείων, υαλοπίνακες (τζάμια παραθύρων), μεταλλικά αντικείμενα καλλωπισμού και ένδυσης. Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι οι ιδιοκτήτες είχαν υψηλό βιοτικό επίπεδο και τα κέρδη τους πήγαζαν από την εκμετάλλευση της εύφορης πεδιάδας της ευρύτερης περιοχής.

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe