Στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Kέρκυρας, ανάμεσα στις παραλίες Αγνί και Κρουζερή, βρίσκεται ο Άγιος Αρσένιος, ένα μικρό πέτρινο ξωκλήσι πάνω στο κύμα που μοιάζει σαν φυσική συνέχεια των βράχων.

Για να επισκεφθεί κανείς αυτό το μοναδικής ομορφιάς δημιούργημα, θα πρέπει να περάσει μέσα από το ξενοδοχείο Nissaki Beach και να βρει ένα μονοπάτι στα αριστερά το οποίο οδηγεί στο εκκλησάκι. Εάν θέλετε να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά του και να δείτε από μακρυά την απαράμιλλη ομορφιά του σημείου, δεν έχετε παρά να νοικιάσετε μία βάρκα.

Το πέτρινο ξωκκλήσι μοιάζει σαν φυσική συνέχεια των βράχων.

Μπορείτε επίσης να καταλήξετε στο εκκλησάκι και από ένα άλλο μονοπάτι από την πλευρά της παραλίας Αγνί.

Η φυσική ομορφιά του σημείου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το σημαντικό Βρετανό συγγραφέα Lawrence Durrell, ο οποίος έζησε στην περιοχή Καλάμι κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και αγάπησε τον τόπο και συγκεκριμένα το εκκλησάκι του Αγίου Αρσενίου το οποίο συχνά αποτελούσε καταφύγιο και ιδανικό σημείο έμπνευσης για εκείνον.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στο σημείο που είναι τώρα χτισμένο και ανάμεσα στα βράχια. είχε βρεθεί η εικόνα του Αγίου Αρσενίου.

Οι ντόπιοι την μετέφεραν στην περιοχή Κέντρωμα έτσι ώστε να την προστατέψουν. Μετά από λίγο διάστημα η εικόνα εξαφανίστηκε και οι ντόπιοι την ξαναβρήκαν στην ίδια θέση που την είχαν βρει, ανάμεσα στα βράχια και γι’ αυτό τον λόγο η εκκλησία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό το κρυμμένο εκκλησάκι δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο, γι’ αυτό και ο καθένας φεύγοντας αφήνει το ίχνος του γράφοντας στα βιβλία επισκεπτών που υπάρχουν μέσα στη λιτή εσοχή του.

Η ιστορία της εκκλησίας Άγιος Αρσένιος ανάγεται πριν το 1600 και είναι χτισμένη με πέτρα της περιοχής και πορσελάνη.

Επισκευάστηκε και η στέγη της ανακατασκευάστηκε το 1986 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γιμαρίου ο οποίος καταβάλει μέχρι και σήμερα σημαντικές προσπάθειες για την αναστήλωση της και την οργάνωση στο σημείο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πηγή

Πολιτιστικός Σύλλογος Γιμαρίου.Σημεία ενδιαφέροντος”, http://www.gimari.gr/index.php/el/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe