Ο Άγιος Αρσένιος είναι ένα μικρό βυζαντινό ξωκλήσι, στην άκρη της χερσονήσου ανάμεσα στις περιοχές Αγνί και Νησάκι. Η φυσική ομορφιά του σημείου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το σημαντικό Βρετανό συγγραφέα Lawrence Durrell, ο οποίος έζησε στην περιοχή κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και αγάπησε το Γιμάρι και τους κατοίκους του.

Το πέτρινο ξωκκλήσι μοιάζει σαν φυσική συνέχεια των βράχων.

Μπορείτε επίσης να καταλήξετε στο εκκλησάκι και από ένα άλλο μονοπάτι, λίγο μακρύτερα, από το γραφικό Καλάμι. Πρόκειται για μια όμορφη βόλτα από το γνωστό «Λευκό Σπίτι», που το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική επιλογή για πεζοπορία, εκτός κι αν επιλέξετε τη γρήγορη και δροσερή επιλογή της βάρκας.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στο σημείο που είναι τώρα χτισμένο και ανάμεσα στα βράχια. είχε βρεθεί η εικόνα του Αγίου Αρσενίου.

Οι ντόπιοι την μετέφεραν στην περιοχή Κέντρωμα έτσι ώστε να την προστατέψουν. Μετά από λίγο διάστημα η εικόνα εξαφανίστηκε και οι ντόπιοι την ξαναβρήκαν στην ίδια θέση που την είχαν βρει, ανάμεσα στα βράχια και γι’ αυτό τον λόγο η εκκλησία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό το κρυμμένο εκκλησάκι δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο, γι’ αυτό και ο καθένας φεύγοντας αφήνει το ίχνος του γράφοντας στα βιβλία επισκεπτών που υπάρχουν μέσα στη λιτή εσοχή του.

Η εκκλησία και η ιστορία της ανάγεται πριν το 1600 και είναι χτισμένη με πέτρα της περιοχής και πορσελάνη. Επισκευάστηκε και η στέγη της ανακατασκευάστηκε το 1986 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γιμαρίου ο οποίος καταβάλει μέχρι και σήμερα σημαντικές προσπάθειες για την αναστήλωση της και την οργάνωση στο σημείο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πηγή

Πολιτιστικός Σύλλογος Γιμαρίου.Σημεία ενδιαφέροντος”, http://www.gimari.gr/index.php/el/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe