Οι Ορχιδέες είναι μονοκοτυλίδονα φυτά  τα οποία συνθέτουν την οικογένεια των Ορχεοειδών (Αγγειόσπερμων). Οι ορχιδέες είναι εντυπωσιακά αγριολούλουδα της άνοιξης που απαντώνται σε εκατοντάδες συνδυασμούς χρωμάτων, σχημάτων και σχεδίων.

Όλες οι ορχιδέες έχουν φύλλα με παράλληλη νεύρωση. Τα άνθη τους αποτελούνται από έναν εξωτερικό κύκλο με τρία σέπαλα και έναν εσωτερικό με τρία πέταλα, από τα οποία το μεσαίο πέφτει προς τα κάτω και αποτελεί το «χείλος». Συνήθως από το σχήμα, το χρώμα και τα στίγματα του χείλους προσδιορίζουμε το είδος. Το χείλος συχνά μοιάζει με συγκεκριμένα είδη υμενοπτέρων. Ξεγελιούνται λοιπόν τα αρσενικά, ακουμπούν πάνω στο «ψεύτικο» θηλυκό και προσπαθούν ανεπιτυχώς να το γονιμοποιήσουν. Όταν πια καταλάβουν το λάθος τους, φεύγουν για άλλο φλερτ με άλλη ορχιδέα (πραγματικό θηλυκό όπως αυτά πιστεύουν). Έτσι μέσα από μια θαυμαστή διαδικασία συνεξέλιξης, γίνεται η πολύπλοκη επικονίαση κάποιων ορχιδεών.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου. Κατά τη διάρκεια των εορτών προς τιμή του Βάκχου, διέπραξε ιεροσυλία, επιχειρώντας να βιάσει μια ιέρεια. Η τιμωρία του ήταν να κατασπαραχθεί από  θηρία και να μεταμορφωθεί σε ένα αδύνατο και σεμνό φυτό. Ο Θέοφραστος  ήταν ο πρώτος από τους αρχαίους συγγραφείς που αναφέρθηκε στις ορχιδέες. Ήταν αυτός που τους έδωσε την ονομασία «Όρχις» επιστημονικά, ορμώμενος από το μύθο του Όρχι και αντανακλώντας την ομοιότητα της διπλοκόνδυλης ρίζας τους με τα ανδρικά γεννητικά όργανα.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μπορούσαν να ελέγξουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους τρώγοντας κονδύλους ορχιδέας. Αν ο πατέρας έτρωγε μεγάλους νεαρούς κονδύλους το παιδί θα ήταν αρσενικό, αν η μητέρα έτρωγε μικρούς κονδύλους το παιδί θα γεννιόταν θηλυκό.

Ακολουθώντας τις αρχαιοελληνικές δοξασίες και οι βυζαντινοί και οι νεότεροι Έλληνες αποδίδουν σεξουαλικές ιδιότητες στα φυτά, που για ρίζες έχουν δύο βολβούς σε σχήμα όρχεων.

Σχεδόν παντού στην Ελλάδα τα φυτά αυτά ονομάζονται «σερνικο-βότανα». Σε ορισμένα νησιά μάλιστα λέγονται «έρωτας», γιατί πιστεύουν ότι ενισχύουν την σεξουαλική ορμή.

Στην Κέρκυρα οι άγριες ορχιδέες βρίσκονται σχεδόν παντού. Είναι φυτά κοσμοπολίτικα τα οποία καταλαμβάνουν σχεδόν κάθε οικοσύστημα από το βουνό του Παντοκράτoρα που βρίσκεται στα  βορειοανατολικά του νησιού μέχρι και το δάσος του Αρκουδίλα που βρίσκεται στα νότια. Μέχρι σήμερα, στην Κέρκυρα  έχουν  καταγραφεί  54 διαφορετικά είδη και υποείδη άγριων ορχιδέων.

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Σαβίνα Γκιώνη, Υδροβιολόγος
Φωτογραφικό Υλικό: Σαβίνα Γκιώνη
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe