Σε αρκετά σημεία του νησιού της Κέρκυρας, ιδιαίτερα σε περιοχές με φτωχά και άγονα εδάφη, φύονται πολυετή βαθύρριζα φυτά που ονομάζονται αγριαγκινάρες (Cynara cardunculus L.). Τα φυτά αυτά είναι  Μεσογειακής προέλευσης και έχουν προσαρμοστεί αρκετά καλά στις ξηροθερμικές συνθήκες της Ν. Ευρώπης.

Η αγριαγκινάρα ανήκει στην οικογένεια Compositae και παράγει ταξιανθίες κεφάλια όπου αναπτύσσονται πολλοί ελαιούχοι καρποί (γνωστοί ως σπόρια). Σε ένα βλαστό είναι δυνατό να φέρονται κι άλλες ανθοκεφαλές, σαν διακλαδώσεις (περίπου 20 με 25).

Είναι χειμερινό αλλά και ανοιξιάτικο φυτό το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει μέχρι τα τρία μέτρα. Το καλοκαίρι επιβιώνει αποξηραίνοντας την υπέργεια βιομάζα του.

Αγριοαγκινάρα, ευεργετικές ιδιότητες

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες όπως:

Είναι ιδιαίτερα εύγευστα τα βρώσιμα τμήματά του.

  • Προστατεύει από τη διάβρωση των εδαφών
  • Εμπλουτίζει τα εδάφη  των εδαφών με οργανική ουσία
  • Αποτελεί φθηνή πρώτη ύλη για κτηνοτροφία
  • Τα σπόρια του αποτελούν τροφή για τα πουλιά (ιδιαίτερα τις καρδερίνες)
  • Περιέχει βιταμίνες Α, Β και C,  ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο

Φρέσκια ή κατεψυγμένη, μισή κούπα από καρδιές άγριας αγκινάρας περιέχει 5 περίπου γραμμάρια ινωδών ουσιών, κάπου 20% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας για σωστή λειτουργία του οργανισμού

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την αγριαγκινάρα ως διουρητικό, εφιδρωτικό, αντιρευματικό και χολαγωγό.

Αυτό το φυτό καταπολεμούσε τις τροφικές δηλητηριάσεις και τις ασθένειες στο συκώτι. Παλαιότερα τα φύλλα της αγριοαγκινάρας χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση ίκτερου, σκορβούτο, οίδημα, ρευματισμούς, χρόνιους πόνους, ορισμένες ασθένειες της καρδιάς που οδηγούν σε οίδημα, κ.α..

Σε πολλά χωριά του νησιού της Κέρκυρας οι αγριοαγκινάρα θεωρείται εκλεκτό φαγητό. Το βλαστάρι ή άνθος είναι το φαγώσιμο μέρος, δηλαδή ο καρπός ο οποίος είναι σαρκώδης, εσωτερικά κούφιος. Περιέχει την καρδιά, «το κρέας» της άγριας αγκινάρας, και την κορυφή με χνουδωτό κέντρο.

Επισκεφθείτε το

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

eMUSEUM OF NATURAL HISTORY OF CORFU

eMUSEO DI STORIA NATURALE DI CORFU

https://www.corfunature.gr

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Σταμάτης Γκίνης, Βιολόγος
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σταμάτης Γκίνης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe