Στη δυτική ακτή της Κέρκυρας συναντούμε το χωριό του Βάτου, ένα χωριό κοντά σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού:  τους Έρμονες, τη Μυρτιώτισσα, τη Γλυφάδα και τον Κοντογιαλό. Γύρω από το χωριό, το οποίο είναι χτισμένο σε πτυχή του βουνού, υπάρχουν μερικά κτίσματα που μαρτυρούν πως η περιοχή έχει κατοικηθεί πριν από τον 16ο αιώνα.

Κρυμμένο από τη θάλασσα εξαιτίας του αλλοτινού φόβου των πειρατών έχει να προσφέρει πλούσια φυσική ομορφιά, μοναδικά μονοπάτια και γοητευτική αρχιτεκτονική παλιών Κερκυραϊκών σπιτιών.

Ένα από τα ιδιαίτερα σημεία της περιοχής είναι η εκκλησία Άη Γιώργης, χτισμένη στην κορυφή του χαρακτηριστικού λόφου της περιοχής.

Εκεί, μετά από έναν πανέμορφο περίπατο αντικρύζουμε το γραφικό ξωκκλήσι. Βάσει των τοιχογραφιών του ο ναός χρονολογείται στα τέλη του μεσαίωνα. Πιθανότατα να πρόκειται για τον Άη Γιώργη τον Υψηλό που απαντάται σε ένα τεκμήριο του 1420. Σε αυτό το έγγραφο, συνταγμένο από τον νοτάριο Ιωάννη Σπαρμιώτη, μνημονεύεται η πώληση ενός αμπελώνα στον Γουλιέλμο De Hugoth, εκπρόσωπο της μονής Αγίου Γεωργίου του Υψηλού, από τα αδέρφια Βασίλη και Γιώργη Παραμονή. Ο ίδιος ναός αναφέρεται και στη διαθήκη του φεουδάρχη Αρσένη Δεληγότη συνταγμένη το 1469 από τον Ιωάννη Πολυλά.

Ο Άη Γιώργης είναι μονόχωρος, δρομικός, με ημικυκλική αψίδα, χτισμένος με αργόλιθους ενώ παρουσιάζει και πλίνθους στους οριζόντιους αρμούς.

Οι τοιχογραφίες που διασώζονται είναι σε κακή κατάσταση και ανάγονται μάλλον στον 14ο ή 15ο αιώνα.

Το τοξωτό πλίνθινο πλαίσιο και η παρουσία πλίνθων στους αρμούς στο ιερό υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μεσαιωνικό ναό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχοντική οικογένεια των Δεληγότηδων κρατούσε από ένα κλάδο του προβηγκιανού οίκου De Hugoth. Μέλη αυτού του κλάδου ήρθαν στην Κέρκυρα τον 14ο αιώνα επί Ανδηγαυών ως τοπικοί αξιωματούχοι και κατέστησαν αποδέκτες φεουδαλικών αγαθών από «τσ’ αρχόντους». Απ’ ό,τι φαίνεται με την πάροδο των ετών Κερκυραιοποιήθηκαν.

Το τοπίο που διαμορφώνεται γύρω από τον λόφο προσφέρει μοναδική θέα.

Μπορείτε να αγναντέψετε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού, τις δυτικές ακτές της Κέρκυρας αλλά και της περιοχής Μέσης.

Πηγή

terrabook. “Βάτος“, https://greece.terrabook.com/el/corfu/page/vatos/\

Στην περιοχή του Βάτου“, https://weatherpantokratoras.blogspot.com/2015/05/blog-post_20.html

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Ευαγγελία Πρωτοπαπαδάκη
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe