Ο καταπράσινος υγροβιότοπος της Άκολης, βρίσκεται περίπου ενάμιση χιλιόμετρο βορειοανατολικά του οικισμού του Αγίου Στεφάνου. Μαζί με το Έλος Ερημίτη και τη Βρωμολίμνη έχουν καταγραφεί και από το ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων) με το όνομα «Λιμνοθάλασσες Βαρβάρας ή Αυλάκι & Αγ. Στέφανος».

Πρόκειται για μια μικρή παράκτια λίμνη σε μια περιοχή που δεν προσεγγίζεται από οδικό δίκτυο και κατά συνέπεια βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω μονοπατιού  που ξεκινά από τον Άγιο Στέφανο Σινιών ή την παραλία Αυλάκι στα δυτικά ή από τη θάλασσα, με πλωτό μέσο.

Ο υγρότοπος δεν έχει εμφανή σύνδεση με τη θάλασσα αλλά το νερό είναι υφάλμυρο υποδηλώνοντας ισχυρή αλληλεπίδραση.

Η λίμνη, κατά την εποχή της Ενετοκρατίας ενώνονταν με τη θάλασσα με ένα μικρό ανοιχτό κανάλι και πιθανόν να έχει λειτουργήσει στο παρελθόν σαν ιχθυοτροφείο.

Στα ανατολικά της, χωρίζεται από τη θάλασσα με μια στενή, μαγευτική παραλία ενώ οι άλλες πλευρές είναι κατάφυτες από πυκνή δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση

Στα ανατολικά της, χωρίζεται από τη θάλασσα με μια στενή, μαγευτική παραλία ενώ οι άλλες πλευρές είναι κατάφυτες από πυκνή δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση (πουρνάρια, κουμαριές, μυρτιές, δάφνες, ελιές, σπάρτα κ.α.) του ημι-ορεινού όγκου του Ερημίτη. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σκουπίδια που μεταφέρονται με τον κυματισμό ενώ τους θερινούς μήνες η παραλία χρησιμοποιείται από λουόμενους. Η κυρίαρχη βλάστηση μέσα στη λίμνη είναι υφυδατική που καλύπτει και την μεγαλύτερη επιφάνεια και από βούρλα και καλάμια.

Όσο αφορά την πανίδα υπάρχουν ψάρια, αμφίποδα, σαλιγκάρια ενώ στην περιοχή έχει καταγραφεί η παρουσία βίδρας.

Στα όρια της λίμνης σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Αν υλοποιηθούν τα σχέδια τότε η λίμνη θα δεχτεί σημαντικές πιέσεις. Ο υγρότοπος περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.

Κατά τη διεθνή ορνιθολογική οργάνωση IUCN η λίμνη κατατάσσεται ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά, καθώς την προτιμούν ως στάση στο μεταναστευτικό τους ταξίδι, ενώ της αποδίδεται και αξία για την υποστήριξη των τροφικών αλυσίδων, για τη μεγάλη βιολογική της ποικιλία αλλά και για αναψυχή.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe