Μόλις είκοσι χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας υπάρχει ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, η Άνω Παυλιάνα, χτισμένο στις πλαγιές του ομώνυμου βουνού Παυλιάνα.
Τα γειτονικά του χωριά, η Κάτω Παυλιάνα, το Πεντάτι, ο Κάτω Γαρούνας και ο Άγιος Ματθαίος φέρουν εξίσου σημαντικά στοιχεία από την παράδοση του νησιού, στην αρχιτεκτονική και την ιστορία τους.
Η παράδοση εντοπίζεται σε πολλά σημεία του χωριού, σημεία που διατηρούν τον χαρακτήρα του χωριού. Παλιά αρχοντικά χτισμένα από πέτρα, σκεπές με βυζαντινά κεραμίδια, αποθήκες που ονομάζονται κατώγια, ογνίστρες, ,μπουγιάτες, ασβεστοκάμινα και άλλα χαρακτηριστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν υπάρχουν ακόμα σε κάποια σπίτια του χωριού.
Η Άνω Παυλιάνα αποτελεί πέρασμα για τις παραλίες Παραμόνας και Άγιος Νικόλαος, ενώ δεν διαθέτει τουριστικές δομές αλλά αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του, τα στενά δρομάκια και να περιηγηθείτε στη γύρω περιοχή.
Στο βουνό Άνω Παυλιάνα υπάρχει και η Παναγία Οδηγήτρια, ένα όμορφο μικρό εκκλησάκι με το αρχονταρίκι του, πλαισιωμένο από δέντρα και φυτά.
Άξια αναφοράς είναι και η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία και Εσταυρωμένου, με την εκπληκτική θέα και την κατάφυτη διαδρομή. Οι κάτοικοι μιλούν με ιδιαίτερη αγάπη για τη δημιουργία της και κάθε χρόνο στον εορτασμό του Προφήτη Ηλία, στις 6 Ιουλίου, συρρέει πλήθος κόσμου από όλο το νησί.
Η παράδοση εντοπίζεται σε πολλά σημεία του χωριού, παλιά αρχοντικά χτισμένα από πέτρα, σκεπές με βυζαντινά κεραμίδια, αποθήκες που ονομάζονται κατώγια, ογνίστρες, ,μπουγιάτες, ασβεστοκάμινα και άλλα χαρακτηριστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν υπάρχουν ακόμα σε κάποια από τα σπίτια .
Οι κάτοικοι του χωριού είναι γνωστοί και για την αγάπη τους για τις τέχνες, τον χορό, το τραγούδι και τις χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές.
Στο παρελθόν οι κάτοικοι του χωριού είχαν την καθημερινή φορεσιά και την γιορτινή. Οι γυναίκες φορούσαν “ροκέττο” , ένα βαμβακερό ύφασμα που έμοιαζε με νυχτικό και τοποθετούνταν μέσα από τα ρούχα τους και στόλιζαν το κεφάλι τους με λευκή “μπόλια” ένα ύφασμα που έμοιαζε με μαντήλι. Οι ανδρική φορεσιά είχε την χαρακτηριστική “βράκα” λινή ή βαμβακερή και την “τρίτσα” ένα είδος ψάθινου καπέλου.
Πολλές εκδηλώσεις και έθιμα τηρούνται κάθε χρόνο καθώς και ενημερωτικές ημερίδες. Ενεργό δράση έχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Παυλιάνας, ο Αγροτικός Σύλλογος Άνω και Κάτω Παυλιάνας καθώς και ο Πολιτιστικό Σύλλογο Άγιος Δημήτριος που φέρει το όνομα του Αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκκλησία του χωριού .
Σχόλια