Χτισμένο σε υψόμετρο 100 μέτρων και πλαισιωμένο από ελαιόδεντρα συναντά κανείς, στο νότιο τμήμα του νησιού, τον παραδοσιακό οικισμό Αργυράδες.

Η προέλευση της ονομασίας του οικισμού

Η ονομασία φαίνεται να έχει προέλευση από την οικογένεια των Αργυρών ή Αργυρόπουλων που είχαν στην κατοχή τους πολλές ιδιοκτησίες στην Ελλάδα και ενδεχομένως η περιοχή να τους δόθηκε υπό τον θεσμό της «πρόνοιας» που υπήρχε στο βυζαντινό κράτος, δηλαδή της εκμετάλλευσης ορισμένων περιοχών από αρχοντικές οικογένειες.

Η οχυρωματική τακτική, τα Καστρόσπιτα και η τοποθεσία των Αργυράδων

Οι Αργυράδες είναι ένας οικισμός με πλούσια ιστορία, ανά τα χρόνια οι επιδρομές των πειρατών, όπως του ξακουστού Χαϊρεντίν Βαρβαρόσα αλλά και αργότερα των Τούρκων, δεν το άφησαν ανεπηρέαστο.

Ακόμη και η τοποθεσία που είναι χτισμένος ο οικισμός μεταξύ τριών λόφων, των Ταξιαρχών, του Αι Γιάννη και της Βίγλας, μαρτυρούν το σχέδιο της οχυρωματικής τακτικής που ακολουθήθηκε, με την θέα από τους λόφους να δείχνει αν τυχόν θα πλησίαζαν απειλητικά πλοία.

Τα σπίτια που συναντά κανείς κατα την επίσκεψη του στο χωριό, φέρουν τα σημάδια της ιστορίας του τόπου, χαραγμένα πάνω τους.

Αρχαία καστρόσπιτα δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν οχυρωματική προστασία στους κατοίκους και στενοί δρόμοι με ενδοεπικοινωνία, εσωτερικές πόρτες που μετατράπηκαν αργότερα σε ερμάρια και κατώγια με μικρά παράθυρα που υποδεικνύουν την ύπαρξη από πολεμίστρες και φανερώνουν την προσπάθεια των κατοίκων να οχυρώσουν την περιοχή.

Τα ήθη και τα έθιμα των Αργυράδων

Οι Αργυράδες είναι από τις περιοχές της Κέρκυρας που ξεχωρίζουν για την αναβίωση των εθίμων και διατηρούν αναλλοίωτες πολλές παραδόσεις.

Οι κάτοικοι του οικισμού και των γύρω περιοχών συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυράδων, με θεατρικές παραστάσεις, καρναβαλικές εκδηλώσεις, συναυλίες, χορωδία, μαντολινάτα και άλλα, ενώ εξέχουσας σημασίας είναι το παραδοσιακό έθιμο της περιοχής που αναβιώνει κάθε χρόνο κατά την Καρναβαλική περίοδο και ονομάζεται το έθιμο των Βλάχων. Το συγκεκριμένο έθιμο θέλει τα δύο άτομα που ηγούνται της αποκριάτικης πομπής να πραγματοποιούν ένα πανάρχαιο τελετουργικό χορό που ονομάζεται “ζάλια” κρατώντας τα “τσαντσαμίνια” τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης πλάι σε εν ξύλινο αντικείμενο που μοιάζει με αρχαίο δόρυ.

Δραστηριότητες και η σύνδεση του οικισμού με τον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων

Ο παραδοσιακός οικισμός Αργυράδες εκτός από όλα τα άλλα στοιχεία που τον ξεχωρίζουν, είναι ευρύτερα γνωστός και αγαπημένος για την σύνδεση του με την αμμώδη παραλία Άγιος Γεώργιος Αργυράδων.

Στην περιοχή υπάρχουν όλες οι απαραίτητες τουριστικές υποδομές που μπορεί να χρειαστεί κανείς για να απολαύσει την παραλία αλλά και  να διαμείνει στην περιοχή σε ένα από τα πολλά καταλύματα καθώς και να επιλέξει ανάμεσα στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ που θα ταιριάζουν στις προτιμήσεις του.

Πηγή

el.wikipedia.orgΑργυράδες Κέρκυρας” https://el.wikipedia.org/

Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυράδων“Ο προοδευτικός – πολιτιστικός  σύλλογος Αργυράδων” http://psargiradon1981.blogspot.com/

Αργυράδες Αργυράδες – Κέρκυρα” https://web.archive.org

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: shutterstock
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe