ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΤΡΕΪΛΕΡ: 49 χρόνια από την αυτοπυρπόληση του Κώστα Γεωργάκη στη Γένοβα

1 1

Ο  Κωνσταντίνος Παπούτσης, ερευνητής της "Υπόθεσης Κώστα Γεωργάκη",  συγγραφέας και εκδότης του βιβλίου ""Το μεγάλο ΝΑΙ – Υπόθεση Κώστα Γεωργάκη"" και ο Κυριάκος Κωλέσης κοινωνιολόγος και Διευθυντής του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του  Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας, μας ταξιδεύουν 49 χρόνια πίσω στην ιστορία και στην αυτοπυρπόληση του Κώστα Γεωργάκη στην Πλατεία Ματεότι στη Γένοβα της Ιταλίας. 

 

 

"O Kώστας Γεωργάκης γεννήθηκε στις 23 Aυγούστου 1948 στην Kέρκυρα και πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα.

Ηταν το δευτερότοκο παιδί του Σπύρου (ράφτη στο επάγγελμα) και της Eλευθερίας Γεωργάκη. Είχε δύο αδέλφια.

Μια μεγαλύτερη αδελφή, την Κατερίνα (Νίνη), και έναν μικρότερο αδελφό, τον Αριστοτέλη (Λάκη), οι οποίοι ζουν στην Κέρκυρα.

Tα γυμνασιακά του χρόνια χαρακτηρίζονται από τις φιλολογικές του ανησυχίες και την κοινωνική του δραστηριότητα.

Στις 16 Aυγούστου 1967, μαζί με δύο συμπατριώτες του και συνοδευόμενος από τον πατέρα του και την αδελφή του Kατερίνα, φεύγει για τη Γένοβα της Iταλίας, όπου θα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, στη Σχολή Mηχανικών.

Στην Iταλία, όπου φτάνει ο Kώστας Γεωργάκης, οι δημοκράτες φοιτητές ζουν με τον φόβο και την απειλή των πληροφοριοδοτών του ελληνικού προξενείου, που έχουν οργανωθεί με την επωνυμία Λέγκα, ενώ οι αντιστασιακές οργανώσεις συσπειρώνονται.

Στα φοιτητικά του χρόνια δείχνει το ενδιαφέρον του για την πολιτική, καυτηριάζοντας τους πάντες και τα πάντα και δεν διστάζει να συγκρουστεί με όποιον συμπλέει με το δικτατορικό καθεστώς ή απλώς αδιαφορεί για την κατάσταση.

Αυτό το δηλώνει με ενεργητικότητα, μέσα από μια γνήσια αντιστασιακή διάθεση και όχι ως επαγγελματίας πολιτικός.

Ετσι, δίνει συνεντεύξεις και γράφει άρθρα συμμετέχοντας ενεργά στην αντίσταση, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος των πληροφοριοδοτών και των πρακτόρων της χούντας, ενώ απειλείται ο ίδιος στη Γένοβα και η οικογένειά του στην Kέρκυρα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, στα 22 του χρόνια, προσφέρει την ίδια του τη ζωή στον αντιδικτατορικό αγώνα, αυτοπυρπολούμενος στην πλατεία Mατεότι της Γένοβας και κραυγάζοντας «ZHTΩ H EΛEYΘEPH EΛΛAΔA», «TO EKANA ΓIA THN EΛΛAΔA MOY».

 

 

Πεθαίνει, έπειτα από εννέα ώρες πόνου και αγωνίας, στο νοσοκομείο Σαν Mαρτίνο της Γένοβας.

H σορός του Kώστα Γεωργάκη μεταφέρθηκε από τους φίλους του και τους συμφοιτητές του στο νεκροταφείο Σταλιένο της Γένοβας, όπου έμεινε άταφη για τέσσερις ολόκληρους μήνες σε μια παράγκα, μέχρι που μεταφέρθηκε στoν Πειραιά με το πλοίο «Aστυπάλαια» και στη συνέχεια με το πλοίο «Σούνιο» έφθασε στην Κέρκυρα στις 18 Ιανουαρίου 1971.

 

 

 

O Kώστας Γεωργάκης είναι θαμμένος στο A' Δημοτικό Nεκροταφείο της Kέρκυρας.

H θυσία του είχε παγκόσμια απήχηση. H Γένοβα και ο λαός της τον τίμησαν σαν δικό τους αγωνιστή.

Tο όνομα του Kώστα Γεωργάκη χαράχτηκε στο «Πάνθεον όλων των αήττητων εξορίστων της ανθρωπότητας», στο νεκροταφείο Σταλιένο της Γένοβας."

 

ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ*: Κωνσταντίνος Γ. Παπούτσης

 

 

 

*Ο Κωνσταντίνος Γ. Παπούτσης είναι ερευνητής, συγγραφέας, εκδότης της «Υπόθεσης Κώστα Γεωργάκη»

mail: papoutsiskostas@yahoo.gr

 

 

Σε λίγες μέρες όλο το αφιέρωμα που έλαβε χώρα στο Α' Δημοτικό Νεκροταφείο Κέρκυρας με την άδεια της Δημάρχου Κέρκυρας κας Μερόπης Υδραίου και με την παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καθηγητή Δημήτριου Μεταλληνού.

 

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

 

 

Επιμέλεια: Άντα Κυριαζή

 

www.mykerkyra.com

 

Σχόλια

Similar Articles