Ada Kiriazi

Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος MSc Επιστήμη της Πληροφορίας - Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Alain Coppens, o Βέλγος Πρωταθλητής Πιλότος αγωνιστικών σκαφών 2017, 2018 & 2019 και η σύνδεση του με την Ελλάδα

1 1

 Ο Βέλγος Πρωταθλητής Πιλότος αγωνιστικών σκαφών Alain Coppens μιλάει στο My Kerkyra και στην Άντα Κυριαζή.

 

Ο Alain ξεκίνησε να αγωνίζεται από μικρή ηλικία. Με μια έμφυτη κλίση στο windsurfing και στην ιστιοπλοϊα αναζητώντας πάντα την ταχύτητα στράφηκε στους αγώνες σκαφών το 2014.

 

 

Κατά την διάρκεια της σύντομης αυτής καριέρας του έχει συγκεντρώσει πολλές διακρίσεις, ανάμεσα σε αυτές Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικών Σκαφών 2017 και 2018.

 

 

  • Σε ποιά ηλικία ξεκίνησες την αγωνιστική σου καριέρα και πως πρέκυψε αυτή σου η αγάπη για την ταχύτητα σε συνδυασμό με την θάλασσα;

 

 

Στην ηλικία των 11 ξεκίνησα να διαγωνίζομαι σε αγώνες windsurfing. Από παιδί είχα το πάθος για τη θάλασσα και την ταχύτητα. Σε αυτό το σπορ εξελίχτηκα σαν επαγγελματίας και έτσι έγινα 11 φορές Πρωταθλητής Βελγίου, 9 φορές Πρωταθλητής Ευρώπης και 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής. 

Στα 28 μου η καριέρα μου σταμάτησε λόγω σοβαρών τραυματισμών. Μετά από μερικά χρόνια φυσιολογικής κανονικής ζωής με μια επιχείρηση στο χώρο του γυαλιού και ανάρρωσης από τραυματισμούς, όλα άρχισαν να μου φαίνονται βαρετά στον ελεύθερο χρόνο μου, έτσι ξεκίνησα να ψάχνω και πάλι για μια πρόκληση. Το 2013 επανέφερα το πάθος μου για το νερό με ένα σπορ σκάφος, έτσι αυτό σύντομα με οδήγησε σε τοπικούς αγώνες. Το 2014, αποφάσισα να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αγωνιστικό σκάφος και ξεκίνησα την Silver Racing Team 888.

 

 

 

 

 

  • Μίλησε μας για την ομάδα σου την «Silver Racing Team 888». Γιατί «888»; Πρόκειται για κάτι συμβολικό για σένα;

 

 

Το πρώτο σκάφος ήταν ασημί, έτσι επιλέχτηκε το όνομα “Silver”, το ‘888’είναι ο πρώτος αριθμός που είχα σαν διαγωνιζόμενος σε διεθνή αγώνα, έτσι δεν υπήρχε αμφιβολία γι αυτό! 

  • Ξέρουμε ότι υπάρχει μία σύνδεση, μια ισχυρή σύνδεση με την Ελλάδα. Πες μας λοιπόν, πως αποφάσισες να αγωνιστείς με ένα ελληνικό σκάφος; Πως ανακάλυψες την  «SKIPPER BSK MARINE», αυτήν την ελληνική εταιρεία;   

 

 

Μετά από δύο χρόνια αγώνων, υπήρξε η ανάγκη για εξέλιξη μας πάνω στο σπόρ αυτό. Έτσι η σύζυγος μου Mieke έψαχνε για ένα νέο τύπο αγωνιστικού σκάφους έτσι ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε διαδικτυακά με διάφορους κατασκευαστές. Σύντομα είχαμε διάφορες προτάσεις και ξεκινήσαμε να τις κατηγοριοποιούμε. Έπειτα από τηλεφωνικές συνομιλίες και mail καταλήξαμε στην BSK Marine Skipper. Οπότε προσκληθήκαμε στην Ελλάδα να δοκιμάσουμε το ήδη υπάρχον ελληνικό αγωνιστικό σκάφος. Υπήρξε αμέσως χημεία και καταλήξαμε απευθείας σε συνεργασία με την οικογένεια Σταυρουλάκη, με αποτέλεσμα ο σχεδιαστής Αλέξανδρος Σταυρουλάκης να προχωρήσει αμέσως στην εξέλιξη του σκάφους, πρώτα ελέγχοντας κάποιους κανόνες και έπειτα ξεκινώντας τη δουλειά με σκοπό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Μετά από 6 μήνες ο στόχος επετεύχθη. Οι μηχανές Mercury επιλέχτηκαν άμεσα και είμασταν έτοιμοι για την καθέλκυση του σκάφους και τα πρώτα τεστ. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά και συνεχίσαμε με όλες τις προσαρμογές.

 

 

 

 

 

 

  • Πρωταθλητής Ευρώπης και Παγκόσμιος 2017 και 2018. Τι θα γίνει λοιπόν το 2019; Ποιός είναι ο στόχος;

 

Το 2017 συμμετείχαμε στους διαγωνισμούς με ένα πολύ ισχυρό κόνσεπτ. Τα          αποτελέσματα εξελίχτηκαν πολύ καλά σύντομα, μετά απο 11 γύρους αγώνων η χρονιά μας έληξε με 3 τίτλους. Βέλγικο, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο τέλος της σεζόν 2017, η BSK Marine Skipper αποφάσισε να φέρει το σκάφος πίσω στο ναυπηγείο στην Ελλάδα έτσι ώστε να βελτιώσει κάποια πράματα για τη σεζόν 2018. Αυτό επέφερε ένα τέλειο αποτέλεσμα διότι το 2018 υπερασπιστήκαμε επάξια τους τίτλους μας και τους διατηρήσαμε. Για το 2019 έχουμε να ελέγξουμε και άλλες λεπτομέρειες και είμαστε έτοιμοι για μια δύσκολη μάχη, αλλά θα είμαστε ακόμη δυνατότεροι και ετοιμοπόλεμοι. 

  • Τέλος, όπως προαναφέραμε υπάρχει στενή σχέση με την Ελλάδα και την έχετε επισκεφθεί επίσης. Ποιά η άποψή σας για την Ελλάδα, την Ελληνική θάλασσα, τους Έλληνες;

 

 

Φυσικά εξαιτίας των πολλών και καλών αποτελεσμάτων και επαφών με την οικογένεια της BSK Marine, το πάθος μας για την Ελλάδα έγινε ακόμη μεγαλύτερο, είχαμε και την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις Κυκλάδες με ένα σκάφος Skipper. Τι υπέροχη και μοναδική φύση, θάλασσα και νησιά...απλά ατελείωτα. Οι άνθρωποι είναι επίσης φιλικοί και εξυπηρετικοί, και απολαμβάνουμε το υπέροχο φαγητό. Αποτέλεσμα: Αγαπάμε την Ελλάδα!!!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 ***Η συνέντευξη προηγήθηκε του μεγάλου αγώνα στην Benalmadena της Ισπανίας "2019" UIM Pleasure Navigation Endurance World Championship - Campeonato Mundial Endurance Class B'', όπου ο Alain Coppens στέφθηκε για 3η φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία του!

 

 

 

Μιά ελληνική εταιρεία που κάνει τη διαφορά!!! 

 

Η Skipper BSK αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα για κάθε κατασκευαστική επιχείρηση στον κλάδο της ναυπηγικής και όχι μόνο. Με ένα πολύ καλό προϊόν, με οργανωμένη εργοστασιακή μονάδα, σύγχρονο και μεθοδευμένο έλεγχο της παραγωγής και με όραμα το κρητικό ναυπηγείο ανεβάζει ψηλά τον πήχη για το ελληνικό Rib το οποίο άφοβα και επάξια μπορεί να κερδίσει πολλές αγορές εκτός συνόρων. 

 

 

 

Παγκόσμια διάκριση σχεδίασης Red Dot Award: Product Design 2016

 

Τον  τιμητικό τίτλο Honourable Mention in the Red Dot Award: Product Design 2016 κέρδισε η σχεδίαση του Skipper NC100s, ένα δημιούργημα της BSK Marine. To Skipper NC100s είναι το πρώτο Ελληνικό σκάφος και το δεύτερο παγκοσμίως που κερδίζουν αυτό το διεθνές βραβείο σχεδίασης.

Ανάμεσα σε 5200 προϊόντα από 57 εθνικότητες κατάφερε να εντυπωσιάσει την κριτική επιτροπή των 41 έμπειρων καθηγητών, δημοσιογράφων σχεδίου και σχεδιαστών από όλο τον κόσμο.

Έτσι ο επαναστατικός σχεδιασμός του Skipper NC100s, σχεδιασμένο από τον πολλά υποσχόμενο σχεδιαστή–ναυπηγό Αλέξανδρο Σταυρουλάκη κατέκτησε μία θέση στην οικογένεια της Red dot.

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός έχει ιδρυθεί το 1954 και αυτή την στιγμή είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός που βραβεύει τον σχεδιασμό προϊόντων στον κόσμο.

 

Σε συνέχεια της βράβευσης για τον σχεδιασμό του SKIPPER NC 100S με το τιμητικό τίτλο REDDOT AWARD που έλαβε προσωπικά ο Αλέξανδρος Σταυρουλάκης, σειρά έχουν οι διακρίσεις της Βέλγικης Ομάδας Silver Racing team 888 η οποία με το ειδικά διαμορφωμένο αγωνιστικό σκάφος SKIPPER NC 100R κατάφερε να καταρρίψει κάθε ρεκόρ επιτυχιών.

 
 

Για την κατασκευή του SKIPPER NC 100R έχει χρησιμοποιηθεί η βραβευμένη γάστρα του SKIPPER NC 100S & 100C.


 

Σε όλες τις συμμετοχές της Silver Racing team 888 με το SKIPPER NC 100R , κατάφερε να στεφτεί πρώτη αφήνοντας στην δεύτερη και τρίτη θέση, γνωστούς οίκους σχεδιασμού και κατασκευής σκαφών παγκοσμίου βεληνεκούς.

 

 

 

 

Άντα Κυριαζή για το mykerkyra.com

 

 

 

Αρχείο MyKerkyra magazine:

ΚΥΡΙΑΖΗ, Άντα (2019). Συνέντευξη: Alain Coppens, Ο Βέλγος Πρωταθλητής Πιλότος αγωνιστικών σκαφών Alain Coppens μιλάει στο My Kerkyra και στην Άντα Κυριαζή, MyKerkyra magazine: the real Corfu, τεύχος 21|2019, σελ. 42-44.

 

 

English Version:

https://mykerkyra.com/article/alain-coppens-powerboat-world-champion-2017-2018-2019-interview-by-ada-kiriazi

 

Comments

Similar Articles