Οι πολύτιμοι υδάτινοι πόροι

1 3

 

 

Σαφώς και έχουμε ξανά αναφερθεί  στις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ερημοποίησης με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας είπαμε να εξετάσουμε το θέμα εκτενέστερα. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες είναι και ο τρόπος διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπως  υπόγειες πηγές και ρεύματα, λίμνες, ποτάμια, και οι συνέπειες της καθημερινής και ανεξέλεγκτης σπατάλης του νερού. Αλλά αλήθεια, πόσο εκτιμά ο μέσος Έλληνας αυτό  το πολύτιμο αγαθό και πόσο αυτή η χώρα διαχειρίζεται σωστά τους υδάτινους πόρους της;

 

 

Η Ελλάδα λοιπόν βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού όπου φτάνει τα 810 κυβικά το χρόνο όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 530 κυβικά. Θα σκεφτόταν κανείς ότι είμαστε μία χώρα με πλούσιους υδάτινους πόρους οπότε και δικαιούμαστε να καταναλώνουμε περισσότερο. Η αλήθεια όμως  είναι  ότι το 70% των υδάτινων πόρων της χώρας μας καταλήγει στη θάλασσα, ανεκμετάλλευτο. Και μπορεί  με τις βροχοπτώσεις κάθε χρόνο αυτοί οι πόροι να ανανεώνονται αλλά με τη ρύπανση, την κατασπατάληση του νερού, είτε αυτή είναι ατομική, είτε γεωργική, είτε αστική, τα αποθέματα συνεχώς μειώνονται. Οι υπερβολικές γεωτρήσεις επίσης επιδεινώνουν το φαινόμενο. Αρκεί να φτάσει κανείς ότι το 1970 υπήρχε νερό στα 35 μέτρα ενώ σήμερα για να αντληθεί νερό πρέπει να ξεπεράσουμε τα 350 μέτρα σε βάθος.

 

 

 

 

Ένας άλλος βασικός παράγοντας εξάντλησης των υδάτινων πόρων της χώρας μας είναι τα απαρχαιωμένα χωμάτινα δίκτυα που αφορούν γεωργικές εκτάσεις. Ο γεωργικός τομέας στην Ελλάδα απορροφά το 85% των διαθέσιμων πόρων. Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 60% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα εξυπηρετούνται  από τα συγκεκριμένα απαρχαιωμένα δίκτυα με αποτέλεσμα η απώλεια του νερού σε πόλεις και νησιά να φτάνει το 40% λόγω των παλαιών δικτύων άρδευσης. Όλα αυτά σε συνάρτηση με την αλόγιστη καθημερινή  κατανάλωση των δικών μας νοικοκυριών πολύ σύντομα θα μας οδηγήσουν σε ένα καταστροφικό και μη ανατρέψιμο αδιέξοδο.

 

Είναι καιρός η κυβέρνηση αλλά και εμείς να εκτιμήσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό όταν σχεδόν το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ή πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαρού πόσιμου νερού. Πρέπει να πάψουμε να εκτιμήσουμε  κάτι μόνο την στιγμή που το χάνουμε. Πρέπει να βρεθούν πιο σωστοί τρόποι αφύπνισης του Έλληνα πολίτη αλλά και η ίδια η κυβέρνηση  να αρχίσει να εφαρμόζει μια νέα πολιτική αντιμετώπισης της εξάντλησης των υδάτινων πόρων της χώρας μας ξεκινώντας με την αντικατάσταση των παλιών δικτύων και την μείωση της ρύπανσης. Η συνεχώς αυξανόμενη τιμολόγηση  του νερού δεν έχει να κάνει δυστυχώς με αισχροκέρδεια, αλλά  με ένα πολύτιμο αγαθό που συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να ανεβαίνει σταδιακά και η αξία του.

 

 

 

Το νερό αποτελεί ένα μοναδικό και αναντικατάστατο φυσικό πόρο και οι υδατικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Η ζήτηση αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς με την προσφορά να μειώνεται επίσης ραγδαία. Την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε  πρέπει να πάψουμε  να αναζητάμε περισσότερο νερό, τη στιγμή που η ίδια η φύση  δεν μπορεί  να μας το παρέχει τη συγκεκριμένη περίοδο. Ας εκμεταλλευτούμε τους χειμερινούς μήνες και ας βρούμε οι ίδιοι μεθόδους αποταμίευσης  των υδάτινων πόρων. Κάθε φορά που αφήνουμε τη βρύση να τρέχει άσκοπα, ας σκεφτούμε το 1,5 εκατομμύριο παιδιών κάτω των 5 ετών, που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το ασφαλές νερό που εμείς οι Έλληνες θεωρούμε δεδομένο…

 

 

 Σπύρος Άνθης

 

Αρχείο Mykerkyra Magazine

 

Mykerkyra Magazine:The real corfu ,τευχος 10 - Ιούλιος-Αύγουστος 2010, σελίδα 30-31

Comments

Similar Articles