Βόλτα στο ιστορικό χωριό των Αργυράδων

1 3

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση μας σε παραδοσιακά χωριά της Κέρκυρας , σήμερα κινούμαστε Νότια , σε ενα από τα πιο σημαντικά χωριά του νησιού. Αφήνοντας το αυτοκίνητο στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει τις Αργυράδες , ανηφορίζουμε και χανόμαστε στα στενά. Χρωματιστά σπιτάκια με μικρές αυλές που ακόμα κατοικούνται , άλλα ακόμα πιο παλιά εμφανώς παρατημένα και αφημένα στο χρόνο , μια αύρα μιας άλλης εποχής και το χωριό τελικά αποδεικνύετε μεγαλύτερο απ' ότι φαντάζει στην αρχή.

Η πρώτη κάτοικος του χωριού ήρθε να μας συναντήσει

 

Οι Αργυράδες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής και ιστορικής πλευράς και για το λόγο αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός από το 1977. Ένα από τα ιστορικότερα χωριά του νησιού που οι ρίζες του βρίσκονται σε πολλά χρόνια πριν από το 1549 , βρίσκεται περίπου 30 χλμ από το κέντρο της πόλης και είναι ίσως από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του νησιού στα οποία μπορείτε να περιπλανηθείτε και να χαθείτε στα στενά καντούνια του.

Το όνομα Αργυράδες Το όνομα του χωριού προέρχεται από τη μεγάλη αρχοντική Βυζαντινή οικογένεια των Αργυρών ή Αργυρόπουλων που κατείχαν την ύστερη βυζαντινή περίοδο (1204 - 1453) πολλές ιδιοκτησίες στη Β.Δ. Ελλάδα, σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές.
Η αρχιτεκτονική είναι μοναδική .Σώζονται αρχαία Καστρόσπιτα, ασφαλή καταφύγια των κατοίκων στις επιδρομές των Αγαρηνών πειρατών. Βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής δομής είναι τα εξής: καμπύλοι ως επί το πλείστον δρόμοι και στενοί, σπίτια σχεδόν κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο με εμφανή τα σημάδια μιας ενδοεπικοινωνίας .
Το παλιό χωριό έχει τρεις βασικούς συνοικισμούς το Πανωχώρι στο ΒΔ τμήμα του χωριού, το Μεσοχώρι στο κέντρο και το Κατωχώρι (ή Χωριό) στο ΝΑ τμήμα. Με πληθυσμό 660 κατοίκους (απογραφή 2011), αλλά ξεπερνάει  τους 1.100 κατοίκους συνυπολογίζοντας και τον Άγιο Γεώργιο (503)  που είναι αναπόσπαστο τμήμα των Αργυράδων , είναι από τα χωριά που πρέπει να επισκεφθείτε σαν βρεθείτε στο νησί.
Ένα όμορφο μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου , οπού μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα όλου του χωριού αλλά και του Ιονίου.
 
Οι Αργυράδες , όπως και τα άλλα χωριά της Νότιας Κέρκυρας δοκιμάστηκαν σκληρά από τις επιδρομές τωμ πειρατών και των Τούρκων, ιδιαίτερα από την επιδρομή του Χαϊρεντίν Βαρβαρόσα το 1.537 που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη σκλαβιά 10 – 20 χιλιάδες κάτοικοι του νησιού.Στα νεότερα χρόνια, στις 24 Σεπτέμβρη 1943 στον Άι – Γιώργη και στη θέση Αρχονερά (Ρηχονέρια), με προγεφύρωμα τις βραχονησίδες Λα(γ)ούδια, αποβιβάζεται εκστρατευτικό σώμα 300 – 400 Γερμανών που σε σαρανταοκτώ ώρες καταλαμβάνει την Κέρκυρα που τελούσε υπό ιταλική κατοχή, ενώ τα γερμανικά βομβαρδιστικά κατεδαφίζουν τον οικισμό Νεοχωράκι.


Στο χωριό δραστηριοποιείται ένας Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος έχει αναλάβει την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας ζωή σε πάρα πολλά έθιμα που επιχωριάζουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κορισσίων, όπως το Καρναβάλι με το παραδοσιακό έθιμο των Βλάχων που αποτελούν τους άρχοντες της Αποκριάς. Οι Βλάχοι είναι πάντοτε δύο ο ένας τίθεται οδηγός και ο άλλος ουραγός της αποκριάτικης πομπής.
Σημαντική παρουσία στα κερκυραϊκά πολιτιστικά δρώμενα έχει το καλλιτεχνικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Αργυράδων http://psargiradon1981.blogspot.com/ υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Καββαδία και του Σωτήρη Γιαννούλη με το ανέβασμα σχεδόν σε ετήσια βάση θεατρικών παραστάσεων ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων. Το 1994 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Καρδίτσας και απέσπασε αρκετά βραβεία με την παράσταση του έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Η θαυμαστή Μπαλωματού».
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ξεκίνησε ως παραθεριστικός οικισμός από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 κτισμένος από αργυραδίτες για τουριστική εκμετάλλευση και μετά τη νομιμοποίησή του 1992 και τη χάραξη των ορίων του οικισμού έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Αργυράδων.
 
Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του οικισμού http://www.argyrades.gr/
 Πηγές www.argyrades.gr / argyrades.blogspot.gr
 
 
Βρείτε περισσότερα άρθρα της Evita Travels the wolrd στο www.evitatravelstheworld.com

Σχόλια

Similar Articles