Dora (Mykid)

Είμαι η Δώρα Ανδριώτη και ασχολούμαι με τα παιδαγωγικά ( είμαι δασκάλα, νηπιαγωγός και β. βρεφονηπιοκόμος με μεταπτυχιακό στις εκπαιδευτικές καινοτομί...

Ανακυκλώνουμε τα... “Χριστούγεννα”

1 1

 

Καθώς οι υπέρλαμπρες γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και κάθε σπίτι φοράει τα γιορτινά του, χιλιάδες φωτεινές, μικρές και μεγάλες δημιουργίες τραβούν την προσοχή μας. Σίγουρα έχετε ήδη δαπανήσει τεράστια ποσά για να αγοράσετε ένα πρωτότυπο στολίδι που τράβηξε την προσοχή σας! Ή στην καλύτερη περίπτωση... σας τράβηξαν το μανίκι τα παιδιά σας και σας το έδειξαν με θαυμασμό και αφού σας κοίταξαν με επίμονα βουρκωμένα μάτια, τελικά το αγοράσετε…. 

Αχ, εκείνη ήταν ακριβώς η στιγμή που ξεχάσατε στο πορτοφόλι σας; Αλλά δεν θέλετε και να τους χαλάσετε το χατίρι! Σκεφτείτε λοιπόν, πόσο όμορφα θα νιώθατε αν μπαίνατε στην διαδικασία να κατασκευάσετε εσείς οι ίδιοι μαζί με την καλύτερη δυνατή παρέα! Πώς;

Ανακυκλώνοντας τα σκουπίδια σας!

 

Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι αυτό ακριβώς που σας προτείνω να κάνετε κάθε εποχή του χρόνου, πόσο μάλλον να μεταμόρφωσετε τα σκουπιδάκια σας σε πανέμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια!

Και την στιγμή εκείνη που πάτε να πετάξετε μια χάρτινη συσκευασία, ένα βάζο που αδειάζει ή ένα γυάλινο μπουκάλι που πάτε να πετάξετε, ακόμη και τον κύλινδρο από το χαρτί σας... σκεφτείτε το δεύτερη φορά. Βάλτε την φαντασία την δική σας και των παιδιών σας να δουλέψει, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί, τραγουδήστε, γελάστε και δημιουργήστε! Ενώ περνάτε παράλληλα και το διαχρονικό οικολογικό μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης!

 

Μερικές ιδέες:

 

  1. Καθήκοντα dj

Πρώτο και απαραίτητο βήμα, η μουσική επένδυση της διαδικασίας με χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα σας ανεβάσουν την διάθεση και θα σας βάλουν στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα όσο τίποτα! Αναθέστε στα μεγαλύτερα παιδιά σας που έχουν μια εξοικείωση με την τεχνολογία τις μουσικές επιλογές! Στο Youtube έχει άπειρες playlists!

 

 

 

  1. Χρώμα και λάμψεις στο γυαλί

Αφού πλύνετε και καθαρίσετε τα άδεια μπουκάλια σας, βάλτε τα παιδιά σας να τα χρωματίσουν. Χρώματα όπως τέμπερες και ακρυλικά βάφουν καταπληκτικά το γυαλί, με οικονομικό τρόπο! Καλύψτε μεγάλες επιφάνειες με σφουγγαράκι, ταμποναριστα και για τις λεπτομέρειες χρησιμοποιείτε πινέλο! Κι αν  τα παιδιά σας έχουν μικροσκοπικά δαχταλακια λερωθείτε και αφήστε το αποτύπωμα τους πάνω σε αυτά δημιουργώντας παιχνιδιάρικα πρότυπα. Το ίδιο και με αδειανά βάζα από μέλι, μαρμελάδες κλπ… Χρησιμοποιείστε επίσης την τεχνική ντεκουπαζ σύμφωνα με την οποία τοποθετείται μια χαρτοπετσέτα με σχέδια και περνάτε από πάνω με ένα πινέλο κόλλα τύπου ατλακολ!

Στην συνέχεια βάλτε μέσα τα παλιά σας φωτάκια ή και κεριά…

 

 

  1. Paper roll diy

Μπορείτε να μαντέψετε αυτό το υλικό; Τα άχρηστα ρολά από τα χαρτιά μας γίνονται πανευκολα στολίδια!!! Κόψτε ίσες λωρίδες πασαλείψτε με κόλλα και ψεκάσετε χρυσόσκονη, αλάτι,ζάχαρη ή ότι άλλο υλικό διαθέτετε σε αφθονία στο σπίτι! Μπορείτε ακόμη να κολλήσετε πανω παλιά κοσμήματα με ζεστή σιλικόνη ή κόλλα στιγμής!

 

 

 

  1. Χάρτινες συσκευασίες!

Και όσο για τις χάρτινες συσκευασίες σας φτιάξτε σπιτάκια μινιατούρες! Καλύψτε με χαρτόνι τις επιφάνειες σχεδιάστε ή κολλήστε πάνω πόρτες και παράθυρα, ρίξτε στην σκεπή χιόνι, αλάτι, βαμβάκι, χρυσόσκονη και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ντύσετε με ένα υλικό όπως με αλουμινόχαρτο κολλήστε και ένα περσινό φιογκάκι και έτοιμο να το τοποθετήσετε κάτω από το δέντρο σας! Ή αν έχετε μεράκι να φτιάξετε το δικό σας χριστουγεννιάτικο χωριό!!!

Εγώ έφτιαξα αυτό από άχρηστα υλικά μου που άλλαξαν “καριέρα” και από σκουπίδια μεταμορφώθηκαν σε στολίδι!

 

Photo: Θεοδώρα Ανδριώτη

 

Προσοχή! Όσο συμμετέχουμε μαζί στον στολισμό έτσι συμμετέχουμε και στο καθάρισμα! Μην απομονώνετε τα παιδιά σας από την διαδικασία, περνώντας παράλληλα και το μήνυμα της συμμετοχής στη τάξη και την καθαριότητα…

 Επίσης δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα επικίνδυνα υλικά, όπως οι κόλλες σιλικόνης!

 Α!! Και μην ξεχάσετε: Απαραίτητο εφόδιο, η ΦΑΝΤΑΣΙΑ σας!!!

 

Καλές γιορτές!!

 

 

Θεοδώρα Ανδριώτη

Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄βαθμιας εκπαίδευσης

Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες.

Σχόλια

Similar Articles