Η ιστορική "Ανουντσιάτα" στην Κέρκυρα!

1 3

 

Στη συμβολή των οδών Ευγενίου Βουλγάρεως και Βραχλιώτη, στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται η Ανουντσιάτα,

κομμάτι της οποίας βλέπουμε και στο σήμερα.

 

Η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Αγία Λουκία, ήταν η Καθολική Εκκλησία Λοντσιάδα όπως την ήξεραν οι Κερκυραίοι.

Χτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα από τον Ναπολιτάνο καπετάνιο Petrο Capece και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αφού η 25η Μαρτίου συνέπιπτε με την ημερομηνία ίδρυσης της Βενετικής Δημοκρατίας.

 

Η εκκλησία δεν υπάρχει πλέον μιας και καταστράφηκε από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 και αργότερα κατεδαφίστηκε χωρίς σοβαρό λόγο το 1953 επί δημαρχίας Σταματίου Δεσύλα.

 

Σήμερα παραμένει όρθιο μόνο το χαρακτηριστικό καμπαναριό της Ανουντσιάτας που αποτελεί Μνημείο πανευρωπαϊκής σημασίας...

 

...λόγω της σχέσης του με ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες που έγιναν ποτέ, τη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 μεταξύ των στόλων της Ιεράς συμμαχίας που την αποτελούσαν οι στόλοι της Βενετίας, Ισπανίας, Νάπολης, Σικελίας, Γένοβας και Μάλτας εναντίον του αήττητου μέχρι τότε στόλου των Οθωμανών και θάφτηκαν εκεί πολλοί αγωνιστές .

 

Vlasis Tsonos

www.mykerkyra.com 

Σχόλια

Similar Articles