Δεκαπενταύγουστος μια μεγάλη εορτή της ορθοδοξίας  

1 2

 

Κατακαλόκαιρο στην Κέρκυρα... Έχοντας ήδη δοξολογήσει μια μεγαλοπρεπή λιτανεία, στις 11 Αυγούστου, τον προστάτη της Κέρκυρας, τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα για την διάσωση του νησιού μας από τους Τούρκους, το πλήθος των επισκεπτών περιμένει με κατάνυξη αλλά και με διάθεση εορτασμού την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Μια από τις μεγαλύτερες και  σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας, η Κοίμηση της  Θεοτόκου, καταφέρνει και εξισορροπεί τη θλίψη του θανάτου με την χαρά της Αναστάσεως.  

 

 

Ιδιαίτερο χαρακτήρα στην συγκεκριμένη μέρα δίνει το γεγονός της προσωπικής υπόθεσης του κάθε ατόμου αλλά και του κάθε τόπου με την Παναγία. 

Οι περισσότερες προσευχές μας  και τάματα  σε Εκείνη αποδίδονται, ο κάθε τόπος συνδέεται και με μία εικόνα της και ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίστηκε, με την καταγωγή, με τα θαύματα και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά, φέρει και το κατάλληλο όνομα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν όπου στην Ορθοδοξία τα επίθετα που έχουν αποδίδει στη Παναγία ξεπερνούν τα 300! 

Επίθετα όπως: Παναγία η Οδηγήτρια, η Μεγαλομάτα, η Εσφαγμένη, η Φανερωμένη, η Πορταϊτισσα, η Ελεούσα, η Μολυβδοσκέπαστη, η Μυροβλύτισσα φανερώνουν τις άπειρες αρετές Της και το θαυματουργό   χαρακτήρα Της ακόμα και στις μέρες μας. 

 

                                                                                                            Διαβάστε Επίσης: August 15th a great Orthodox feast Summer in Corfu

 

Οι πληροφορίες που έχουμε για την Κοίμηση της Θεοτόκου προκύπτουν από συγγράμματα, τροπάρια και εικονογραφίες  πολλών μεγάλων μορφών τις Ορθοδοξίας όπως ο Άγιος  Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Διονύσιος ο Αεροπαγίτης και πολλών άλλων. 

Η Παναγιά μας, ενημερώθηκε από έναν Άγγελο  για τον επικείμενο θάνατο της. Αφού προσευχήθηκε στο Όρος των ελαιών, εκεί που προσευχήθηκε και ο Ιησούς πριν τη σύλληψη του, ενημέρωσε τους δικούς της ανθρώπους για την Κοίμηση της και προετοιμάστηκε για την ταφή της.  

Λέγεται ότι καθώς οι απόστολοι δίδασκαν στα πέρατα της γης, το Άγιο Πνεύμα τους συγκέντρωσε στα Ιεροσόλυμα για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Καθώς η σωρός της κηδεύτηκε στην Γεσθημανή, επί τρεις ημέρες ακουγόταν αγγελικές ψαλμωδίες στο τάφο της. Την τρίτη μέρα σταμάτησαν και καθώς οι Απόστολοι πήγαν να προσκυνήσουν τον τάφο της, ανοίγοντας την σωρό της, το σώμα της είχε εξαφανιστεί, και ο τόπος ευωδίαζε ολόκληρος ! Το ίδιο της το σώμα αναστήθηκε στον ουρανό όπως ακριβός συνέβη με τον Υιό της, τον Ιησού και αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η μορφή αποτελεί για όλους εμάς τους πιστούς η Παναγία. Ήταν η πρώτη μεταξύ των ανθρώπων που πραγματοποίησε τη θεοποίηση του ανθρώπου που είναι και η συνέπεια της σάρκωσης.  

 

 

Γι' αυτό το λόγο ο Δεκαπενταύγουστος  μαζί με την Κοίμηση της Θεοτόκου θεωρείται από τους πιο σημαντικότερες εορτές  του εορτολογίου και γιορτάζεται παντού με πλήθος εκδηλώσεων και παραδοσιακά πανηγύρια σε ολόκληρη τη χώρα. Στο νησί μας, σε κάθε χωριό γιορτάζει και κάποια εκκλησιά της Παναγίας.    

Το γλέντι στα πολλά πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα κατέχει σημαντική θέση στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού καθώς ενώνει τους ντόπιους  με τους επισκέπτες, Έλληνες και Ξένους και καταφέρνει να περάσει το μήνυμα της πίστης προς κάτι ανώτερο, το θεϊκό, γεμίζοντας ελπίδα τις καρδιές μας πως ο ανθρώπους , ακόμα και σήμερα μπορεί αν το θελήσει να φτάσει στη πολυπόθητη “Θέωση”. 

 

Σπύρος Άνθης για το www.mykerkyra.com  

 

 

Σχόλια

Similar Articles