Dora (Mykid)

Είμαι η Δώρα Ανδριώτη και ασχολούμαι με τα παιδαγωγικά ( είμαι δασκάλα, νηπιαγωγός και β. βρεφονηπιοκόμος με μεταπτυχιακό στις εκπαιδευτικές καινοτομί...

10λογος του έγκλειστου γονέα: 10 Ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι

1 0

Ο εγκλεισμός στο σπίτι για όλο τον κόσμο αποτελεί πια γεγονός. Αγαπητοί γονείς δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε και να μεταδώσετε και τον πανικό αυτόν στα παιδιά σας! Αυτά που καλούμαστε να εφαρμόσουμε είναι μόνο μέτρα πρόληψης, είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε με το μέτρο αυτό που θέσπισαν οι αρχές... 

Οφείλουμε να το σεβαστούμε ώστε να περάσουμε στα παιδιά μας το μήνυμα, ότι μένουμε μέσα όχι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά πολύ περισσότερο να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Το σημαντικό επομένως, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν καλά στα πλαίσια του σπιτιού, διότι η κατάσταση αυτή του εγκλεισμού που πρόκειται να βιώσουν αποτελεί μια δύσκολη συνθήκη τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς τους ίδιους. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αυτό που μένει είναι να το διασκεδάσουμε!

Προτείνω να αφήσετε για λίγο τις εξαιρετικά βαριές δουλειές του σπιτιού και να αφιερώσετε χρόνο στην οικογένειά σας!

Επίσης, ας ξεχάσουμε για λίγο τα μαθήματα του σχολείου διότι τα παιδιά θα αντιδράσουν σίγουρα αρνητικά σε κάθε επιθυμία του γονέα για επανάληψη και επειδή η ψυχική ηρεμία όλων είναι κρίσιμη την περίοδο αυτή αφήστε στην άκρη την μελέτη για λίγες ημέρες! Όσοι από βέβαια εσάς το καταφέρετε, εύγε!

 

Και τι θα κάνετε;

 

1. Μαγειρέψτε μαζί

Καλέστε οικογενειακό συμβούλιο το πρωί! Σκεφτείτε τι θα μαγειρέψετε! Τι προτείνουν τα παιδιά σας; Προσοχή, ακούστε καλά την γνώμη τους και απαντήστε με λογικά επιχειρήματα. Ξεκινήστε τις ετοιμασίες για το μεσημεριανό, μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας να πλύνουν τα λαχανικά, να οργανώσουν τα σκεύη κλπ. Φορέστε αυτοσχέδια καπέλα σεφ και χρίστε τα βοηθούς σας!

2. Η ώρα του γλυκού

Αναζητήστε στο διαδίκτυο εύκολες συνταγές για γλυκά ή και πρωτότυπα ροφήματα και ξεκινήστε να φτιάξετε το αγαπημένο σας γλυκό όλοι μαζί. Ας λερωθείτε και ας λερώσετε, μπορείτε μέχρι να ψηθεί το γλυκό να καθαρίσετε όλοι μαζί απαραιτήτως. Δοκιμάστε να φτιάξετε κρέπες ή ντόνατς και τα παιδιά να αναλάβουν την γέμιση κάνοντας συνδυασμούς υλικών. Απολαύστε όλοι μαζί. 

3. Εκτόνωση

Συγκεντρωθείτε στο σαλόνι και σπρώξτε το τραπεζάκι στην άκρη ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για όλους πάνω στο χαλί. Βάλτε στην τηλεόραση γυμναστική και ακολουθήστε τις οδηγίες. Ξεκινήστε με ένα ήρεμο πρόγραμμα, στην συνέχεια με ένα πιο δυναμικό κορυφώνοντας την ένταση και τέλος χαλαρώστε με λίγες διατάσεις. Η zumba για παιδιά είναι ότι πρέπει για να ιδρώσετε συνδυάζοντας παράλληλα και τον χορό. Εναλλακτικά, βάλτε δυνατά μουσική και χορέψτε αυτοσχεδιάζοντας. Η κίνηση θα σας κάνει να νιώσετε απίστευτα όμορφα και τα μικρά σας θα μείνουν για αρκετή ώρα ήρεμα αφού θα εκτονώσουν αρκετή ποσότητα ενέργειας. 

 

4. Παιδικές Ταινίες

Ξαπλώστε στο σαλόνι, φτιάξτε σπιτικά ποπ κορν, σκεπαστείτε με μια κουβερτούλα, χαμηλώστε τον φωτισμό και βάλτε να δείτε μια παιδική ταινία που έχετε όλοι μαζί επιλέξει. Κι αν διαφωνείτε μην ανησυχείτε, κάντε κλήρωση, έχετε άλλωστε τόσες μέρες για να δείτε πολλές από αυτές. Η προβολή ταινίας ενδείκνυται περισσότερο βραδινές ώρες λίγο πριν πάνε στα κρεβάτια τους. Αμέσως μετά, συζητήστε για τις ηθικές αξίες που προβάλλονται "Έπραξε σωστά, κατά την γνώμη σας ο ήρωας, γιατί το έκανε αυτό, πώς το κρίνετε;" 

 

5. Τάξη και οργάνωση

Εφόσον διαθέτετε τώρα πια άπλετο ελεύθερο χρόνο είναι ώρα για να κάνετε όλα αυτά που θέλετε εδώ και καιρό. Ανανεώστε τις ντουλάπες των παιδιών σας. Ξεκαθαρίστε ποια ρούχα δεν τους κάνουν πια, κατεβάστε τα ανοιξιάτικα μιας και ανοίγει ο καιρός και φυλάξτε τα πολύ βαριά χειμερινά ρούχα. Το ξεκαθάρισμα αυτό μπορείτε να το εφαρμόσετε και στα παιχνίδια των παιδιών! Με ότι δεν παίζουν και ότι βαρέθηκαν. Το ίδιο και στους μαρκαδόρους όποιοι δεν γράφουν, αυτοί που γράφουν λιγότερο και οι καινούργιοι. Αυτές είναι δουλειές που παίρνουν πολύ στα σοβαρά τα παιδιά. Εννοείτε πως σε ότι αφορά στα παιχνίδια αλλά και στα ρούχα δεν πετάμε τίποτα αλλά προτιμούμε να τα δωρίσουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όσα από αυτά φυσικά είναι σε καλή κατάσταση.

 6. Κουκλοθέατρο

Τι θα λέγατε με κάποια από τα παλιά και λίγο σκισμένα ρούχα σας να φτιάξετε κούκλες; Γεμίστε με βαμβάκι παλιές κάλτσες και καλσόν, κόψτε μανίκια από παλιές μπλούζες και κολλήστε ή ράψτε, λίγα μαλλιά από κλωστές, μάτια και στόμα από χαρτόνι και έτοιμη η κούκλα σας. Γράψτε σε ένα παλιό τετράδιο το σενάριο μαζί με τα παιδιά (τα λόγια τους δηλαδή). Στήστε ένα χαρτόκουτο για παραθυράκι... και έτοιμο το κουκλοθέατρο! Ακούγεται απλό αλλά απαιτεί πάρα πολύ χρόνο και φαντασία, έτσι προβλέπεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες καλύπτοντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας.

 

7. Επιτραπέζια

Οι απογευματινές και βραδινές ώρες σας μπορούν να περάσουν ευχάριστα με επιτραπέζια που θα συμμετέχει όλη η οικογένεια. Θα διασκεδάσετε περνώντας δημιουργικά την ώρα σας.

8. Κατασκευές- Ζωγραφική

Λίγα χαρτόνια, ότι παλιά υλικά έχουμε στο σπίτι, μπογιές και φαντασία μπορούν να μας οδηγήσουν σε φανταστικές κατασκευές. Προτείνω να φτιάξετε κάτι για την άνοιξη και να στολίσετε το δωμάτιο των παιδιών σας και γιατί όχι και το σαλόνι. Δοκιμάστε να φτιάξετε πίνακες ζωγραφικής, επενδύστε με χοντρό χαρτόνι και ανανεώστε τον χώρο που θα βαρεθείτε να βλέπετε αυτές τις μέρες. Έτσι, και θα νιώσετε όμορφα με μικρές παρεμβάσεις στον χώρο σας αλλά και θα περάσετε εξαιρετικά δημιουργικά τον χρόνο σας.

 

9. Φωτογράφηση

Μια διασκεδαστική ιδέα είναι να μεταμφιεστείτε με εκείνα τα ρούχα που απορρίψατε για παράδειγμα τις προηγούμενες ημέρες και να φωτογραφηθείτε εμπλουτίζοντας το οικογενειακό σας άλμπουμ. Πάρτε αστείες γκριμάτσες και γελάστε μέχρι δακρύων. 

 

10. Κρυμμένος Θησαυρός 

Η ανάγκη και κίνηση αυξάνεται όσα θα περνούν οι μέρες. Ο χώρος είναι σαφώς περιορισμένος και πώς θα τον αξιοποιήσετε; Παίξτε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού! Ναι! κάτι τόσο απλό αλλά σε κρατά σε εγρήγορση έχοντας έναν στόχο. Εννοείτε πως συμμετέχει όλο το σπίτι!

Δείτε τον περιορισμό στο σπίτι ως μια ευκαιρία λοιπόν να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, αλλά και εσείς οι ίδιοι να ξεφύγετε από την καθημερινότητα!

Καλή σας διασκέδαση!

 

Θεοδώρα Ανδριώτη

Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄βαθμιας εκπαίδευσης

Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες.

Σχόλια

Similar Articles