EMS TRAINING: Ένας ισχυρός σύμμαχος για ένα καλύτερο σώμα!

1 2

Τα δεδομένα γύρω από το fitness αλλάζουν συνεχώς, κι ολοένα πιο καινοτόμες ιδέες έρχονται να συμπληρώσουν τον τρόπο άσκησης των ανθρώπων καθημερινά. Μία από αυτές είναι και η προπόνηση EMS.

 

Τι είναι όμως το EMS και ποιος ο λόγος να ενταχθεί στην ρουτίνα της γυμναστικής μας;

Είναι το είδος της γυμναστικής που χρησιμοποιεί την ηλεκτρομυοδιέγερση για να επιτύχει την μυϊκή σύσπαση πρωταγωνιστών και ανταγωνιστών μυών. Η αίσθηση κατά τη διάρκεια της προπόνησης θυμίζει το ερέθισμα που λαμβάνουμε στην άσκηση με αντιστάσεις, απλά είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ο ηλεκτρισμός σε συνδυασμό με την κίνηση και την προσπάθεια του ίδιου του ασκούμενου έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα 650 διαφορετικοί μύες.

Τα πλεονεκτήματα του EMS σε σχέση με άλλα είδη γυμναστικής είναι αρκετά. Αρχικά, πρόκειται για μία 20λεπτη προπόνηση, η οποία αντιστοιχεί σε 3-4 ώρες προπόνησης με αντιστάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο και αποτελεί ιδανική λύση για αυτούς που έχουν περιορισμένο χρόνο και στερούνται την καθημερινή άσκηση. Επιπλέον, ενεργοποιείται ταυτόχρονα όλο το μυϊκό σύστημα όπως και οι εν τω βάθει μύες, εκείνοι δηλαδή που είναι δύσκολο να γυμνάσουμε με την κλασική γυμναστική. Αυξάνεται έτσι η μυϊκή δύναμη και αντοχή.

 

 

Παράλληλα, βελτιώνει την φυσική κατάσταση καθώς ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, ενισχύοντας την απώλεια βάρους, την καύση λίπους και το χάσιμο θερμίδων. Επιπλέον, επιδρά θετικά στον νευρομυϊκό συντονισμό και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα κάνει μασάζ στο σώμα, αντιμετωπίζοντας έτσι την κυτταρίτιδα και την χαλάρωση.

Μοναδικό «μειονέκτημα» της προπόνησης EMS, είναι ότι λόγω της υπερλειτουργίας των μυών δεν συστήνεται για περισσότερες από 2 συνεδρίες την εβδομάδα με απόσταση 3 ημερών ανάμεσα σε αυτές. Τέλος, δεν μπορούν να το κάνουν όσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή έχουν βηματοδότη.

Συμπερασματικά, αν θέλετε να εξελίξετε την προπονητική διαδικασία που ακολουθείτε μέσα στην εβδομάδα, αρκεί να προσθέσετε 1 έως 2 προπονήσεις EMS. Ο συνδυασμός της λειτουργικής προπόνησης με αντιστάσεις και της ηλεκτρομυοδιέγερσης, αρκεί για να δείτε εμφανή αποτελέσματα στο σώμα σας σε ανέλπιστα μικρό χρονικό διάστημα.

___________

 

Το 1791, ο Luigi Galvani ήταν ο πρώτος που κατέγραψε επιστημονικά στοιχεία ότι το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να ενεργοποιήσει τους μυς. Κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, οι ερευνητές συνέχισαν να μελετούν και να τεκμηριώνουν τις ακριβείς ηλεκτρικές ιδιότητες που δημιουργούν κίνηση των μυών.

 

 

Στη δεκαετία του 1960, οι Σοβιετικοί αθλητικοί επιστήμονες εφάρμοσαν το EMS στην εκπαίδευση ελίτ αθλητών, υποστηρίζοντας ότι κέρδισαν δύναμη 40%. Στη δεκαετία του 1970, οι μελέτες αυτές μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια διασκέψεων με δυτικά αθλητικά ιδρύματα.

 

Περαιτέρω έρευνα ιατρικής φυσιολογίας έδειξε τους μηχανισμούς με τους οποίους η ηλεκτρική διέγερση προκαλεί την προσαρμογή των κυττάρων των μυών, των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων.

 

>Η πρώτη διαδεδομένη χρήση του EMS ήταν από φυσιοθεραπευτές για αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών. Καθώς η αποτελεσματικότητα και τα οφέλη έγιναν ευρέως μελετημένα και αναγνωρισμένα, το EMS χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από αθλητές και μη.

 

>Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του για γενικές και ειδικές αθλητικές και υγειονομικές βελτιώσεις.

Μελέτη που έγινε το 2017 σε 21 άνδρες ποδηλάτες, διαπίστωσε ότι τέσσερις εβδομάδες προπόνησης με EMS βελτίωσε αισθητά τη δύναμη και την αντοχή τους.

Αναφορικά με το κομμάτι της απώλειας βάρους

τα αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά με μια μικρή μελέτη σε παχύσαρκες ηλικιωμένες γυναίκες στη Γερμανία, καθώς διαπίστωσε ότι μία εβδομαδιαία συνεδρία με EMS, διάρκειας 20 λεπτών, επηρέασε θετικά τους μεταβολικούς δείκτες και μείωσε αισθητά την περιφέρεια μέσης τους. Μια ακόμη μικρής εμβέλειας έρευνα, επέδειξε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τη μείωση του κοιλιακού λίπους σε 46 γυναίκες.  

 

Βρείτε το πρόγραμμα προπόνησης EMS στην Κέρκυρα

στα πλαίσια της συνεργασίας

των Oxygen Plus με την Alterlife  

 

Σπ. Αρβανιτάκη 7, Κέρκυρα  2661020500 

 Επίσημα Websites : https://alterlife.gr https://oxygenplus.gr

 

www.mykerkyra.com

Σχόλια

Similar Articles