Κι αν πεις «Φογάτσα» σε έναν μη Κερκυραίο θα γουρλώσει τα μάτια με απορία και θα σε ρωτήσει τι εννοείς!
Η φογάτσα δεν είναι έννοια, δεν είναι είδος καπνού ούτε και κάποιο σκεύος!
Η φογάτσα είναι τσουρέκι! Όχι οποιοδήποτε αρτοπαρασκεύασμα με αβγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μαγιά, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού.
Είναι το δικό μας Κερκυραϊκό “τσουρέκι”
εκείνο το κέρασμα που παίρνουμε όταν πάμε επίσκεψη κάπου, εκείνο που στολίζει το εορταστικό μας τραπέζι τυλιγμένο με μια μεγάλη κόκκινη κορδέλα , εκείνο που το Πάσχα έχει πάντα ένα κόκκινο αυγό και ένα τρελό και ανεξήγητο φτερό!

Η Φογάτσα η Φοκάτσα όπως το ονομάζουν κάποιοι είναι ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει την Ενετική επιρροή στις παραδόσεις μας στο νησί.
Έχει συνήθως σχήμα στρογγυλό και την συναντάμε και σε μια πιο μικρή εκδοχή με την ονομασία «Κολομπίνες»

Στα Ιταλικά Colombo σημαίνει περιστέρι ενώ Colombina είναι το μικρό περιστέρι! Κάπως έτσι θεωρούμε πως πήρε το όνομά του. Ενώ η φογάτσα υπάρχει σε λογιών λογιών παραλλαγές με τους Ιταλούς να ονομάζουν Fogazza την τηγανιτή ζύμη ψωμιού και Fogaccia ένα παρασκεύασμα που μοιάζει με τη δική μας λαγάνα, τους λαούς των Βαλκανίων Pogača ένα δικό τους ψωμί με επιπλέον βούτυρο και τους Γάλλους με τα πιο φημισμένα αρτοπαρασκευάσματα, να το ονομάζουν Foygasse.
Αν διαβάζεις το άρθρο και είσαι Σαλονικιός σίγουρα θα σκέφτηκες και η Μπουγάτσα βρε αδελφάκι, ναι ναι! Και η μπουγάτσα πάλι μπλεγμένη παραλλαγή ζύμης είναι αλλά με πολύ διαφορετικά «γευστικά δικαιώματα» Σαλονικιότικα και αγαπημένα!

Εορταστικό άρωμα Κερκυραϊκής Φογάτσας στον αγαπημένο μας Σουπιώνης για τα πιο νόστιμα αρτοπαρασκευάσματα,τα λαχταριστά κεράσματα μας, τον καθημερινό μας εκλεπτυσμένο καφέ!!
Σε δύο σημεία : στη γωνία του πολυσύχναστου Σαρόκο (Δονάτου Δημουλίτσα 1)
και στην Εθνική Οδός Κέρκυρας -Λευκίμμης στα δεξιά του δρόμου σας για τις νότιες σας εξορμήσεις στο νησί!

Και αν είστε εκτός νησιού και θέλετε να δοκιμάσετε τη μαεστρία σας στη κουζίνα:

  • 800 gr. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 gr. αλεύρι σκληρό
  • 180 gr. αγελαδινό βούτυρο Κερκύρας
  • 170 gr. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια ξύσμα και χυμό
  • 200 ml. κρασί μοσχάτο
  • 50 ml. λικέρ κούμ κουάτ
  • 120 ml. γάλα φρέσκο
  • 45 gr. μαγιά νωπή
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη ή υγρή βανίλια
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού

Αφήνουμε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C Κελσίου για 10 λεπτά και τον σβήνουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά, με τα 50 gr. από την ζάχαρη και με την μαγιά μέχρι να διαλυθούν.
Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
Τοποθετούμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, το κρασί και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το το προζύμι.
Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, που θα κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή και όταν την κρατάμε στην χούφτα μας δεν θα στέκεται στιβαρή αλλά θα απλώνει.
Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη μας να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία
. Αν νιώθουμε ότι η ζύμη κολλάει περισσότερο και νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε ποτέ δεν αλευρώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπολ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για μια ώρα, σκεπασμένη με ελαφρά νωπή πετσέτα, που θα έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και στύψει καλά αλλά δεν θα έρχεται σε επαφή με την ζύμη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, η ζύμη φουσκώνει αρκετά οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια.

** Δεν κουράζουμε την ζύμη με πολύ ζύμωμα και δεν πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, χρησιμοποιούμε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας αν χρειαστεί.
Δημιουργούμε καρβελάκια. Τοποθετούμε την φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι.Με ένα ψαλίδι κόβουμε την ζύμη στην επιφάνεια σε σταυρό. Αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει η ζύμη.
Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσουμε.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175°C Κελσίου για περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τυλίγουμε με μεμβράνη!

Πηγή

Συνταγή : Στέφανος Σουπιώνης

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe