Μια φωτογραφική βόλτα στο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και έργο τέχνης, Φοίνικας!

1 3

Όταν ταξιδεύεις στο μέλλον, αλλά αφήνεις τον πολιτισμό και την ιστορία σου πίσω

Ένα ταξίδι στον χρόνο σε ένα από τα ιδιαίτερα εναπομείναντα αρχοντικά σημεία της πόλης, στο κτήριο του Φοίνικα  που ο χρόνος λεηλάτησε,

αφήνοντας ελάχιστα ανέγγιχτα στοιχεία στο πέρασμα του.

 

 

"Το ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, "Φοίνικας",

αποτελούσε μοναδικό δείγμα θεάτρου

συνδυασμένης χειμερινής και θερινής σκηνής, με αναγεννησιακή διαμόρφωση των όψεων, σημαντικό για την εξέλιξη του Νεοελληνικού θεάτρου,

όπως μορφοποιήθηκε στα Επτάνησα τα τέλη του 19ου αιώνα..."

 

όπως υπέγραψε και ο Αλέξανδρος Μελίδης στις φωτογραφίες του. 

 

 

Το κτήριο όπως ανακοινώθηκε το 2018 εντάχθηκε στο ΠΕΠ, και η είδηση της αποκατάστασης του μας είχε χαροποιήσει σαφώς όλους.

Με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 5.954.300,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της ΕΡΤ σχετικά με την είδηση αυτή, το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση και ενίσχυση του φέροντα οργανισμού – Αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων και ανακατασκευή μεταλλικού στεγάστρου στο χώρο του θερινού θεάτρου – Αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων (θεάτρου και βοηθητικών χώρων) – Αποκατάσταση στεγών και πατωμάτων – Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις – Προμήθεια καθισμάτων – Εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμΕΑ.

Ενώ, η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι 31/12/2021 με δικαιούχους του έργου τον Δήμο Κέρκυρας.

 

 

Ακόμη, στην έντυπη εκδοσή της Καθημερινής με αφορμή την συζήτηση περί αποκατάστασης του κτηρίου το 2008 είχε γίνει μία λεπτομερή μνεία στο κτήριο :

Το κτήριο οικοδομήθηκε σε χώρο του δήμου Κερκυραίων, ο οποίος το πρόσφερε το 1893 με ετήσιο ενοίκιο 150 δρχ.

Είχε εμβαδόν 1.795 τ.μ. και για την ανέγερση του «Φοίνικα» χρησιμοποιήθηκε όλο το αποθεματικό κεφάλαιο του Δραματικού Συλλόγου: 20.000 δρχ. Αλλά δεν ήταν αρκετά. Απαιτήθηκε και δάνειο 50.000 δρχ. Το έργο υποστηρίχθηκε από τη Δημοτική Αρχή της εποχής, διότι θα εξασφάλιζε στην Κέρκυρα υπαίθρια σκηνή ανάλογη με εκείνες του Ν. Φαλήρου και της Αθήνας, ωστόσο, το χρέος και οι πιέσεις ανάγκασαν το Σύλλογο να υποχωρήσει ως προς την ποιότητα των θεαμάτων. Γρήγορα ο χώρος γνώρισε πολλά στάδια πριν από τη παρακμή του, όπως αποδεικνύουν οι πολλαπλές αλλαγές στους χρήστες και τους μισθωτές.Ήταν ένας πρωτότυπος συνδυασμός χειμερινού και υπαίθριου θεάτρου, ενώ τμήμα του χρησιμοποιήθηκε και ως κινηματογράφος.

Το κτήριο εδράζεται στην «υψηλή» πλατεία του Ενετικού Προμαχώνα Ραϋμόνδου (16ος αι.), ο οποίος αποτελεί τη ΝΔ αιχμή του αμυντικού μετώπου της περιμετρικής βενετικής οχύρωσης της πόλης. Ο συνοδευτικός χώρος του σινεμά εκτείνεται κι αυτός επί του οχυρωματικού χώρου του εν λόγω προμαχώνα. Οπως τονίστηκε στο Συμβούλιο, ο προμαχώνας Ραϋμόνδου (γι' αυτό έχει λόγο η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων) μαζί με έναν ημιπρομαχώνα ήταν αυτός που προστάτευε την ομώνυμη βενετική πύλη, η οποία κατεδαφίστηκε τον 19ο αι., κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα.

 

______________

 

Φωτογραφίες : Images by Αlexandros Melidis G.

Επιμέλεια: Marilia Makri για το mykerkyra.com

Πηγές αναφορών: ert.gr kathimerini.gr

www.mykerkyra.com

Σχόλια

Similar Articles