H ιστορία της σοκολάτας από τους Healthy Little Eaters!

1 2

 

Το κακάο προέρχεται  από ένα αειθαλές, τροπικό δέντρο ύψους από 6 έως και 12 μέτρων, το Κακαόδεντρο, η ανακάλυψη του οποίου τοποθετείται –σύμφωνα με γλωσσολογικές ενδείξεις- γύρω στο 1900 π.Χ από τον πολιτισμό των Ολμέκων.

Ωστόσο, η καλλιέργειά του πραγματοποιήθηκε επίσημα πολλές εκατονταετίες αργότερα από τον πολιτισμό των Μάγια στην Αμερική. Ως εξαιρετικοί καλλιεργητές και με βαθιά αίσθηση της ιερότητας για τη φύση οι Μάγια, απέδωσαν στο δέντρο αυτό την ονομασία Cacahuaquchtl που σημαίνει ‘’δέντρο’’ και το λάτρευαν έχοντας την πεποίθηση ότι ανήκε στους θεούς. Σε αυτήν την πεποίθηση οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα και η σημερινή επιστημονική ονομασία του κακαόδεντρου ‘’ theobroma cacao ‘’ ,ονομασία που δόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Λίνναιο, το 1753, και  περιέχει τις λέξεις ‘’ Θεός ‘’ και ‘’ βρώση’’ , δηλαδή, η τροφή των θεών . Σύντομα έγινε για αυτούς σύμβολο γονιμότητας και ζωής και απεικονιζόταν σε τοιχογραφίες και σε αγγεία τους.

 

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Μάγια και γύρω στο 1200 μ.Χ., οι Αζτέκοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακαόδεντρου, όχι μόνο ως φαγητό, αλλά και ως νόμισμα που διευκόλυνε τις καθημερινές τους συναλλαγές και χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στη φορολογία. Για παράδειγμα ένας δούλος κόστιζε 100 σπόρους κακάο, ενώ με 2 αγόραζαν φρούτα.

Θεωρείται ότι κακάο έφτασε στην Ευρώπη από τον Ισπανό Hernando Cortez, όταν εκείνος έφτασε στο Μεξικό το 1519 και αντιμετωπίστηκε από τους ιθαγενείς ως θεός. Εκεί τον υποδέχτηκε ο βασιλιάς των Αζτέκων, Μοντεζούμα, αποδίδοντάς του τιμές και προσφέροντάς του χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο κόκκους κακάο. Έτσι, με την επιστροφή του Cortez στην Ισπανία, εισάγεται ο καρπός κακάο στην Ευρώπη και αρχίζει να εξαπλώνεται παντού. Αρχικά, όπως ήταν αναμενόμενο στις βασιλικές αυλές και στη συνέχεια στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

   

 Ο σπόρος

Ο σπόρος που προέρχεται από το κακαόδεντρο θυμίζει στη μορφή τα αμύγδαλα και μεγαλώνει μέσα σε έναν λοβοειδή καρπό μήκους περίπου 2.5 εκατοστών. Παρά όλα αυτά ποικιλία από ποικιλία διαφέρει σε μέγεθος, χρώμα, αλλά και στη γεύση.  Γευστικά μοιάζει με πολύ πικρή σοκολάτα, αν και η γεύση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως το χώμα στο οποίο έχει μεγαλώσει το δέντρο, τον ήλιο και το είδος του δέντρου.   

Με την κατάλληλη επεξεργασία, οι καρποί του δέντρου μάς παρέχουν τη σκόνη κακάο, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ροφήματος σοκολάτας, αλλά και το βούτυρο κακάο, το οποίο βρίσκουμε σε πολλά καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

 

Πώς παρασκευάζεται η σοκολάτα

Αφού συλλεχθούν οι καρποί από το κακαόδεντρο με μαχαίρι, αφήνονται να ωριμάσουν και να ξεραθούν στον ήλιο περίπου 6-7 ημέρες και εν συνεχεία αποφλοιώνονται και αλέθονται. Σε αυτόν τον πολτό από κακάο που δημιουργείται προστίθεται η ζάχαρη – η οποία την καθιστά ιδιαίτερα παχυντική- και το βούτυρο κακάο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η μαύρη σοκολάτα. Στην παρασκευή της σοκολάτας γάλακτος χρησιμοποιείται επιπλέον γάλα. Η παρασκευή της σοκολάτας είναι η ίδια σε όλες τις εταιρείες, ενώ το μόνο που διαφέρει είναι οι αναλογίες των συστατικών.

 

 Διατροφική αξία του κακάο

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης μία κούπα κακάο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και πενταπλάσια από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι, πράγμα που το καθιστά ικανό να προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου και να ενισχύει την μνήμη, τη μάθηση και τη γνωστική λειτουργία.  Στη διατροφική αξία του κακάο συγκαταλέγονται επίσης οι υδατάνθρακες ( άμυλο ) που περιέχει, διάφορες διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες,  φλαβανοειδή, που μειώνουν την ικανότητα του αίματος να πήζει, και ,συνεπώς, δρουν ως αντιθρομβωτικά ,και μαγνήσιο, που αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας.

Στο σπόρο αυτό εμπεριέχεται επίσης και το αποκαλούμενο ‘’μόριο της αγάπης ‘’, η φαινυλαιθυλαμίνη, στην οποία η σοκολάτα οφείλει τις ψυχοδιεγερτικές της ιδιότητες, αλλά και την γενικότερη ψυχική ευφορία που προκαλεί η κατανάλωσή της. Η ψυχική ευφορία αυτή  οφείλεται, βέβαια, εν μέρει και σε μία άλλη ουσία που ενυπάρχει στους κόκους του κακάο ( τρυπτοφάνη ) και ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης, ορμόνης με σημαντική αντικαταθλιπτική δράση. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο σπόρος του κακάου σε σχέση με άλλες ουσίες που περιέχουν καφεΐνη, είναι ότι ο σπόρος αυτός περιέχει τόση ποσότητα, ώστε να δύναται να απομακρύνει την υπνηλία μεν και την κούραση, χωρίς ωστόσο να προκαλεί την υπερδιέγερση που προκαλεί ο καφές. Πλούσια είναι επίσης και η περιεκτικότητα του κακάο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β1, Β2, Β3 ), καθώς και σε βιταμίνες Α, C και Ε, ενώ δεν θα πρέπει να παραληφθεί η μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου – που το καθιστά απαραίτητη τροφή για χορτοφάγους- και ασβεστίου.

 

Θρεπτικές ιδιότητες του κακάο / Γιατί να το εντάξουμε στη διατροφή μας

Σύμφωνα με σύγχρονες πολυάριθμες μελέτες τα οφέλη που αποκομίζουμε από την κατανάλωση του κακάο και της σοκολάτας- που προέρχεται από την επεξεργασία του- είναι αναρίθμητα για τον οργανισμό μας. Γι΄αυτό το λόγο μια ισορροπημένη κατανάλωση κρίνεται απαραίτητη σε καθημερινή βάση.

 

 • Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών προβλημάτων και στεφανιαίας νόσου, εφόσον ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
 • Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ποσοστό 22% και επιβραδύνει την άνοια προλαμβάνοντας τη γνωστική παρακμή, πράγμα που οφείλεται στο γεγονός ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
 • Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους νεοπλάσματος ( καρκίνου ).
 • Μειώνει τα επίπεδα της ‘’κακής’’ χοληστερόλης.
 • Η κατανάλωση 30mg ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου.
 • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αφού περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες.
 • Αυξάνει τη διαθεσιμότητα του οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για τους αθλητές.
 • Δρα ως ισχυρό αντικαταθλιπτικό και αμβλύνει το άγχος.
 • Το ελαϊκό οξύ που περιέχει αυξάνει την ‘’καλή’’ χοληστερόλη.
 • Η τακτική κατανάλωσή της μειώνει τον Δείκτη Μάζας Σώματος και βοηθά στην απώλεια βάρους χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, οι οποίες δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας για πολύ μεγάλο διάστημα.
 • Προλαμβάνει την οστεοπόρωση.
 • Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση κακοήθειας.
 • Μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα.
 • Κατατάσσεται πλέον από τους διατροφολόγους στις υπερτροφές.
 • Ενισχύει τη συγκέντρωση και αυξάνει τα αντανακλαστικά.
 • Η θεοβρωμίνη που περιέχει η μαύρη σοκολάτα θεραπεύει από το βήχα.
 • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της διάρροιας.
 • Η μαύρη σοκολάτα –χωρίς ζάχαρη- προτείνεται ακόμα και στους /διαβητικούς, αφού ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και δεν προκαλεί απότομη αύξησή του λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη.

 

 

 

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Νέες επιστημονικές μελέτες έρχονται να καταρρίψουν την μέχρι πρότινος επικρατούσα, αλλά αβάσιμη άποψη, ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή στο δέρμα. Αντιθέτως, οι μελέτες απέδειξαν ότι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανοειδή, η σοκολάτα – όταν καταναλώνεται σε ελεγχόμενη, αλλά και τακτική βάση- ενισχύει την αντίσταση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, η οποία είναι υπεύθυνη για την καταστροφή των ινών κολλαγόνου, που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης στο δέρμα.  

 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Παρά τα τόσα θρεπτικά συστατικά της και τα πολυάριθμα οφέλη της για τον οργανισμό μας, η σοκολάτα έχει επανειλημμένως και αδίκως κατηγορηθεί για διάφορες υποτιθέμενες παρενέργειες. Κατά πόσον, όμως,  είναι επιστημονικά βάσιμοι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί, αποδεικνύεται από νέες μελέτες.

Από πολύ μικρή ηλικία, ήδη από τα εφηβικά μας χρόνια, έχουμε ταυτίσει τη σοκολάτα με την νεανική ακμή και την έξαρσή της. Ωστόσο, από επιστημονικές μελέτες δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο, ενώ, αντιθέτως, αποδείχτηκε ότι η εμφάνιση και η επιδείνωση της ακμής οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, στους υπερδραστήριους αδένες και στη συσσώρευση βακτηριδίων στο δέρμα.

Ένας ακόμη εσφαλμένος ισχυρισμός είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς η σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης, ουσία ικανή να εμποδίσει τη δράση παθογόνων μικροοργανισμών στη στοματική κοιλότητα. Παρά όλ΄αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία τερηδόνας ευνοείται από τη ζάχαρη που προστίθεται στη σοκολάτα κατά την επεξεργασία της, όχι όμως από την ίδια τη σοκολάτα. Γι΄αυτό το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών και η καλή στοματική υγιεινή δεν πρέπει να παραμελείται σε καμία περίπτωση.

Επίσης, πολύ συχνά ακούμε ότι η σοκολάτα προκαλεί ή/και επιδεινώνει την ημικρανία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αληθεύει, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, καθώς 100 γρ. σοκολάτας περιέχουν ελάχιστη ποσότητα τυραμίνης ( 0,75mg/g ), που ευθύνεται για τις ημικρανίες. Επιπλέον, όταν καταναλώνουμε σοκολάτα, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες.

Ιδιαίτερα διαδεδομένος είναι και ο μύθος που θέλει τη σοκολάτα να παχαίνει λόγω του λίπους που περιέχει. Ωστόσο, η σοκολάτα - όπως προαναφέρθηκε – είναι πλούσια σε ‘’ καλά οξέα’’ που προστατεύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό. Ιδίως η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας, που περιέχει περισσότερο κακάο σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Εδώ, ωστόσο, καλό θα ήταν να σημειωθεί ότι η σοκολάτα περιέχει και αυξημένο κορεσμένο λίπος ( όπως στεατικό οξύ), γι΄αυτό συστήνεται η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο. Βέβαια, το στεατικό οξύ, μολονότι ανήκει στα κορεσμένα λιπαρά, δεν απορροφάται από τον οργανισμό, αλλά αποβάλλεται. Σίγουρο , πάντως, είναι πως η τακτική και μετρημένη κατανάλωση της σοκολάτας – σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά – μόνο οφέλη προσφέρει στον οργανισμό μας.

 

Ερευνα: Aλεξανδρα Τζέκου Φιλόλογος Σπυριδούλα Κόκκαλη 

Επιμέλεια : Marilia Makri για το mykerkyra.com 

www.mykerkyra.com

 

ΠΗΓΕΣ : https://www.iatropedia.gr/https://www.mednutrition.gr/ https://www.onmed.gr/ https://medlabgr.blogspot.com

https://www.iatronet.gr https://www.vita.gr/ https://runningmagazine.gr https://www.clickatlife.gr/ https://www.myprotein.gr/ https://www.onmed.gr/diatrofi https://www.ionchocopedia.gr http://psi-gr.tripod.com http://micro-kosmos.uoa.gr http://theatrecomments.weebly.com/ https://www.gardenmagazine.gr https://perierga.gr/ https://www.bahar.gr https://www.onmed.gr/ https://pafospress.com/ https://valueforlife.gr  https://akispetretzikis.com/ https://www.in2life.gr/wellbeing/ http://www.loutraki365.gr/ http://lepetitdejeuner.gr http://dailyarticle.gr/

 

 

Σχόλια

Similar Articles