Ιθάκη.. Το μυθικό νησί της αιώνιας αγάπης!!

1 2

Βορειανατολικά της Κεφαλονιάς, ένας μικρός παράδεισος περιμένει καρτερικά, όπως η Πηνελόπη τον μυθικό Οδυσσέα, όλους εσάς τους εξερευνητές που θα θελήσετε να δείτε από κοντά της Ιθάκη των μύθων και το σύμβολο του προορισμού και της αιώνιας αγάπης!    

Το νησί της αιώνιας αγάπης στην μυθολογία αποτέλεσε τον πολυπόθητο τελικό προορισμό του Οδυσσέα.

 

Οι ομορφιές του νησιού εκθειάζονται διαρκώς στην αναφορά σε αυτό και μέσω την μυθολογίας,

αλλά και σαφώς μέσω της ποίησης,

με αδιαμφησβήτητα το ποίημα του μεγάλου μας Έλληνα ποιητή

Κ.Π. Καβάφη “Ιθάκη”

να στοιχειώνει κάθε αναφορά μας σχετική με το νησί. 

 

“Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη, 
νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος, 
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.” 

….. 

“Ἡ Ἰθάκη σ᾿ ἔδωσε τ᾿ ὡραῖο ταξίδι. 
Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο. 
Ἄλλα δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά. 

Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε. 
Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα, 
ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν.” 

 

Παραλίες

Φιαλιατρό 

Η πιο γνωστή παραλία της Ιθάκης για τα πράσινα διάφανα νερά της, τα πολλά δέντρα που προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους για τις πιο ζεστές ημέρες και το μικρό βότσαλο σε όλη την ακτή. 

Γιδάκι 

Είτε με ένα από τα καΐκια που ακολουθούν την διαδρομή σε αυτή αλλά και πολλές ακομη παραλίες της Ιθάκης, είτε έχετε επιλέξει να νοικιάσετε σκάφος είτε επιλέξετε το μονοπάτι προς την παρ παραλία η θέα θα σας ανταμείψει.   

Βότσαλα, λευκή άμμος και βαθιά πεντακάθαρα νερά θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτή την παραλία και να επιστρέφετε ακόμα και αν επιλέξατε το δύσβατο μονοπάτι προς αυτή. 

Ακομη  στις αγαπημένες επιλογές του κόσμου είναι και η παραλίες : Ασφαλές : στην βορειοδυτική πλευρά της Ιθάκης αλλά και ο Άγιος Ιωάννης, τα Καμίνια, ο Πίσω Αέτος, τα Δέξα αλλα και πολλές ακόμη που μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς πολύ κόσμος , νοικιάζοντας ένα σκάφος .  

  

Things to do :

 

Επισκεφθείτε το  

Κιόνι…  

ένας λιλιπούτιος παραδοσιακός οικισμός που δε μπορείς να μην φωτογραφήσεις! 

 

 

Τα ιδιαίτερα καφέ και τα εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα, πλαισιωμένα με τα πετρόχτιστα σπίτια με κάθε λογής χρώματα από λουλούδια στις όμορφες αυλές τους, θυμίζουν σκηνικό από ταινία εποχής! 

 

Επισκεφθείτε την Μονή της Παναγίας των Καθαρών  

οπού θα απολαύσετε και την ανεμπόδιστη θέα προς το Βάθυ και την νότια πλευρά της Ιθάκης. 

 

Πιείτε νερό από την πηγή τρεχούμενου νερού στον Κάλαμο. 

 

Σαν βρεθείτε στην κορυφή του Όρους Νίρητο θα έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες σας, μιας και εκει είναι το πιο ψηλό σημείο της Ιθάκης και η θέα είναι μοναδική. 

 

Δοκιμάστε 

τοπικά γλυκά : 

Το Ροβανί  

και την τρούφα του Χάνου!  

 

Περπατήστε στην Πλατεία στο Βάθυ και στα γραφικά σοκάκια του, όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας, τον καφέ η το φαγητό σας.  

 

Στην Ιθακη θα βρείτε και το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης αλλα και την Μητρόπολη που την κοσμεί ένα ιδιαίτερο και περίτεχνο καμπαναριό. 

Χαρακτηριστικό που δεν περνά απαρατήρητο για κάθε επισκέπτη της Ιθάκης είναι φυσικά και το άγαλμα του Οδυσσέα που σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας σαν βρεθείτε στην θέα του.  

 

 

και αν δεν χορτάσατε Ιθάκη... Λιγες ακόμη πληροφορίες για το μικρό και αγαπημένο αυτό νησί σύμφωνα με το wikιpedia... 

 

Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο,

πρώτο κάτοικο του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος). 

 

Πρωτεύουσα  της Ιθάκης είναι το Βάθυ που αποτελεί και έδρα της περιφερειακης ενότητας της Ιθάκης.  Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1.920 κατοίκους.

 

 

Marilia Makri για το mykerkyra.com

www.mykerkyra.com

Σχόλια

Similar Articles