Η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων

1 2

Στις νοτιοδυτικές ακτές της Κερκυρας υπάρχει ένας εκπληκτικός θησαυρός της φυσης που στην δυτική του όχθη φιλοξενεί την παραλία Χαλικουνας και στην νότια τον εκπληκτικό Ίσσο.

 

Η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Κερκυρας εκτός του ότι μας χαρίζει απλόχερα την ομορφιά του τοπίου της, είναι και ένας σημαντικός υδροβιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

 

 

Στα 6.000 στρέμματα έκτασης που καλύπτει βρίσκουν καταφύγιο κάθε χρόνο πάνω από 120 είδη πουλιών, ενώ κάτω απ’το νερό οι θησαυροί συνεχίζονται, με ψάρια που αφθονούν μόνο σε αυτή την περιοχή.

 

Ο απειλούμενος με εξαφάνιση Ζουρνάς είναι ένα είδος εξ αυτών,ενώ ακολουθούν η Ζαμπαρόλα, το επιστημονικά μεσογειακό Killfish και φυσικά δεν εκλείπουν και τα πιο συνήθη ψάρια αλλά και γαρίδες που βρίσκονται σε αφθονία.

 

 

Η φύση ευλόγησε την Λίμνη Κορισσίων και της χάρισε, ενδιάμεσα από την παραλία του Χαλικούνα και τον Ίσσο, ένα είδος θαλασσοκέδρου που συγκροτεί το κεδροδάσος της Λίμνης Κορισσίων.

 

Το έδαφος επάνω στο οποίο ευδοκιμούν κρύβει και τις πετρόμορφες αμμοθίνες και τους αμμόλοφους που στηρίζουν τα ιδιαίτερα φυτά της περιοχής και φτάνουν έως και 17 μέτρα ύψος!

 

 

Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό όταν το ολοκληρώνουν τα πανέμορφα χρώματα των πουλιών και των πέταλουδων, η χαρακτηριστική φιγούρα των Φλαμιγκο και των κορμοράνων αλλα και οι πάπιες που κάνουν το περασμα τους.

 

Την πανίδα της περιοχής συμπληρώνουν και αλλά ειδη πουλιών όπως σφυριχτάρια και αργυροταικνάδες αλλά και χελώνες όπως η Μεσογειακή Χελώνα, η Ευρωπαϊκή Νεροχελωνα και η Χελώνα της Κασπίρης.

 

Η Λιμνοθαλασσα Κορισσίων εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000.

 

Η εκπληκτική βιοποικιλότητα της περιοχής με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της, είναι ένας μοναδικός και πολύτιμος θησαυρός που πρέπει όλοι να φροντίσουμε και να διαφυλάξουμε και για τις μελλοντικές γενεές του τόπου μας, της Κερκυρας μας και της Ελλάδας μας.

 

Φωτογραφίες : Eddie Kastamonitis

Marilia Makri για το mykerkyra.com

www.mykerkyra.com

Σχόλια

Similar Articles