Το μεγάλο Ρεσιτάλ Πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

1 1

O πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης θα επιχειρήσει να  ερμηνεύσει  τη μουσική του Σοπέν  με δυο πολωνέζες και δυο σκέρτσα - «ιστορίες», στο πρώτο μέρος της συναυλίας της 24ης Ιανουαρίου, στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20.00 το βράδυ.

 

O ποιητής Heinrich Heine περιγράφει τη μουσική του Σοπέν με τα εξής λόγια :

«…ο Σοπέν δεν είναι ούτε Πολωνός, ούτε Γάλλος, ούτε Γερμανός… έχει μια υψηλή καταγωγή προέρχεται από την γη του Μότσαρτ, του Ραφαήλ, του Γκαίτε. Η αληθινή του πατρίδα είναι το ονειρικό βασίλειο της ποίησης… όταν αυτοσχεδιάζει στο πιάνο, μου φαίνεται ότι ένας συμπατριώτης από την αγαπημένη μου πατρίδα με επισκέπτεται και μου διηγείται τα πιο περίεργα πράγματα που συνέβησαν εκεί κατά την διάρκεια της απουσίας μου…»

 

 

Ο Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική.

Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων από πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής ( Musikhochschule Hannover, Musikhochschule Trossingen, University of Cincinnati) και πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι δάσκαλοι του στο εξωτερικό υπήρξαν η Υ.Μenuhin, o Viktor Merzhanov, ο Jerome Rose και ο James Tocco.Ο James Tocco, μαθητής ο ίδιος του C. Arrau, η Yaltah Menuhin, μαθήτρια του C. Friedberg ( μαθητή του Brahms) αλλά κυρίως ό Viktor Merzhanov επηρέασαν ιδιαίτερα την εξέλιξη του Έλληνα πιανίστα.


Ο Λ. Βασιλειάδης εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στις ΗΠΑ, ως βοηθός καθηγητής στο studio του
James Tocco, συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής διεθνών μουσικών διαγωνισμών του OMTA (Ohio Music
Teachers Association) του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, του Διαγωνισμού για τα
βραβεία D. Price στο Mannes College of Music, στη Νέα Υόρκη, του διαγωνισμού “E. Gilels” στην Ουκρανία, του
Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Ταιλάνδης. Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής σε σεμινάρια και συναυλίες
των Πανεπιστημίων του Bowling Green, Toledo, William and Mary Virginia, του Boston University, του
Πανεπιστημίου του Wroclaw στην Πολωνία, της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού, στην Ουκρανία και της
Μουσικής Ακαδημίας του Vilnius, στη Λιθουανία.
Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα -ως μοναδική ελληνική συμμετοχή- σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς
( Ιταλία, Γερμανία, Σκωτία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
αποσπώντας 11 διακρίσεις ( Wolrd Piano Competition, Rovere d’Oro, Masterplayers Lugano, Hochschulpreis
Trossingen κ.α) βραβεία που του έδωσαν την δυνατότητα για πετυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το έντονο προσωπικό στυλ και η δεξιοτεχνία του συχνά εκθειάζονται από τις κριτικές: ο Jeremy Siepmman στο
BBC Music Magazine,( Απρίλιος 1997) απονέμει τέσσερα άστρα σέ ηχογράφηση του Έλληνα πιανίστα, ενώ στην Νέα Υόρκη ο Charles Timbrell προτρέπει τους αναγνώστες του Fanfare Music Magazine, να προμηθευτούν το
Καρναβάλι του Schumann, με ερμηνευτή τον Λάμπη Βασιλειάδη, ακόμα και αν διαθέτουν 20 ηχογραφήσεις από το ίδιο έργο( Σεπτέμβριος 1997). Το περιοδικό Listener αναφέρεται με δισέλιδο αφιέρωμα στον κύκλο ηχογραφήσεων της Koch, ενώ το «American Record Guide», θεωρεί ότι η πρώτη ηχογράφηση έργων του Alan Sapp, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις του 2001.
Το περιοδικό Gramophone σχολιάζει την ηχογράφηση με έργα Brahms του Λ. Βασιλειάδη ανάμεσα σε άλλες 30 υπό τον τίτλο « οι καλύτερες ηχογραφήσεις Brahms, στον 20ου αιώνα» (B. Morrison, Mάρτιος 2003).
Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες(London Philarmonic, Φιλαρμονική της Πράγας, Fairbanks Symphony,
Kammerorchester Tuebingen, Kammerphilarmonie Prague, Bangok Symphony), έχει παίξει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ενώ έχει ηχογραφήσει δέκα πέντε (15) δίσκους CD, που κυκλοφορούν από την εταιρία KOCH International, την Aardvark Media(USA)και την
ελληνογερμανική AMICME CLASSICAL. Οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν έργα των Sapp, Scriabin, Poulenc, Szymanowski, Bartoκ, Chopin, Liszt,
Tchaikovsky, Brahms, Schumann.
Ο συνθέτης ( Alan Sapp ) επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cincinnati χαρακτήρισε τον Λάμπη
Βασιλειάδη « φαινόμενο πιανιστικής τέχνης» ενώ ο David Effron,- διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας του Young Town και του Eastman School of Music-, βεβαιώνει πως στα 35 χρόνια της καριέρας του, έχει σπάνια βιώσει μουσική αυτής της έντασης….
Από το Οκτώβριο του 2002 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ως υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Θερινής
Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Συντονιστής των “Deutsch- Griechische Musiktage” στο Solingen της Γερμανίας, και των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Brache» στο Schleswig Holstein της Γερμανίας.

 

www.mykerkyra.com

 

Σχόλια

Similar Articles