Ada Kiriazi

Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος MSc Επιστήμη της Πληροφορίας - Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον

«Μείνε σπίτι - Είμαστε εδώ για σένα»: υπηρεσίες εξυπηρέτησης ηλικιωμένων στα Τρίκαλα

1 1

Όλοι ζουμε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση πόσω μάλλον οι ευπαθείς ομάδες και δη οι ηλικιωμένοι. Αντί λοιπόν να διαβάζουμε μόνο τις κακές και αγχωτικές ειδήσεις πάμε να δούμε τι σκέφτηκαν τα Τρίκαλα γι αυτό.

 

Μια ακόμη υπηρεσία προσφέρει ο Δήμος Τρικκαίων στους ηλικιωμένους και τις ηλικιωμένες κατοίκους. Μετά τη δωρεάν διάθεση τηλεσαχκαρόμετρου και σετ αισθητήρων «έξυπνης οικίας» ενεργοποιείται η Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων.


Ετσι, επεκτείνεται και εμπλουτίζεται η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με σύνθημα το «Μείνε σπίτι και τηλεφώνησε – Είμαστε εδώ για σένα».


Στο εξής, οι υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων θα βοηθούν ηλικιωμένους, ηλικιωμένες ή όσους/ες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν φροντίδας ή εξυπηρέτησης για πολλές και διαφορετικές ανάγκες τους.


Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 2431020000 το προσωπικό του Δήμου θα αξιολογεί το αίτημα και θα δίνει λύσεις σε θέματα, όπως αγορά και παράδοση φαρμάκων, τροφίμων, επείγουσες συνδιαλλαγές με το δημόσιο κ.α.


Ο Δήμος Τρικκαίων στέκεται δίπλα στους τρικαλινούς και τις τρικαλινές που έχουν ανάγκη, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση λόγω του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και λύνονται προβλήματα καθημερινότητας με συμπαράσταση και βοήθεια από το προσωπικό του Δήμου Τρικκαίων.

 

 

 

 

Δωρεάν συνδρομή σε τρικαλινούς και τρικαλινές ηλικιωμένους/ες και άτομα ευπαθών ομάδων, προσφέρουν μέσω της τεχνολογίας ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala AE.


Πρόκειται για δύο είδη υπηρεσιών τηλεφροντίδας,

Διάθεση τηλεσαχκαρόμετρου με διεπαφή bluetooth και διασύνδεση μέσω διαδικτύου(internet) για τηλεπαρακολούθηση των τιμών σακχάρου, χωρίς επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό.

Διάθεση σε μοναχικούς ηλικιωμένους  set αισθητήρων “έξυπνης οικίας” (πχ κίνησης, άνοιγμα εξώπορτας, θερμοκρασίας, κουμπί έκτακτης κλήσης σε βοήθεια ) για τηλεπαρακολούθηση μέσω διαδικτύου, από το κέντρο τηλεφροντίδας, τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

 

ΤΗΛΕΦΡΟΝΤΙΔΑ

 

Η δωρεάν παραχώρηση γίνεται με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της πανδημία. Ετσι, ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala διευκολύνουν τις συνθήκες για ηλικιωμένους/ες και άτομα ευπαθών ομάδων με χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).
Ο εξοπλισμός του Κέντρου Τηλεφροντίδας, δίνεται για χρήση, σε συνεργασία και με ιδιώτες ιατρούς στον Δήμο Τρικκαίων, μέχρι και τον Ιούνιο 2020. Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 Οι ενδιαφερόμενοι ηλικιωμένοι και συγγενείς τους, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και οι θεράποντες ιατροί τους, μπορούν να επικοινωνούν με την e-trikala A.E.( στο 2431022899 κ. Ματίνα Οικονόμου), για ενημέρωση σχετικά με την δυνατότητα ένταξης τους στο πρόγραμμα τηλεφροντίδας.

Το πρόγραμμα τηλεφροντίδας του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala AE πληροί όλες τις σχετικές προδιαγραφές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Σε περίπτωση μεγαλύτερου αριθμού ενδιαφερομένων από τον υπάρχοντα εξοπλισμό, η διάθεσή του θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια.
Τα προγράμματα τηλεφροντίδας ασθενών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων υλοποιούνται για πάνω από δέκα χρόνια, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Πέραν όμως του ετοιμοπόλεμου δήμου και ο απλός κόσμος προσπαθεί να συνδράμει με κάθε όπλο που διαθέτει για να βοηθήσει ευπαθείς όμάδες. Βρήκαμε την παρακάτω είδηση στο διαδίκτυο επίσης: 

 

Τρίκαλα: Ταξιτζής παραδίδει άνευ αμοιβής τα φάρμακα σε ηλικιωμένους

 

Μάθημα ανθρωπιάς από τον οδηγό ταξί που ενημερώνει μέσω ανάρτησης στο fb την πρόθεση του να εξυπηρετήσει ηλικιωμένους της πόλης που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Δείτε τι ανήρτησε ο ίδιος:

Όσοι έχετε ή γνωρίζετε ανθρώπους τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους και για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε, αναλαμβάνω (λόγω της εργασίας μου) την εξυπηρέτησή τους σε φαρμακευτικό υλικό χωρίς καμία ανταμοιβή. Η προσφορά μου ισχύει μόνο για όσους διαμένουν στην πόλη των Τρικάλων. Το τηλέφωνο μου είναι 6946064702. Επίσης μπορείτε να μου αποστείλετε και μέσω messenger το μήνυμά σας. Αλληλέγγυοι είμαστε όταν κάνουμε πράξεις και δεν μένουμε μόνο στα λόγια. Ο άνθρωπος πάνω απ’ όλα…

 

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες - όχι μόνο στην περιοχή των Τρικάλων - πράγμα που αποδεικνύει πως υπάρχει ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο. Προσωπικά διαβάζω για κόσμο που χαρίζει ακόμη και αυγά σε κόσμο και που προθυμοποιείται να ψωνίσει σε άτομα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να βγουν καθόλου έξω.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι ας παραδειγματιστούμε από γεγονότα και δράσεις όπως αυτές...

 

Ψυχραιμία και Υπομονή σε όλους μας...

 

ΠΗΓΕΣ: 

https://trikalacity.gr/covid19-tilefrontida-gia-ilikiomenoys-apo-d-trikkaion-kai-e-trikala/

https://www.trikalafocus.gr/trikala/%cf%84%cf%81%ce%af%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%cf%84%ce%b6%ce%ae%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%b5%ce%b9-%ce%ac%ce%bd%ce%b5%cf%85-%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%b9/?fbclid=IwAR3hKvWSiOLs4bXerzvY-VmKzMjFepR5-DRpd8-WbR7TLxCGIPG-yRXvns4

 

Επιμέλεια για το mykerkyra.com: Άντα Κυριαζή

Σχόλια

Similar Articles