Ανακαλύπτοντας τη πιό διάσημη Μεσογειακή φώκια Monachus monachus

3 2

Η Μεσογειακή φώκια μοναχός ή όπως επιστημονικά λέγεται Monachus monachus είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό που έχει εξυμνηθει από την αρχαιότητα στην Ελλάδα από ποιητές, συγγραφείς και φιλοσόφους ενώ οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι βρισκόταν υπό την προστασία του Ποσειδώνα και του Απόλλωνα.

Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι σήμερα κατέληξε να αποτελεί το πιο απειλούμενο είδος στην Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων αυτού του είδους στις θάλασσες των Οθωνών, νησί που ανήκει στα Διαπόντια νησιά και βρίσκεται βόρεια της Κέρκυρας, και των Παξών, που βρίσκονται νότια της Κέρκυρας.

Η Μεσογειακή φώκια είναι ένα ζώο που προτιμά να βρίσκεται σε απομονωμένα και βραχώδη μέρη. Κινείται σε ρηχά νερά, όπου κυνηγάει την τροφή της, η οποία συνήθως αποτελείται από οστεϊχθύες, κεφαλόποδα και καρκινοειδή. Μπορούν να φτάσουν τα 2-3 μέτρα σε μήκος και τα 350 κιλά σε βάρος. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 20 χρόνια αλλά μπορούν να ζήσουν μέχρι και 45. Καταδύεται για 5-10 λεπτά σε βάθος 30-40 μέτρα. Κάθε θηλυκό γεννάει μόνο ένα μικρό το οποίο θηλάζει για 3-4 μήνες.

Όταν έρθει η ώρα να γεννήσει μπαίνει σε δυσπρόσιτες θαλασσινές σπηλιές που όμως καταλήγουν σε κάποιο είδος παραλίας, είτε πρόκειται για κάποιον επίπεδο χώρο με άμμο και βότσαλα είτε για κάποιον επίπεδο βράχο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αναπτυχθεί ο πληθυσμός της στα νησιά των Παξών και των Οθωνών, αφού αυτά έχουν πληθώρα θαλάσσιων σπηλιών. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι οι φώκιες δεν γεννούσαν και ξεκουράζονταν ανέκαθεν σε σπηλιές, αντιθέτως προτιμούσαν τις αμμώδεις παραλίες, τις οποίες τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω της μεγάλης ανθρώπινης δραστηριότητας.

 Σήμερα έχει κηρυχθεί «είδος κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό», γεγονός που οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων. Κατά το παρελθόν κυνηγήθηκε άγρια για το δέρμα και το λίπος της. Επιπλέον, η μείωση της τροφής, η τυχαία παγίδευση της σε αλιευτικά εργαλεία και η υποβάθμιση των παράκτιων οικοσυστημάτων οδήγησαν σε ραγδαία μείωση του πληθυσμού της. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι χρήζει άμεσης προστασίας και βοήθειας ώστε οι πληθυσμοί της να καταστούν ξανά βιώσιμοι.

 Αν κάνετε κάποια βόλτα με σκάφος στο Ιόνιο μπορεί να είστε τυχεροί και να δείτε κάποια φώκια να έχει βγάλει το κεφάλι της από το νερό και να σας κοιτάει με περιέργεια πίσω από τα μουστάκια της.


Ευτυχία Τζαφέστα

Σχόλια

Similar Articles