Το Ελληνικό μας Ούζο!!

1 1

Το ούζο μας θυμίζει πάντα Ελλάδα, καλοκαίρι, ήλιο και χαρούμενες στιγμές στον τόπο μας!

 

Το ούζο είναι ένα ποτό που κατα την παραγωγή του τοποθετείται σε χάλκινα καζάνια και αρωματίζεται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης με βότανα και καρπούς, με κυρίαρχο το γλυκάνισο που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση.

Παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, όπου και καταναλώνεται ευρέως, ενώ εξάγεται και στο εξωτερικό. Ανήκει στην κατηγορία των απεσταγμένων ανισούχων αλκοολούχων και οινοπνευματωδων ποτών. 

Η παραγωγική διαδικασία του ούζου όμως, υπερέχει από τα υπόλοιπα ανισούχα ποτά καθώς προέρχεται από απόσταξη ενώ τα περισσότερα προέρχονται από ανάμιξη ή διαβροχή των αρωματικών σπόρων.

 

 

Η ιστορία του Ούζου

H παραγωγή ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα με βασικές πόλεις την Καλαμάτα και τον Τύρναβο.

Αρχικά ονομαζόταν «τσίπουρο μεταβρασμένο». Θεωρούνταν εκλεκτό ποτό, γι’ αυτό και διαδόθηκε άμεσα και υπήρξε ζήτηση από το εξωτερικό.  Η παραγωγή τσίπουρου γύρω στο 1920 αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της φυλλοξήρας, που κατέστρεφε τους αμπελώνες.

Όμως η εξαγωγή των προϊόντων δεν σταμάτησε.

Έτσι, σε μια παρτίδα με κατεύθυνση το εξωτερικό, η μεταφορική εταιρεία έγραψε πάνω σε κούτες που περιείχαν καλής ποιότητας τσίπουρο «USO MASSALIA» δηλαδή προς χρήση στη Μασσαλία.

Για χρόνια, το uso Massala σήμαινε τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας και στη συνέχεια καθιερώθηκε η ονομασία «ούζο», για το τσίπουρο που είχε έντονη μυρωδιά, ήταν δηλαδή πολύ αρωματισμένο και πρόκειται για το σημερινό ούζο.

 

Τα Οφέλη του Ούζου στον οργανισμό μας

Όπως κάθε αλκοολούχο ποτό, έτσι και το ούζο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Το ένα ποτηράκι ούζο έχει περίπου 150 θερμίδες, όμως ωφελεί την υγεία λόγω των συστατικών του.

Ο γλυκάνισος βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλει και στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Το ούζο έχει τη ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και με αυτό τον τρόπο μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Τα τερπένια, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν τα κύτταρα από παθήσεις, μεταξύ των οποίων η καρδιοπάθεια, κάποιες μορφές καρκίνου και άλλες νευρολογικές ασθένειες.

Έρευνες δείχνουν, ότι τα συστατικά του ούζου καταπολεμούν παθήσεις του ήπατος και ανακουφίζουν τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn....

Τα μουσεία Ούζου 

Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο Μουσεία Ούζου και τα δύο στην περιοχή του Πλωμαρίου. Το Μουσείου Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου με την ονομασία «Ο Κόσμος του Ούζου» που ιδρύθηκε το 2015  και το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη που ιδρύθηκε το 1996

 

Το Κερκυραϊκό Ούζο

 

Στην Κέρκυρα το Ούζο Lazaris ξεχωρίζει για το πλούσιο άρωμά του καθώς παράγεται παραδοσιακά με απόσταξη σε χάλκινο άμβυκα στο εργοστάσιο Lazaris.Με κυρίαρχο τον γλυκάνισο και μια ποικιλία αρωματικών βοτάνων (κορίανδρος, μάραθος, αστεροειδής γλυκάνισος κ.ά.)

Συνοδεύει εξαιρετικά τα θαλασσινά πιάτα πλάι στη θάλασσα! και αποτελεί ιδανική επιλογή για τις ηλιόλουστες ημέρες στο νησί της Κέρκυρας! Απολαύστε το! 


www.lazarisproducts.com

 

Πηγές: valueforlife.gr el.wikipedia.org Lazaris Distillery & Artisan Sweets

www.mykerkyra.com

Σχόλια

Similar Articles