Συνέντευξη στην Πηνελόπη Βολτέρρα!

1 1

Η Πηνελόπη Βολτέρρα είναι εικαστική καλλιτέχνης και ποιήτρια. Κύρια μέσα της εικαστικής έκφρασής της είναι η
ζωγραφική και η γλυπτική. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αθηναϊκό τεχνολογικό ινστιτούτο, και
αργότερα ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ενώ νωρίς εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Είναι Ιδρυτικό μέλος της Αίθουσας Τέχνης Κέρκυρας, μέλος της ομάδας Art Studio Est (1992-2004).
Έχει στο ενεργητικό της 21 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής στην Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μεξικό, Πορτογαλία, Λιθουανία.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.01. Πότε και με ποια αφορμή συνειδητοποίησες ότι θέλεις να γίνεις καλλιτέχνης;

Αν έγινα καλλιτέχνης ,αφορμή στάθηκε το τυρρανικό παιδικό μου ( γιατί ) για τα πάντα που έβλεπα και άγγιζα ένα γιατί. Γιατί υπάρχει αυτό, εκείνο, γιατί το φτιάξανε έτσι και όχι αλλιώς, μία συνεχή υπαρξιακή αγωνία (έτσι το λέω τώρα.) Τι να μου απαντήσει κανείς, που η νεανικότητά μου δεν μου επέτρεπε να κατανοήσω τις απορίες μου, παρά μόνο την συναισθηματική μου ανάγκη.
Το εκ φύσεως προικιό να μπορώ να αποτυπώνω ότι βλέπω με οδήγησε να πάρω το μολύβι ενστικτωδώς να ζωγραφίσω πιστεύοντας πως θα βρω τις απαντήσεις μου. Αυτή η παιδική αναζήτηση σιγά-σιγά έγινε τρόπος ζωής έως σήμερα.
Άρα θα πω, πως η συνειδητοποιημένη συναισθηματική μου ανάγκη με έμπασε στον εικαστικό χώρο.


02. Θεματογραφικά που κινούνται τα έργα σου;

Στην έρευνα γύρω από το μεγάλο ερώτημα ( τι είναι τελικά η ζωή). Αυτό το αέναο γίγνεσθαι με δεσπόζουσα θέση την πορεία του ανθρώπου και την πολυμορφία των ιδιοτήτων του.

03. Ως προς τα μέσα/υλικά αποτύπωσης, τόσο στην χαρακτική όσο και στην ζωγραφική εχεις πειραματιστεί/πειραματίζεσαι;

Η αισθητική του έργου απαιτεί σεβασμό, κάθε έργο έχει τον χώρο και την διάστασή του που ως καλλιτέχνης οφείλω να αποδώσω με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο που θα μου προσφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τεχνικά πειράματα δεν σταματούν ποτέ, είναι αναγκαία.
04. Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις θέσει στον εαυτό σου ως ζωγράφος;

Να με υπερβώ, να μπορούσα με μια γραφή να συμπύκνωνα όλα τα εικαζόμενα.

05. Εχεις κάνει κυριολεκτικά δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο: Τι να περιμένουμε να δούμε στην έκθεση σου στην Chili Art Gallery στην Αθήνα;

Ο Μακρόκοσμός μου, που θα εκτεθεί στη Chili Art Gallery, (Αθήνα) είναι μια οπτική επί του μεγαλείου της δημιουργίας και της γέννησης του ανθρώπου, βασιζόμενη στην δυναμική των φυσικών νόμων, όπως η ρέουσα ύλη, η διαμόρφωση του χωροχρόνου, ο παλμός του, η νομοτελειακή τάξη της εξίσωσης Φ 1,62. Την απόρροια αυτού του κόσμου προσπάθησα να αποδώσω, να μεταφέρω στον θεατή την αρχέγονη και αιώνια καταγωγή του, να νοιώσει την αισθαντικότητά του.

06. Η τέχνη σου έχει εν πολλοίς συμβολικό χαρακτήρα: υπάρχει ηθικό δίδαγμα που μπορεί να αντλήσει κανείς από το σύνολο της σειράς "Μακρόκοσμος" που εκθέτεις;

Τα σύμβολα είναι μία γραφή εννοιών, ο στόχο της είναι να μορφοποιεί και να μεταφέρει τα βαθύτερα νοήματα του υπάρχοντος τούτου κόσμου. Αν η μεταφορά αυτή έχει σχέση ειλικρίνειας με την πηγή της, τότε αποκτά και ηθικό δίδαγμα. Στην δική μου πρόταση το μάτι του θεατή θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο. Αν η κατάθεσή μου εμπεριέχει αλήθεια θα την νιώσει, έστω κι δώσει άλλη ερμηνεία στην θεματογραφία του πίνακα.

07. Εχεις επιδιώξει συνέργειες με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες σε κοινά projects; Θεωρείς ότι η συνεργασία σε παραγωγή εικαστικού έργου ευσταθεί και μπορεί να επιφέρει θετικό αποτέλεσμα, ή το μονοπάτι του εικαστικού καλλιτέχνη είναι υποχρεωτικά μοναχικό;

Θεωρώ ότι οι συνέργειες σε κοινά projects στο καλλιτεχνικό χώρο θα αποδυνάμωνε τον αυθεντικότητα και συναισθηματικότητα της στιγμής. Το έργο τέχνης είναι προσωπική γέννα που θα είναι δύσκολο να βρεθούν κοινές συνιστώσες στην ισορροπία της πρότασης. Μπορεί όμως να λειτουργήσει σε επιστημονικές έρευνες, σε διαφημιστικούς σκοπούς , σε βελτίωση κοινωνικών δομών. Θεωρώ ότι η ομαδοποίηση επισκιάζει την διάκριση του ατομικότητας και την δυναμική των αξιών.
Παρόλα αυτά, (γιατί δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτη) είναι μία πρόταση των τελευταίων χρόνων και με διαφέρει να δω την εξελικτική της πορεία.

08. Υπάρχουν άλλα είδη τέχνης ή παραγωγής πολιτιστικού περιεχομένου (κινηματογράφος, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, μουσική, κλπ) που σε επηρεάζουν ή/και σε προκαλούν να συνδιαλεχθείς μαζί τους στο έργο σου;

Ναι, κι αυτή είναι η ποίηση , θα τολμήσω να πω πως οι στοίχοι μου βρίσκονται σε ερωτική συνεύρεση με τα έργα μου. Ο στοίχος γίνεται εικόνα και η εικόνα λόγος. Με την γλυπτική δε, συμπληρώνω τον τρισδιάστατο χώρο

09. Συχνά διαχωρίζεται από ορισμένους καλλιτέχνες η εμπορικότητα, η πώληση των έργων τους, από την αποδοχή του κοινού, σα να ήταν δύο ξέχωρα και διαφορετικά πράγματα. Θεωρείς την εμπορικότητα ως μέτρο επιτυχίας και αποδοχής της δουλειάς σου ή απλώς είναι μία αναγκαία παράμετρος βιοπορισμού;

Τέχνη και εμπορικότητα, δύο διαφορετικοί τομείς που ζητούν την ισορροπία τους. Το θέμα κατά την άποψή μου είναι, πως απευθύνεται σήμερα η τέχνη; Είναι μια marketing υπόθεση ; η εξακολουθεί να διατηρεί την αξιοσύνη της; Θεωρώ πως υπάρχουν και τα δύο και η κάθε μία έχει και το κοινό της. Η πώληση κρατά την ουδετερότητά της, δεν καθορίζει την αξιολόγηση του έργου αλλά την συναισθηματική ανάγκη του αγοραστή. Όσο για τον καλλιτέχνη, (προσωπική τοποθέτηση) είναι η αναγκαία παράμετρος του βιοπορισμού.

 10. Από ποιούς ζωγράφους και άλλους καλλιτεχνικούς δημιουργούς σε κάθε μορφή και έκφανση των Τεχνών θα έλεγες ότι έχεις επιρροές;

Ο πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας σε όλες τις εκφάνσεις του και η Αναγέννηση, στάθηκαν καταλύτες στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής μου προσέγγισης. Επίσης πολλά τα ερεθίσματα του 19ου και 20ου αιώνα, όπως επίσης και η σχολή του Μονάχου. Πλειάδα καλλιτεχνών, ο καθένας με το δικό του τρόπο και υπό των επιρροών των διαφόρων ρευμάτων, πρόσθεσε τον δικό του κόκκο.

11. Αν ένας έφηβος σου πει ότι θέλει να γίνει εικαστικός, τι θα τον συμβούλευες να προσέξει/κάνει;

Θα του έλεγα ότι είπα στο δικό μου εσωτερικό παιδί. Να είσαι αληθινή, να σέβεσαι για ν 'αγαπήσεις αυτό που κάνεις, ο χρόνος και ο αγώνας θα οδηγήσουν τα βήματά σου.

 

Ο "Μακρόκοσμος" της Πηνελόπης Βολτέρρα, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην Αίθουσα Περιδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. 

Τον μήνα Οκτώβριο ταξίδεψε στην Αθήνα, στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15. Θησείο) και εκεί η εικαστικός απάντησε στις ερωτήσεις του Εικαστικού Επιμελητή, Πάρη Καπράλου, σχετικά με την έκθεση και την ενασχόληση της με τις καλές τέχνες.

 

Η εκδήλωση :

 

Ευχαριστούμε την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

www.mykerkyra.com

Σχόλια

Similar Articles