Πως να προστατέψουμε τα φυτά μας από την καυτή ζέστη του καλοκαιριού!!

1 1

  Βρισκόμαστε πια στην καρδιά του καλοκαιριού. Οι εργασίες που έχουμε να κάνουμε στον κήπο μας δεν είναι πολλές, αλλά καθώς η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα ώστε να προστατέψουμε τα φυτά μας από τον ήλιο και να μην υποφέρουν από τον καύσωνα.

Αναγκαίο είναι να αυξήσουμε τη συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος ακόμα και φυτά που θεωρούνται ιδιαίτερα ανθεκτικά σε ξηροδερμίες συνθήκες, αν δε θέλουμε να τα χάσουμε από έλλειψη νερού. Σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να χρειαστεί να τα ποτίζουμε σε καθημερινή βάση. Επίσης, καλό θα είναι τις ημέρες με πολύ έντονη ζέστη να προστατέψουμε τα φυτά μας από την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο και να διαβρέχουμε το φύλλωμα τους με νερό νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να τα δροσίσουμε.

Την εποχή αυτή οι εντομολογικές προσβολές όπως οι αφίδες, οι μελίγκρες, τα κοκκωειδή και οι κάμπιες έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους. Καλό θα είναι λοιπόν να διενεργούμε τακτικούς ελέγχους και να επεμβαίνουμε όπου χρειαστεί με τα κατάλληλα εντομοκτόνα. Επειδή οι εντομολογικοί εχθροί αυτοί επανακάμπτουν πολύ εύκολα με την επανεμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων πρέπει να επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό. Τα εποχιακά αλλά και τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά μας βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία.

 

 

 

Για να τα βοηθήσουμε να ενισχύσουν την παραγωγή νέων μπουμπουκιών αφαιρούμε όλα τα μαραμένα λουλούδια καθώς και τα ώριμα φύλλα. Από τα αρωματικά φυτά κόβουμε τις κορυφές τους πριν ανθίσουν για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των πλάγιων βλαστών.

Οι λιπάνσεις συνεχίζονται κανονικά αφού αυτή την περίοδο οι απαιτήσεις των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Τα καλοκαιρινά μας λαχανικά όπως οι τομάτες, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές κ.λ.π βρίσκονται πλέον σε παραγωγικό τους στάδιο. Μαζεύουμε τους καρπούς και φροντίζουμε να μην ακουμπούν στο χώμα και σαπίζουν. Όσα φυτά τελειώνουν το παραγωγικό τους στάδιο τα αφαιρούμε από το λαχανόκηπο μας και σιγά σιγά ξεκινάμε προγραμματισμό για την φύτευση των φθινοπωρινών λαχανικών όπως τα λάχανα, τα μπρόκολα, και τα κουνουπίδια. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στη φροντίδα του χλοοτάπητα μας αν δεν θέλουμε να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Το πότισμα και το κούρεμα γίνονται πιο τακτικά. Το δε πότισμα θα πρέπει να γίνετε νωρίς το πρωί πριν βγει ο ήλιος. Εάν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές αναβάλλουμε τη λίπανση για αργότερα καθώς η εφαρμογή λιπάσματος τις ημέρες με καύσωνα μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο γκαζόν μας.

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε για τα φυτά σας

Φυτώριο Αλμυρού

 

 

Μας ρωτήσατε:

 

 

 

-Τι φυτά αντέχουν κοντά στην θάλασσα στην Κέρκυρα;

 

Τα φυτά που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε παραθαλάσσιες περιοχές έχουν να κάνουν με την εκάστοτε περιοχή. Έτσι στη Βόρεια και την Δυτική πλευρά του νησιού όπου φυσάει βόρειος- βορειοδυτικός άνεμος, το λεγόμενο μαΐστρο, αντέχουν μόνο σκληρά φυτά όπως: η Αγγελική, το Ευώνυμο, ο Καλλιστήμονος, η Βεστρίτσια κ.α. Αντίθετα στην Ανατολική πλευρά όπου το κλίμα είναι πολύ πιο ήπιο αντέχουν όλα τα φυτά εκτός αν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα ψυχρός. Καλό θα είναι πριν την τελική μας επιλογή να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό που γνωρίζει καλά την περιοχή.

 

-Ποια φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βραχόκηπου;

 

Στην κορυφή του βραχόκηπου, εάν δε βάλουμε σιντριβάνι, συνήθως χρησιμοποιούμε τη Γιούκα, τη Δράκαινα ή το χαμαίροπα τον νάνο. Ανάλογα με το μέγεθος του βραχόκηπου, για γέμισμα στα πλάγια χρησιμοποιούμε μια σειρά από 50 διαφορετικά είδη κακτοειδών ή πλαγιόκλαδων κυπαρισσοειδών όπως διάφοροι Γιουνίπεροι. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα αρωματικά φυτά ή μπορντούρα από Αλυσσο, Λομπέλια , Γκαζάνιες κλπ.

 

 

-Κάθε πότε να ποτίζω τις γλάστρες μου τώρα το καλοκαίρι;

 

Το πότισμα στις γλάστρες τώρα το καλοκαίρι θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εξαρτάται αφενός από το υλικό της, εάν είναι δηλαδή πλαστική ή πήλινη, και αφετέρου από το αν βρίσκεται σε ηλιόλουστο ή ημισκιερό σημείο. Το καλύτερο είναι το πότισμα να γίνεται κατά τις βραδινές ώρες και σύμφωνα με τα παραπάνω ανάλογα με το πόσο διατηρείται η υγρασία στη γλάστρα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει στα υφάλμυρα και κακής ποιότητας νερά όπου μειώνουμε το πότισμα στο απόλυτος απαραίτητο για να αποφύγουμε μεγάλη συγκέντρωση αλάτων που είναι καταστροφική για το φυτό.

 

-Πως θα συντηρήσω το χλοοτάπητα μου;

 

Καταρχήν φροντίζουμε να υπάρχει επάρκεια νερού. Κουρεύουμε τακτικότερα και στις λιπάνσεις χρησιμοποιήσουμε κατά προτίμηση λιπάσματα βραδείας απόδοσης για να αποφύγουμε την απότομη ανάπτυξη και τα συχνότερα κουρέματα.

 

www.mykerkyra.com 

Σχόλια

Similar Articles