Το πρόγραμμα του Πάσχα στην Κέρκυρα!

1 1

Πρόγραμμα Πάσχα Κέρκυρας 2019 

(for English scroll down) 

Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου 19/04 

19:30 

Συναυλία της Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος» με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος

 

Σάββατο του Λαζάρου 20/04 

 11:30


Από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το νησί, τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Αφού οι χορωδίες ψάλουν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου, συναντώνται στις 12:30 και ψάλλουν τα Κάλαντα στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης».


 20:30

Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, της παλαιότερης φιλαρμονικής του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Θετρου. 

Κυριακή των Βαΐων 21/04 

11:00


Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος
.  

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του πολιούχου Αγίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος, τόσο σε διάρκεια όσο και σε διαδρομή, περίπου κατά μήκος των παλαιών τειχών της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629, σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πανώλη.20:30

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας» και της Χορωδίας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Θεοδώρας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. 

  20:30

Συναυλία που διοργανώνει το Κέντρο Επτανησιακής Μουσικής και Πολιτισμού Χορωδίας Κέρκυρας με έργα θρησκευτικής μουσικής στο Περιστύλιο των Ανακτόρων. 

 

Μεγάλη Δευτέρα 22/04

 20:30

 

Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» 

με το αντιπολεμικό έργο «The Armed Man , A Mass for Peace» του Karl Jenkins στο Δημοτικό Θέατρο. 

21.00

Συναυλία της Φιλαρμονικής Kυνοπιαστών με θρησκευτική μουσική στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo).

 
Μεγάλη Τρίτη 23/04

 21:30


Ποιητική - Μουσική βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση»
. Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) στο Περιστύλιο των Ανακτόρων. 


Μεγάλη Τετάρτη 24/04

  19:00


Στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη, ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα από τη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος», προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου.


 21:00

Συναυλία θρησκευτικής μουσικής. «Requiem» του Michael Haydn στο Δημοτικό Θέατρο από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo», τη Μικτή Χορωδία Νίκος Αστρινίδης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 


Μεγάλη Πέμπτη 25/04

 20:00


Η τελετή του Νιπτήρα
, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Αρχιεπισκόπος των Καθολικών κ. Ιωάννης Σπιτέρης πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών. Ακολουθεί, αργά το βράδυ, η τελετή της Αγίας Ώρας (προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας - Παναχράντου Μυστηρίου).


Μεγάλη Παρασκευή 26/04

 

Όλες οι εκκλησίες της πόλης οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίωντους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη και με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ τα αρμόζοντα ακροάματα από τις μπάντες των φιλαρμονικών περιλαμβάνουν διασκευές από τα κλασικά έργα: «Adagio» του Albinoni, από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («Παλαιά»), τη «Marcia Funebre» του Verdi, από την Φ.Ε. Μάντζαρος («Μπλε»), καθώς και την πένθιμη ελεγεία, «Sventura» του Mariani και το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Chopin από τη Φ. E. «Καποδίστριας».

 

ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ

 11.30  Σε όλους τους ναούς γίνεται η Τελετή της Αποκαθήλωσης, δηλαδή της καθόδου του σώματος του Χριστού από τον Σταυρό και της περιφοράς του μέσα στον ναό.

12.30 Ι.Ν Αγίας Ειρήνης(Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο)
Ι.Ν Αγίου Αρτεμίου (Αστυνομική Διευθυνση - Παλαιό Νοσοκομείο)

14:00 Ι.Ν. Παντοκράτορος (Καμπιέλο)
Ι.Ν. Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Νέο Φρούριο). Οργάνωση: Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας

15:30 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Λουτρών (Πύλη Αγ. Νικολάου). Οργάνωση: Δ.Ο.Π.Α.Π. – Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας
16:00 Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). Οργάνωση: Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων
16:30 Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο)
17:00 Ι. Μονή Αγ. Ευφημίας (Mon Repos)
17:15 I.N. Υ.Θ. Οδηγήτριας – Παναγιοπούλα (Πόρτα Ρεμούνδα). Οργάνωση: Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης
17:30 Ι. Μονή Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Φιγαρέτο)
Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη)
Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μανδούκι)
18:00 Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Πόλεως)
Ι.Ν. Αναστάσεως (Α΄ Δημ. Νεκροταφείο)
Ι.Μονή Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά)
18:30 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)
Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούνδα)
19:00 Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)
Ι.Ν Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)
Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες)
Ι.Ν. Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα)
Ι.Ν. Αγίων Ιάσονος και Σωσίπατρου (Γαρίτσα)

19:15 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα)
Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)
19:30 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)
Ι.Ν. Αγίων Τριών Μαρτύρων (Γαρίτσα)

19:30 Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)
20:00 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)

Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Λάζου (Κεφαλομάντουκο)
Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρου (Ποταμός)
Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αλυκών (Αλυκές)

20:15 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)
20:30 Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)
20:45 Ι.Ν. Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου (Καθολική Μητρόπολη / Duomo)
21:00 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος. Περιφορά του Επιταφίου μέσα στο Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.
22:00 Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)

Μέγα Σάββατο 27/04

06:00


Αναπαράσταση του Σεισμού
 μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου, ερμηνεύοντας τη σχετική Ευαγγελική περικοπή. 


 09:00


Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Του.
 

Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία, πιθανόν το έτος 1553. Κατά παλαιότατη παράδοση, επειδή το πρωί του Μ. Σαββάτου συνεχίζεται το πένθος της Μ. Παρασκευής, περιφέρεται και ο Επιτάφιος του Ι.Ν., ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του Επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι μπάντες και των τριών Φιλαρμονικών της πόλης, οι οποίες αποδίδουν τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την όπερα «Amleto» του Ιταλού συνθέτη Franco Faccio (Παλαιά), το πένθιμο εμβατήριο «Calde Lacrimae» [Καυτά Δάκρυα] του επίσης Ιταλού συνθέτη de Michellis (Mπλε) και τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την «Ηρωική Συμφωνία» του Beethoven (Καποδίστριας). Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, μετά τη λιτάνευσή Του στην πόλη, τοποθετείται στη θύρα για τριήμερο προσκύνημα. Πρόκειται για μια επίσης παλαιότατη παράδοση, που πιθανότατα έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, όταν ακόμη βρισκόταν το σκήνωμα του Αγίου στον εκεί Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μάλιστα, στα χρόνια της Βενετοκρατίας, οι μέρες που ήταν «ο Άγιος στη θύρα», θεωρούνταν μέρες ασυλίας.

 11:00


Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και κανονικά, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν τα παλιά πήλινα δοχεία.

Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης»

με τη ρίψη των «μπότηδων».

Οι ρίζες αυτής της συνήθειας είναι πολύ παλιές. Ίσως με τον κρότο από το σπάσιμο να συμβολίζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου. Οι Κερκυραίοι σ’αυτήν την τοπική παράδοση αποδίδουν χριστιανικό περιεχόμενο, αναπαριστώντας αλληγορικά τον Αναστάσιμο λόγο του Κυρίου «ἵνα συντρίψω αὐτούς, ὡς σκεύη κεραμέως».

11:01


Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, τα τελευταία χρόνια αναβίωσε το έθιμο της «Μαστέλας».

Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το…μπουγέλο.

Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).

 21:00


Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών
 (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου των Καθολικών κ. Ιωάννη Σπιτέρη. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00.


22:00


Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου
.

Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Τελευταία, έχει καθιερωθεί η τελετή παραλαβής του Αγ.Φωτός από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διακόπτει τη Λειτουργία για να παραλάβει από τα χέρια του ορθόδοξου Μητροπολίτη το Άγιο Φως, στην πομπή προς το Ναό της Αγ. Παρασκευής στην Πόρτα Ρεμούντα.

23.00


Έναρξη Ακολουθίας Παννυχίδος Αναστάσεως
 

στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, κοντά στην Πάνω Πλατεία.

23:40


Aπό τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις φιλαρμονικές της πόλης να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Μη Φοβάστε Γραικοί» μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. 


Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα στους Ιερούς Ναούς: Αγίων Πάντων, Παναγίας των Ξένων, Αγ. Ιάσωνος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες) και στις Ιερές Μονές: Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας, Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι) και Αγ. Θεοδώρου (Στρατιά). 

Κυριακή του Πάσχα 28/04

  09:00 - 11:00


Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά παλαιά παράδοση, πιστά βασισμένη στην Ευαγγελική Περικοπή «… πρωῒ τῆς μιᾶς Σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον, ἀνατείλαντος τοῦ ἡλίου». Επίσης, λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, που ισχύει ακόμη σε νησιά του Αιγαίου και στις Σλαβικές ορθόδοξες χώρες.


ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 

07:30 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)
07:45 Ι. Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)
Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Λιστόν)
Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα)
08:10 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα)
08:15 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)
08:30 Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη)
Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι)
Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης - Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)
Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)
08:45 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)
09:00 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)
Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)
Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)
10:00 Ιερό Προσκύνημα Αγ. Σπυρίδωνος. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) με το έργο «Tannhäuser» του R. Wagner και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος με την «Marcia Trionfale» του Σ. Κρητικού.
18:00 Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)
19:30 Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Νεκταρίου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. 

Τρίτη της Διακαινησίμου 30/04

 18:00

Εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Λάρνακά Του, με την καθιερωμένη παρουσία των Αρχών και τη συμμετοχή των δύο παλαιότερων φιλαρμονικών της πόλης. Τα λεγόμενα «Μπάσματα του Αγίου».

 

Αυτό είναι το  πλήρες πρόγραμμα του

Κερκυραϊκού Πάσχα που ανακοίνωσε ο Δήμος της Κέρκυρας.

Χρόνια Πολλά σε όλους

Καλό Πάσχα

www.mykerkyra.com

 

Lazarus Friday (19/4)

19:30: Agios Arsenios Metropolitan Church Choir - Holy Week hymns at Church of Saint Spyridon.

Lazarus Saturday (20/4)
11:30 Choirs from throughout Corfu set off from Ag. Nikolaos church and Ag. Lazarou church (whose name day it is) singing ‘Lazarus Carols’. The choirs sing in various spots in the historical centre of town and meet up at 12:30 to sing the carols at the Old Town Hall. Organizers: ‘Corfu Expression Organization’.
20:00 Corfu Philharmonic Society – the oldest on the island – will give a concert at the Municipal Theatre.

Palm Sunday (21/4)
11:00 Litany with the Sacred Relics of Agios Spyridon. On Palm Sunday after the service at Ag. Spyridon church there follows the biggest – in terms of duration and length of route – litany with the Sacred Relics. It follows almost the whole length of the town’s old wall with Archbishop Nektarios of Corfu at the forefront. This litany was established in 1629 in remembrance of the island’s miraculous deliverance from the plague.
20:30 Concert with ‘Capodistrias’ Philharmonic Society and the ecclesiastical section of Corfu Choir at the Church of St. George in the Old Fortress.
20:30 Concert with ecclesiastical music at the Old Palace Colonnade organised by the Centre for Ionian Music and Corfu Cultural Choir.

Holy Monday (22/4)
20:30 ‘Mantzaros’ Philharmonic Society concert at the Municipal Theatre with the anti-war 'The Armed Man, A Mass for Peaceby Karl Jenkins.
21:00: Kinopiastes Philharmonic Band concert with ecclesiastical music at the Catholic Cathedral (Duomo).

Holy Tuesday (23/4)
21:30 Poetry and Musical Evening ‘From Cavalry to the Resurrection’. Organized by the Corfu Events Organization in the colonnade of the Old Palace.

Holy Wednesday (24/4)
19:00 The Holy Metropolis Ecclesiastical Choir ‘Agios Arsenios’ sings the Washing of the Feet Devotional at Ag. Panton Church in town, with Archbishop Nektarios of Corfu.
21:00: Concert with Ecclesiastical music at the Municipal Theatre. Corfu 'San Giacomo' Municipal Choir, 'Nikos Astrinidis' Mixed Choir and Thessaloniki Concert Hall New Symphony Orchestra perfom Requiem by Michael Haydn.

Holy (Maundy) Thursday (25/4)
20:00 Washing of the Feet ceremony at the Catholic Cathedral (Duomo), at which the Catholic Archbishop Ioannis Spiteris will symbolically wash the feet of twelve children. This is followed late at night by the Agia Ora ceremony.

Good Friday (26/4)

11:30 The Ceremony of the Descent from the Cross is conducted at all churches. Following this all of the churches in town organize the Epitaphios procession in a particular order with musical groups, choirs, schools, scouts and others. The church choirs, especially that of the Metropolitan Church, as well as the Municipal Choir solemnly chant the Eulogies whilst the philharmonic (brass) bands play classical works such as Albinoni’s Adagio from the ‘Old’ Corfu Philharmonic Society (Red), Verdi’s Marcia Funebre from ‘Mantzaros’ Philharmonic Society (Blue) along with Mariani’s funereal elegy Sventura and Chopin’s Funeral March from the ‘Capodistrias’ Philharmonic Society.

The Metropolitan Church Epitaphios procession is accompanied by all of the town's bands and choirs.

Epitaphios Processions

12:30 Church of St. Irene (General Hospital) and Church of St. Artemis (Police Headquarters – Old Hospital)
14:00 Church of Pantocrator (Old Town-Cambiello) / Church of Spilaiotissis (New Fortress): Corfu Naval Station
15:30 Church of Saint Nicholas of the Baths (St. Nicholas Gate): DOPAP & Corfu Scouts
16:00 Church of Saint George (Old Fortress): Corfu Events Organization
16:30 Church of Saint Panteleimon (Psychiatric Hospital)
17:00 St. Efymias Monastery (Mon Repos)
17:15 Church of Holy Virgin Mary Odigitria – Panagiopoula (Porta Remounda): Corfu Expressions Organization
17:30 Church of Holy Virgin Mary Kassopitra in Figareto / Church of the Assumption in Analipsi / Church of Saint George in Mantouki
18:00 Church of All Saints (Agion Panton) (Town) / Church of the Resurrection in the 1stMunicipal Cemetery in Garitsa / St. Theodoros Monastery (Stratia)
18:30 Church of Saint Sophia in the Jewish quarter / Church of Saint Paraskevi (Porta Remounda)
19:00 Church of Saint Anthony (Spilia) / Holy Trinity Church (Garitsa) / Church of Saint Constantine and Helen (Koulines) / Church of the Dormition of Holy Mary belonging to the Mamalos family (Koyevina Hill) / Church of Saint Iasonas and Sosipatros (Garitsa)
19:15 Church of Saint Eleftherios (Kofinetta) / Church of Holy Virgin Mary Vlahernon (Garitsa)
19:30 Church of Saint Spyridon (San Rocco Square-Kotsela) / Church of the Three Holy Martyrs (Garitsa) / Church of Holy Virgin Mary Faneromeni (St. Spyridon Sq. - 'Plakada')
20:00 Church of Saint Vasilios (Pinia) / Church of Saint Ioannis Lazos (Kefalomantouko) / Church of Saint Barbara (Potamos) / Church of Saint Nikolaos (Alikes)
20:15 Church of Saint Nikolaos (Cambiello)
20:30 Church of Saint Ioannis (Piazza)
20:45 Church of Saint Jacob & Christopher in Old Town Hall Square (Catholic Cathedral)
21:00 Church of Saint Spyridon – Epitaphios Procession in the church accompanied by Corfu Philharmonic Society
22:00 Metropolitan Church Spilaiotissis (Spilia)

Easter Saturday (27/4)

06:00 Church of Virgin Mary ton Xenon (strangers) located at Plakada (Saint Spyridon square): the earthquake that preceded Christ’s Resurrection is artificially recreated.

09:00 Church of Saint Spyridon. This is the only day of the year that St Spyridon’s Epitaphios procession is combined with a Litany of the Saint’s holy relics. Dating back to the mid-16th century, this is the oldest and most awe-inspiring litany. It commemorates the incident when the Saint saved his people from starvation, by redirecting ships loaded with wheat to Corfu after his apparition appeared to the captain. The long procession moves to the funereal tunes of the three philharmonic bands.  The ‘Old’ Band play the funeral march from Faccio’s Opera ‘Amleto’, the ‘Blue’ band play de Michelis’ funeral march ‘Calde Lacrimae’ (Hot tears) and the Capodistrias Band play from Beethoven’s funeral march from the Eroica Symphony. After the end of the Litany, the Saint’s holy relics lie in repose outside the door of the crypt in Saint Spyridon Church until Easter Tuesday. This is another old tradition, probably having its roots in Constantinople when the Saint's relics were still there. In the years when the island was under Venetian rule the three days when the Saint was 'outside the door' were considered days of asylum.

11.00 – The first Resurrection. After the end of the morning service at the Orthodox Cathedral, church bells around town signal what we call the “First Resurrection” and according to custom, people all over the island hurl clay pots ("botides" in the Corfiot dialect) from windows and balconies which crash noisily on the streets below.

11:01 Another old custom of Corfu Town residents is the “mastella”, a great half barrel placed at the heart of the town, Pinia. The barrel is filled with water and decorated with myrtle and palm leaves. Passers-by throw coins in it and make a wish. When the church bells ring at 11 a.m. the person standing closest to the barrel is pushed into it. As compensation for getting soaked to the bone on a day like this, he gets all the money in the barrel.  (Organized by Corfu Events Organization)

21:00 Easter Vigil Devotional at the Catholic Cathedral (Duomo) with ecclesiastical music and choir and officiated by the Catholic Archbishop Ioannis Spiteris. The ceremony ends at 23:00

22:00 Reception of the Holy Fire from the Holy Sepulchre. This takes place at the Pentofanaro (Liston) in the presence of local dignitaries. The Holy Fire is taken to the Church of Saint Paraskevi where the Devotional for the Resurrection begins, led by the Archbishop Nektarios of Corfu. Recently the ceremony has been established for the reception of the Holy Fire by the Catholic Archbishop from the Orthodox Archbishop during the procession to the Church of Saint Paraskevi in Porta Remounda.

23:00 Commencement of the Devotional Vigil for the Resurrection at the Church of Saint Paraskevi, near the Upper Square.

23:40 The procession sets out from the Church of Saint Paraskevi towards the stage in the Upper Square led by the Archbishop of Corfu Nektarios. The Resurrection is celebrated there and ‘Christos Anesti’ (Christ is Risen) is chanted and the three Philharmonic Bands play in a spectacular atmosphere. There are Resurrection services in the following churches: St. Spyridon, All Saints, Virgin Mary ton Xenon, Saint Iasonas and Sosipatros, Three Holy Martyrs, Dormition of Holy Mary belonging to the Mamalos family, Saint Constantine and Helen (Koulines), All Saints (Gouvia) and the following monasteries: Platyteras, Saint Efthimia, Kassopitras (Kanoni) and Saint Theodoros (Stratia).

Easter Sunday (28/4)

09:00 – 11:00 Most churches in Corfu hold the Holy Resurrection Liturgy based on the old tradition. There is also a litany with an icon of the Lord’s Resurrection according to Byzantine tradition as is also done in the Aegean Islands and in the Slav Orthodox countries.

Processions with the Resurrection Icon in Corfu Town
07.30 - Church of Saint Sophia in the Jewish quarter
07.45 - Metropolitan Church Spilaiotissis (Spilia) / Church of All Saints (Agion Panton) / Church of Saint Paraskevi in Porta Remounda.
08:10 Church of Saint Eleftherios (Kofinetta)
08.15 - Church of Saint Spyridon (San Rocco Square-Kotsela)
08.30 - Church of the Assumption in Analipsi (Kanoni) / St. George in Mantouki / Church of Virgin Mary ton Xenon (strangers) in Plakada (Saint Spyridon square) / Church of Holy Virgin Mary Vlahernon (Garitsa)
08.45 - Church of Saint Vasilios in Pinia.
09.00 - Church of Saint Antonios in Spilia / St. Ioannis in Piazza / Church of Saint Nikolaos (Cambiello)
10.00 - Church of Saint Spiridon in Plakada with the 'Old' Corfu Philharmonic Band playing Wagner’s ‘Tannhäuser’ and ‘Mantzaros’ Philharmonic Band playing Kritkos’ ‘Marcia Trionfale’’
18.30 - Church of Holy Trinity in Garitsa.
19:30 Evensong of Love at the Metropolitan Church with the Archbishop of Corfu Nektarios reading the Gospels in all languages.

Easter Tuesday (30/4)

18:00 At the Church of Saint Spyridon the holy relics of Saint Spiridon are ceremoniously placed back into the crypt in the presence of local dignitaries and with the two oldest Corfu Philharmonic Bands.
 

  Happy Easter
everyone
 
www.mykerkyra.com 

Comments

Similar Articles