Ada Kiriazi

Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος MSc Επιστήμη της Πληροφορίας - Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον

Τρίκαλα: γιατί μιλούν όλοι γι' αυτήν την "έξυπνη" πόλη

1 2

 

Η πόλη του Ασκληπιού με τον Ληθαίο ποταμό, η γενέτειρα του Βασίλη Τσιτσάνη και του Δημήτρη Μητροπάνου, η πόλη με τον διάσημο Μύλο των Ξωτικών.

Τα Τρίκαλα, στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, είναι μάλλον μία από αυτές τις υποψήφιες που δε θα φανταζόταν ποτέ κανείς ότι μπορεί να αποτελούσε πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. 

 

Πάμε λοιπόν μια βόλτα στην πρώτη «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας και γιατί πρέπει τα  «Τρίκαλα» να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση;

 

 • ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

 

 

Είναι νόμος. Και θα έπρεπε να εφαρμόζεται. Και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Αλλά δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά αλλού τόσο αυστηρά και κάθετα όσο εκεί. Επισκέπτεσαι τα Τρίκαλα, μπαίνεις σε καφέ και ξεχνιέσαι και ανάβεις τσιγάρο; Πέραν του ότι δε θα βρεις τασάκι και ότι θα σε κοιτάζουν σαν εξωγήινο, πολύ απλά θα καταλήξεις έξω.

Τα Τρίκαλα «έκοψαν» το κάπνισμα από τις 20 Νοεμβρίου του 2017. Αυτή η πολύ σημαντική ημέρα για την υγεία των Τρικαλινών ξεκίνησε με εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών, φορέων καταστηματαρχών σχετικά με την απόφαση του Δήμου Τρικκαίων για την εφαρμογή του νόμου. Και παρόλη την αρχική διαμαρτυρία των καπνιστών που αναγκάστηκαν να βγαίνουν έξω από τα μαγαζιά ο νόμος τηρείται κανονικά.

Και δεν είναι θέμα νόμου, είναι νοοτροπία. Δε θα έπρεπε να υπάρχει σεβασμός στους συνανθρώπους και ειδικά στα παιδάκια που δεν θέλουν να αναπνέουν τον καπνό σου; Άσε που σε έναν καφέ -ειδικά τον καφέ του Έλληνα που είναι κάτι σαν μίνι εκδρομή- 5 τσιγάρα ένας καπνιστής τα έχει σίγουρα, εάν όμως αναγκαστεί να βγαίνει έξω σίγουρα δε θα κάνει τόσα, οπότε κάνει καλό αυτόματα και στον εαυτό του.

 

 

 • ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ

 

 

Η θεσσαλική πόλη κατέχει επάξια, ήδη από το 2008, τα σκήπτρα της πρώτης ψηφιακής πόλης στην Ελλάδα αφού παρέχει σ΄ όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ, δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να επιλέγουν τα θέματα που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να συμμετέχουν online στις συνεδριάσεις του ενώ παρέχει υπηρεσίες τηλεπρόνοιας και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης παραπόνων, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες ενημερώνονται άμεσα για τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους. Το επίτευγμα αυτό χαρακτηρίζεται ως «μικρό θαύμα» ειδικά αν αναλογιστούμε την πολύ χαμηλή θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. σχετικά με την ευρυζωνικότητα και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες (μόνο το 9,1% των δήμων να διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές).

 Μάλιστα τα Τρίκαλα γίνονται η πρώτη πόλη της Ελλάδας που θα υποδεχθεί, πιλοτικά, τις απίστευτες ταχύτητες 5G  του δικτύου ίντερνετ.

 

 

 • ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

 

 

Όντας συνοδηγός σε μία από τις επισκέψεις μου στα Τρίκαλα η συμβουλή μου μπαίνοντας στο κέντρο ήταν «Πρόσεχε τους πεζούς και τα ποδήλατα, στις διαβάσεις οι πεζοί ΕΧΟΥΝ προτεραιότητα και έχει ΠΟΛΛΑ ποδήλατα και θέλει προσοχή».

Τα Τρίκαλα διαθέτουν τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Ελλάδας και σαν δήμος μετράει τουλάχιστον 30.000 ποδήλατα (7 στους 10 κατοίκους για τις καθημερινές τους μετακινήσεις χρησιμοποιούν το ποδήλατο). Μεγάλο ρόλο παίζει και η ενοικίαση δημοτικών ποδηλάτων προς κατοίκους και επισκέπτες.

Ο κεντρικός ποδηλατόδρομος είναι βαμμένος κόκκινος, ώστε να διαχωρίζεται καθαρά από τον υπόλοιπο δρόμο. Η βαφή είναι ειδική, για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ενώ γίνεται τεράστια προσπάθεια για τη διαφύλαξη του ποδηλατόδρομου και την ασφάλεια των ποδηλατών.

 

 • ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

 

 

Από τον Ιούνιο του 2017 και σε αρκετά σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν μαζεμένοι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης, ο Δήμος Τρικκαίων, σκέφθηκε άλλη μια πολύ ωραία λύση, ώστε να κρύψει το άσχημο θέαμα των κάδων. Τοποθέτησε καλαίσθητους ξύλινους φράκτες, οι οποίοι ανοίγουν και ξανακλείνουν.

Στο μεταξυ, ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα βρίσκει εφαρμογή ήδη σε κάδους και σε υδρόμετρα του Δήμου Τρικκαίων. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση αισθητήρων και ειδικού εξοπλισμού, μέσω των οποίων ο διαχειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει πότε ο κάδος γεμίζει ή να παρακολουθεί ενδεχόμενες βλάβες στα υδρόμετρα.

Ως εκ τούτου, ο οδηγός του απορριμματοφόρου μπορεί να ειδοποιείται και να σπεύδει εγκαίρως για άδειασμά του κάδου, ώστε τόσο να αποφεύγεται το αποκρουστικό και επικίνδυνο -για τη δημόσια υγεία- φαινόμενο υπερχείλισης, όσο και να μειώνεται το κόστος κίνησης και συντήρησης των απορριμματοφόρων.

Στη, δε, περίπτωση βλάβης των υδρομέτρων, τα οφέλη είναι επίσης πολλαπλά. Όταν η διαρροή εντοπίζεται έγκαιρα, επισκευάζεται και έγκαιρα, ενώ εξοικονομείται και πολύτιμο νερό. Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται, σε εφαρμογή πρωτοκόλλου συνεργασίας, που υπέγραψαν ο δήμος Τρικκαίων και η e-trikala AE με ιδιωτική εταιρεία.

 

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ

 


Το λεωφορείο που κυκλοφόρησε στους δρόμους των Τρικάλων στα τέλη Σεπτεμβρίου έως και το Μάρτιο πραγματοποίησε συνολικά 1.490 δρομολόγια, διανύοντας 3.580 χιλιόμετρα και μεταφέροντας 12.138 επιβάτες.

Τα οχήματα παραχωρήθηκαν από τους δύο κατασκευαστές εταίρους του προγράμματος (εταιρείες Robosoft και Induct) για έξι μήνες εκ περιτροπής σε κάθε πόλη που προκρίθηκε, κατά το διάστημα μεταξύ του Μαρτίου 2014 και του Ιουνίου 2016.


       
Τα τέσσερα λεωφορεία (συν δύο εφεδρικά) κυκλοφορούσαν έξι ημέρες (Τρίτη έως Κυριακή), δώδεκα ώρες την ημέρα, ενώ είχε προγραμματιστεί να εκτελούν τακτικά και έκτακτα δρομολόγια μέσω των δύο γραμμών (μπλε και κόκκινη).

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου αυτού προγράμματος, ακόμη και η αντίδραση του κοινού αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου Λιντς ήταν παρόντες προκειμένου να καταγράψουν την αλληλεπίδραση πεζών και οχημάτων με τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

 

 

 

 

Δεν γίνεται να μην αναφερθεί και το άρθρο-ύμνος στην Guardian σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στην φράση «η πόλη που δεν χρειάζεται να ξέρεις έναν πολιτικό για να γίνει κάτι».

 

 

‘Αλλα project επιγραμματικά:

 

 • Πιστοποιητικά με delivery και ΑΤΜ: Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και παρέχεται δωρεάν.

 

 • Πείραμα με τους αισθητήρες στα φώτα των δρόμων, έχει μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%.

 

 • Η μόνη πόλη στην Ελλάδα που έχει προμηθεύσει με Lego και ρομποτικά κιτ Raspberry Pi και τα 120 δημόσια σχολεία της.

 

 • Μακριά από τους διαδρόμους του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, ο καθηγητής Βασίλειος Σπάχος, παρουσιάζει το ρομποτικό του εργαστήριο – το πρώτο αυτού του μεγέθους σε ελληνικό δημόσιο σχολείο, που άνοιξε το 2015 με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστήριξη από το Δήμο.

 

 • Τα Τρίκαλα θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Activage της ΕΕ, το οποίο δοκιμάζει έξυπνα σπίτια που παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων ανιχνεύοντας την κίνηση και την κατανάλωση τροφίμων.

 

 • Θέλουν επίσης να αναπτύξουν περαιτέρω ένα γεωργικό έργο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την καλλιέργεια αρχαίων φαρμακευτικών φυτών για την φαρμακευτική βιομηχανία.

 

 • “Ακαδημία Επιχειρηματικότητας”. Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρει “Είναι μια δραστηριότητα που δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, με έμφαση στον Μύλο των Ξωτικών. Ξέρετε, τα Τρίκαλα μπήκαν στον τουριστικό τομέα ξαφνικά. Δεν είχαμε παρελθούσα εμπειρία. Δεν ξέραμε πώς να ανταποκριθούμε σε τουριστικές απαιτήσεις – πλην της πατροπαράδοτης ευγένειας των Τρικαλινών. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να επενδύσουμε στον τουρισμό, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας, να δώσουμε περισσότερες υπηρεσίες στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου στην χώρα μας.

 

Ουσιαστικά, όση έρευνα και να κάνεις θα βρίσκεις και άλλα προγράμματα στα σκαριά, έργα, καινοτομίες. Πρόκειται απλά για μία πόλη και ένα δήμο που ερευνά, προσπαθεί και τα καταφέρνει. Ακόμη και στραβά να πάει κάτι δεν μπορείς να μην παραδεχτείς ότι οι Τρικαλινοί, πολίτες και αυτοδιοίκηση προσπαθούν για το καλό της πόλης και την αγαπούν. Γιατί ότι και να κάνει και ένας Δήμος, μια Περιφέρεια, ένα Κράτος όλα ξεκινούν από την νοοτροπία, την υποστήριξη και την θέληση του κόσμου.

Τέλος, όταν σαν πολίτης επισημαίνω την διαφοροποίηση άλλων πόλεων σε σχέση με τα Τρίκαλα έχω ακούσει αρκετές φορές το εξής:

“Ε γιατί τότε δεν πας να μείνεις εκεί:”

Και εγώ απαντώ:

“Γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε και εμείς σαν αυτούς;”

 

 

Επιμέλεια: Άντα Κυριαζή για το mykerkyra.com

 

 

Στα πλαίσια της εκπομπής MyTV  με την παραγωγή της CorfuPress, με θέμα τα Τρίκαλα και συγκεκριμένα τον «Μύλο των Ξωτικών», ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στο mykerkyra και στην Άντα Κυριαζή.

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής:

 

 

Πηγές:

 

ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ, Άρης (2019) :Μικροπράγματα, "5 λόγοι που τα Τρίκαλα θεωρούνται μια σούπερ σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη"

 https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/5-logoi-pou-ta-trikala-theorountai-mia-souper-sygchroni-evropaiki-poli/

 

Iefimerida (5/9/2018):"ΑΡΘΡΟ-ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ Guardian: Τρίκαλα, η πόλη που δεν χρειάζεται να ξέρεις έναν πολιτικό για να γίνει κάτι"

https://www.iefimerida.gr/news/441481/guardian-trikala-i-poli-poy-den-hreiazetai-na-xereis-enan-politiko-gia-na-ginei-kati

 

ΦΩΤΙΑΔΗ, Ιωάννα (8/11/2018): "Από τα Τρίκαλα ξεκίνησε η αντικαπνιστική... επανάσταση"

https://www.kathimerini.gr/994148/gallery/epikairothta/ellada/apo-ta-trikala-3ekinhse-h-antikapnistikh-epanastash

 

aftodioikisi.gr (2018): "Τρίκαλα: Εφαρμογή εντοπίζει πότε ένας κάδος σκουπιδιών πρέπει να αδειάσει"

https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/trikala-efarmogi-entopizi-pote-enas-kados-skoupidion-prepi-na-adiasi/

 

ΚΑΣΙΜΗ, Αλεξάνδρα (2016):"Στα Τρίκαλα η πιο επιτυχημένη στον κόσμο πιλοτική χρήση λεωφορείων χωρίς οδηγό"

https://www.kathimerini.gr/853069/article/epikairothta/ellada/sta-trikala-h-pio-epityxhmenh-ston-kosmo-pilotikh-xrhsh-lewforeiwn-xwris-odhgo

 

ΚΟΤΣΑΚΑΣ, Χρήστος (2018),  "Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου"

https://trikalacity.gr/kainotomia-kai-epicheirimatikotita-sta-trikala/

 

ΕΛΑΦΡΟΣ, Γιάννης (2017), "Πιστοποιητικά με ντελίβερι και μέσω ATM"

https://www.kathimerini.gr/913145/article/epikairothta/ellada/pistopoihtika-me-nteliveri-kai-mesw-atm

 

THE GUARDIAN: "Inside Greece's first smart city: 'Now you don't need to know a politician to get something done"

https://www.theguardian.com/cities/2018/sep/04/trikala-greece-first-smart-city-dont-need-to-know-a-politician-to-get-something-done

Σχόλια

Similar Articles