Ο χειμερινός ουρανός | Ωρίωνας

1 0

Υπήρχε κάποτε ένας φημισμένος κυνηγός, ο Ωρίωνας, γιος του Ποσειδώνα, βασιλιά των θαλασσών, που στις ατελείωτες περιπλανήσεις του γνώρισε επτά αδελφές, τις Πλειάδες, κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης. Στην προσπάθειά του να τις κατακτήσει ξεκίνησε ένα ατέρμονο ταξίδι – κυνήγι στα ελληνικά νησιά. Οι κόρες παρακάλεσαν τον Δία, τον αρχηγό των Θεών, να τις σώσει και αυτός τις έκανε αστέρια.

Μια συστάδα αστεριών που ταξιδεύουν στον ουρανό, κυνηγημένες αέναα από τον τρομερό κυνηγό, που συνοδεύετε από τα δυο σκυλιά του, την ταχύτατη Λαίλαπα ή Μεγάλο Κύωνα και το Μικρό Κύωνα.

Ανάμεσα τους  ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, κολυμπάει έχοντας στις πλάτες του την πανέμορφη Ευρώπη.

Και ψηλά στον ουρανό, κοντά στο ζενίθ, τους συνοδεύουν στο χειμωνιάτικο ταξίδι τους ο Ηνίοχος, μεγάλος αρματηλάτης του ουρανού και οι δίδυμοι γιοι του Διός, Κάστορας και Πολυδεύκης. 

 

Αυτός είναι ο χειμερινός ουρανός, μια περιγραφή που θα έκανε ένας αρχαίος Έλληνας, που αναγνώρισε και διαιώνισε στ’ αστέρια ένα κομμάτι της πλούσιας ελληνικής μυθολογίας.

Στρέφοντας τα μάτια μας στον ουρανό, μπορούμε εύκολα να ανακαλύψουμε και εμείς ανάμεσα στα χιλιάδες αστέρια που μας περιτριγυρίζουν, τους αστερισμούς αυτούς που κοσμούν το ουράνιο στερέωμα.

Αστερισμοί που από χρόνια είναι γνωστοί μυθολογικά μα που ακόμα και σήμερα έχουν ξεχωριστό αστρονομικό ενδιαφέρον.

Στα όρια του αστερισμού του Ωρίωνα και συγκεκριμένα στο μεσαίο αστέρι του σπαθιού του, μπορούμε με ένα μικρό ζευγάρι κιάλια να παρατηρήσουμε το περίφημο νεφέλωμά του, ένα βρεφοκομείο αστέρων που μέσα του συντελείται ηλιογέννεση.

Λίγο πιο κάτω, το λαμπερότερο αστέρι του ουρανού, ο περίφημος Σείριος, λάμπει ανάμεσα στ άλλα αστέρια, ειδοποιώντας μας με την ανατολή του για τον ερχομό των βροχών. Πιο πάνω λάμπει ο Αλντεμπαράν ή Λαμπαδίας, το φωτεινότερο αστέρι του Ταύρου, που ο μύθος του έχει απεικονιστεί στο ελληνικό νόμισμα των δύο Ευρώ.

Οι κυνηγημένες Πλειάδες σχηματίζουν μια συστάδα αστεριών, παγκοσμίως γνωστή στον ουρανό. Είναι η περίφημη Πούλια στην λαογραφία μας, που αποτελείται από επτά ορατά αστέρια, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερα (2800 περίπου) που μπορείτε να τα ανακαλύψετε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Οι αστερισμοί του Ηνίοχου και των Διδύμων λάμπουν ψηλά στον ουρανό, έχοντας στα σωθικά τους ο μεν πρώτος το φωτεινό αστέρι της Αίγας (Capella), ο δε δεύτερος τα δίδυμα αστέρια του Κάστορα και του Πολυδεύκη.

 

Βγείτε μια ανέφελη βραδιά να θαυμάσετε κι εσεις τον πιο όμορφο ουρανό του χρόνου, αφήνοντας να σας ταξιδεύσουν στα βάθη του όλοι οι αρχαίοι ήρωες που, αιώνες τώρα, συντροφεύουν τη γη στο ταξίδι της στο σύμπαν.

 

Καλή παρατήρηση!

 

 Κείμενο : Σπύρος Ε. Χονδρογιάννης Αστρονομική Εταιρεία Κερκύρας

Πληροφορίες : Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας 

Σχόλια

Similar Articles