“Βαριέμαι να διαβάσω!” “..τα θυμάμαι από πέρσι…” “…δεν μπορώ να τα μάθω!” και άλλες ευφυέστατες κατά τα άλλα δικαιολογίες ακούγονται συχνά από τα στοματάκια των παιδιών μας, προκειμένου φυσικά να αποφύγουν το “διάβασμα”.

Αλλά και για τους γονείς αποτελεί αναμφίβολα μεγάλο βάσανο.

Εδώ, λοιπόν σας προτείνω ορισμένες λύσεις που διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από την κλασική και παγιωμένη προσέγγιση.

Αφιερώστε παραγωγικό χρόνο και τολμήστε να ακολουθήσετε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές:

1.Τακτικά Διαλείμματα

Οι ειδικοί προτείνουν και όχι άδικα συχνά και τακτικά διαλείμματα την ώρα της μελέτης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί, σύμφωνα με έρευνες, να συγκεντρωθεί στην παρακολούθηση ενός θέματος, κατά μέσο όρο 10 λεπτά και μόνον εάν το αντικείμενο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για το άτομο αυξάνεται ο χρόνος συγκέντρωσης. Πράγμα μάλλον δύσκολο για τα σχολικά αντικείμενα.

4.Παίξτε με την ορθογραφία

Δοκιμάστε να παίξετε με τα παιδιά σας συνδυάζοντας τον έλεγχο της απαιτούμενης γνώσης, χρησιμοποιώντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου scrabble και συνθέστε τις λέξεις που έχουν για ορθογραφία ακόμη και ολόκληρο κείμενο. Κι αν δεν έχετε το επιτραπέζιο κατασκευάστε μικροσκοπικές καρτούλες με γράμματα μαζί με το παιδί σας! Η απόδοσή του στην ορθογραφία θα αυξηθεί αναμφίβολα, διότι ορισμένοι μαθητές έχουν πιο ισχυρή την οπτική μνήμη, ενώ συμμετέχουν βιωματικά με ψυχή και σώμα στην σύνθεση μιας λέξης.  

3.Σχηματίστε άτυπους γνωστικούς δεσμούς

Αν παρατηρείτε κάποιου είδους δυσκολία στην απομνημόνευση γνώσεων χρησιμοποιείστε τα ήδη γνωστά στοιχεία και παραλληλίστε τα με το υπό μελέτη θέμα. Τολμήστε να ρωτήσετε τα παιδιά σας τι τους θυμίζει, για παράδειγμα το όνομα ενός ήρωα της Μυθολογίας, πώς παρομοιάζει το σχήμα ενός νησιού κ.ο.κ.

Ενδεχομένως, να σας φανούν άσχετα με το αντικείμενο αυτά που θα σας πουν, αλλά στον δικό τους μπερδεμένο μικρόκοσμο όλα έχουν σχέση μεταξύ τους επειδή τυχαίνει να μοιάζουν τα όνομά τους για παράδειγμα!

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί με την προϋπάρχουσα γνώση του παιδιού, από όπου κι αν αυτή προέρχεται με αποτέλεσμα να καταχωρηθεί βαθιά στην μνήμη!

4. Αλλάξτε τον χώρο

Που πάει το Βουνό όταν δεν πάει ο Μωάμεθ; Ε ναι λοιπόν μετατοπίστε τον χώρο που κάθε φορά μελετάτε! Δοκιμάστε το τραπέζι, το πάτωμα, το κρεβάτι, το δωμάτιο, το κουκλόσπιτο, την κουζίνα, την αυλή και όπου αλλού αντιληφθείτε ότι μπορεί να εργαστεί το παιδί αναπόσπαστα. Και όταν βαρεθεί αλλάξτε και πάλι το περιβάλλον εργασίας του.

5.Βάλτε κλασική μουσική

Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει πλήθη και επιλογές κλασικής μουσικής κατάλληλες για μελέτη. Σύμφωνα με έρευνες, η κλασική μουσική συμβάλλει στην καλύτερη συγκέντρωση καθώς εξουδετερώνει τους εξωτερικούς ήχους και διατηρεί τους παλμούς της καρδιάς σε ένα χαμηλό επίπεδο σε αντίθεση με άλλα ήδη μουσικής. Η εργασία γίνεται αποδοτικότερη ακόμη και από αυτήν που διεξάγεται σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας (Taylor & Rowe,2012).

6.Γιατί όχι τεχνολογία;

Οι σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις υπερτονίζουν την αξία της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το tablet, το smartphone ή και το PC μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα εργαλεία τόσο για τον εκπαιδευτικό όσο και τον γονέα. Καθώς τα παιδιά έχουν εμμονές με τις πολυαγαπημένες τους συσκευές επιχειρήστε να τις χρησιμοποιήσετε στο διάβασμά τους. Κάντε ορθογραφία ή έκθεση σε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο, αναζητήστε πληροφορίες για την ναυμαχία της Σαλαμίνας για παράδειγμα, δείτε βίντεο και σχολιασμούς μαζί με του παιδί σας. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε χωρίς δισταγμούς και την αριθμομηχανή των συσκευών σας ελέγχοντας αποτελέσματα κατά την προσπάθεια επίλυσης ενός μαθηματικού προβλήματος.

Πηγή

Θεοδώρα Ανδριώτη Εκπαιδευτικός προσχολικής και Α΄βαθμιας εκπαίδευσης Ειδίκευση στις Εκπαιδευτικές Καινοτομίες

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe