Το όμορφο κατάφυτο προάστιο της Ανάληψης, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Μον Ρεπό, έλαβε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται εκεί, η εκκλησία της Ανάληψης, η οποία είναι όμως αφιερωμένη στο Σωτήρα Χριστό, όπως μαρτυρεί και η αξιόλογη παλιά τοιχογραφία του Σωτήρος, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ναού, απέναντι από τη νεότερη εικόνα της Ανάληψης.

Η εκκλησία της Ανάληψης κτίστηκε από μοναχές του μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων, με ηγουμένη την Πανοσιοτάτη Ευφροσύνη, κατά κόσμον Ροδόσταμο, σ’ αντικατάσταση του ναού του «Μεγάλου Σωτήρος Χριστού εις το Καρδάκι», που υπήρχε άλλοτε εκεί κοντά. Ο ναός αυτός, που ονομάστηκε έτσι λόγω της γειτνίασης του με την ομώνυμη πηγή, καταστράφηκε το 1799 όταν οι Ρωσσοτούρκοι πολιορκούσαν την Κέρκυρα που κατείχαν οι Δημοκρατικοί Γάλλοι.

Εκκλησία της Ανάληψης, το πανηγύρι

Κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής τελείται στο μέρος αυτό ένα από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και γραφικότερα πανηγύρια του νησιού που προσελκύει εκατοντάδες πιστούς και επισκέπτες του νησιού.

Πηγή

ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, Γεώργιος Χ. (2008), “Τοπωνύμια: γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας”, Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας, Θεσσαλονίκη, β’ έκδοση, σελ. 37

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe