9
Φεβ 2024Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.
9
Φεβ 2024Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας παρουσιάζουν τη δημόσια συζήτηση με θέμα: Κλίμα: χθες, σήμερα, αύριο
Θα μιλήσουν οι κ.κ.: Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας, Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής και Γραμματέας της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών.
Συντονίζει η κυρία Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος – Κλασική Φιλόλογος
Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:30, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ
Σύντομη παρουσίαση του θέματος:
Ο κύριος Κώστας Συνολάκης θα επικεντρωθεί στην ιστορία της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 200 χρόνια και θα αναπτύξει τις πολλαπλές ευκαιρίες που είχε η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις. Θα εξηγήσει τα σημεία καμπής στο κλίμα, ειδικά όσα σχετίζονται με την θάλασσα. Θα γίνει αναφορά σε πρόσφατες μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα λόγω της κλιματικής κρίσης και στην διαχείριση τους. Ο κύριος Ζερεφός θα μιλήσει για την παγκόσμια ανησυχία από τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση του κλίματος.
Η παρουσίαση του θα εστιάσει στη μέχρι τώρα τάση θέρμανσης στη Μεσόγειο και την Ελλάδα περίπου κατά 1.5 °C τα τελευταία 100 χρόνια. Στην καταγραφή και ανάδειξη του 2023 ως έτους κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον πλανήτη.
Ειδικότερα το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε ως το θερμότερο από το 1900, για πολύ μεγάλο μέρος των χερσαίων τμημάτων της Μεσογείου ενώ αντίστοιχα υψηλές (έως και κατά 3 °C) ήταν και οι αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα την εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών αλλά και ακραίων βροχοπτώσεων.
Στις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές μεταβολές του κλίματος στην Ελλάδα με βάση τις οποίες η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3.0 °C (RCP 4.5) / 5.0 °C (RCP 8.5) έως το 2100 και η μέση βροχή κατά τη βροχερή περίοδο στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει να μειώνεται έως και κατά 15% (RCP 4.5) / 30% (RCP 8.5) στα νοτιότερα τμήματα της Ελλάδας ως το 2100.
Επίσης στις εκτιμήσεις των μοντέλων για αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως των καυσώνων, των ξηρασιών και των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.
Σχόλια