Μέσα στην πλειάδα των Φιλαρμονικών που λειτουργούν στην Κέρκυρα, η Φιλαρμονική Αυλιωτών, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού γράφει την δική του ιστορία, επιβεβαιώνει και συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της πολιτισμικής παρακαταθήκης του νησιού μας.

Ιδρύθηκε το 1979 με πρωτοβουλία των κατοίκων της κοινότητας Αυλιωτών και λειτουργεί χωρίς διακοπή μέχρι και σήμερα. Σκοπός της ιδρύσεως της η διάδοση της μουσικής τέχνης σε όλους τους κατοίκους των Αυλιωτών αλλά και των γύρω περιοχών.

Η πρώτη εμφάνιση του μουσικού σώματος είναι το 1982 αποτελούμενο από 55 μουσικούς συμμετείχε στην Λιτανεία της Τρίτης ημέρας του Πάσχα.

Στα 38 χρόνια λειτουργίας της, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό κύτταρο που συμμετέχει και εμπλουτίζει όλες τις εθνικές, κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις της κοινότητας Αυλωτών αλλά και των άλλων κοινοτήτων του Δήμου Κέρκυρας.

Η δραστηριότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής Αυλιωτών δεν περιορίστηκε μόνο στις υπηρεσίες της μπάντας.

 • Το 1996 ιδρύθηκε χορευτικό τμήμα.
 • Το 1998 συγκροτήθηκε σύνολο Brass.
 • To 1999 δημιουργείται τμήμα Μεικτής Χορωδίας.
 • Το 2009 δημιουργείται τμήμα Παιδικής Χορωδίας.
 • Το 2002 συμμετείχε στην υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 • Το 2005 παίρνει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που διοργάνωσε ο Δήμος Κέρκυρας.
 • Το 2009 και 2010 συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Έξοδο του Μεσολογγίου.
 • Το 2012 συμμετέχει στο 5 Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών και Χορωδιών Ελλάδος στο Άριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.
 • Συνεργάζεται με παραδοσιακό χορευτικό Φαίακες και Χορωδία Αυλιωτών.
 • Το 2013 συμμετέχει στο 6 Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.
 • Το 2014 συμμετείχε στην υποδοχή του Σέρβου Προέδρου στο νησί Βίδο.
 • Το 2016 συμμετείχε στις χριστουγενιάτικες εκδηλώσεις στον Αστερόκοσμο Θεσσαλονικης. Άλλες σημαντικές εμφανίσεις είναι, εμφάνιση στο video clip του Πέτρου Ιακωβίδη τον Φεβρουάριο 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2018, Κυριακη των Βαΐων 2019 στο Μεσολόγγι, και στην συμμετοχή μαζί με τον Κωνσταντίνο Αργυρό στον γάμο της χρονιάς όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ .
Σήμερα η Φιλαρμονική Αυλιωτών υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Κασταμονίτη προσδοκά και οραματίζεται ένα κόσμο πλασμένο από ανθρώπους που πιστεύουν και αγαπούν την μουσική και την τέχνη δείχνοντας σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομία του νησιού μας.

Το κυρίως μουσικό σώμα συγκροτείται από 70 μουσικούς.

Διαθέτει τμήμα θεωρητικών μαθημάτων μουσικής όπου φοιτούν 30 μαθητές πίκολο μπαντίνα, νεανική μπάντα και τμήμα παιδικής Χορωδίας.

Στο ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής υπάρχουν έργα Ελλήνων και Ξένων συνθετών, κλασσικά, μοντέρνα και ασφαλώς ποικιλία παραδοσιακών συνθέσεων της Ελληνικής Υπαίθρου.

Από την 27/06/11 εντάσσεται στο Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κέρκυρας συνεχίζοντας την πορεία της στο χρόνο, σεβόμενη την Κερκυραϊκή Παράδοση και το σκοπό ιδρύσεως της.

Φιλαρμονική Αυλιωτών Κέρκυρας:

https://www.facebook.com/groups/filarmonikiavlioton

Πηγή

Φιλαρμονική Αυλιωτών

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Σπύρος Κασταμονίτης
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Φιλαρμονική Αυλιωτών
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe