Το χωριό Γιαννάδες βρίσκεται 13 χλμ δυτικά της πόλης της Κέρκυρας και 7 χλμ νοτιοανατολικά της Παλαιοκαστρίτσας. Νότια του χωριού σε απόσταση 3 χιλ. βρίσκεται η παραλία των Ερμόνων, ενώ από ψηλά μπορεί κανείς να δει το πρώην έλος το οποίο αποξηράθηκε και σήμερα είναι μια πεδινή καλλιεργήσιμη έκταση 10.000 στρεμμάτων γνωστή σαν κοιλάδα ή Λιβάδι του Ρόπα.

Το πανέμορφο χωριό, με την μακραίωνη ιστορία και τα κτήρια του 18ου αιώνα, είναι ένα συνονθύλευμα των πιο χαρακτηριστικών χρωμάτων του νησιού. Τα παλιά κτήρια ξεχωρίζουν και ελάχιστες παρεμβάσεις παρεκκλίνουν από τον σεβασμό που έχουν δείξει οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού για την παράδοση και την ιστορία του με τη διατήρηση των όμορφων στοιχείων του.

Το πανέμορφο χωριό Γιαννάδες με την μακραίωνη ιστορία και τα κτήρια του 18ου αιώνα, είναι ένα συνονθύλευμα των πιο χαρακτηριστικών χρωμάτων του νησιού.

Πίσω στο χρόνο, το χωριό Γιαννάδες λέγεται πως πήρε την ονομασία του από το επίθετο “Γιάννας” που ανήκε σε έναν άρχοντα φεουδάρχη.

Το χωριό κατάφερνε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τον κατακτητών, από τους Ανδεγαυούς μέχρι τους Βενετσιάνους, λόγω του ιδιαίτερου αλευριού του από βαλανίδι.

Το  «πρινοκόκι» όπως ονομάζεται, ήταν προϊόν που εξήγαγαν για τη βυρσοδεψία, ενώ μετέπειτα οι ελαιώνες, τα αμπέλια αλλά, η αποξήρανση του έλους του Ρόπα και η καλλιέργεια του, μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των Βενετσιάνων. Έτσι, αν και για χρόνια το χωριό Γιαννάδες αποτελούσε αναφορά στα ιστορικά βιβλία για το εύφορο έδαφος του, η καλλιέργεια της γης και οι πόροι αυτού, πέρασαν στα χέρια των Ελλήνων  πολύ αργότερα, χάρις τις παρεμβάσεις του Πολυχρονη Κωνσταντά (1866), του Κωνσταντίνου Ζαβιτσιάνου και του Ανδρέα Δενδρινού (Νόμοι 423/1924 και 1925).

Η σπουδαίας σημασίας αρχιτεκτονική του χωριού, μαρτυρά την μακραίωνη ιστορία του.

Τα δρομάκια είναι στενά, όπως και σε πολλά χωριά του νησιού και αξίζει να τα περπατήσετε και να θαυμάσετε τα ιδιαίτερα οικοδομήματα του χωριού. Στη κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο σημερινό λιβάδι του Ρόπα.

Ανηφορίζοντας θα βρείτε μια πανέμορφη εκκλησία, την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα.

Σε όλη την περιήγηση σας στο χωριό, η φύση δίνει τις δικές τις, χαρακτηριστικές για το νησί της Κέρκυρας, αποχρώσεις, με τα ελαιόδεντρα και τα κυπαρίσσια να πλαισιώνουν τις ομορφιές του χωριού.

Μη ξεχάσετε να απολαύσετε τα παραδοσιακά πιάτα που θα βρείτε στις ταβέρνες του χωριού και να πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία απολαμβάνοντας εικόνες που σας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και ίσως σας θυμίσουν άλλα τοπία της Ελλάδας.

Όλα αυτά στο νησί της Κέρκυρας που κατορθώνει να συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε κοντινές αποστάσεις, και να περικλείει μαγευτικές μικρογραφίες τοπίων από όλα όσα κάνουν την Ελλάδα ξακουστή ανά τον κόσμο.

Άξιο αναφοράς είναι και το εκπληκτικό τοπίο της παραλίας Γιάλι, με τον δύσβατο δρόμο μέσα από τα απότομα δρομάκια και τα βράχια του βουνό που πλαισιώνει τον κόλπο του αλλά και οι ασύγκριτης ομορφιάς εικόνες που χαρίζει στα πεντακάθαρα νερά του.

Πηγή

ΣΑΘΑΣ, Μνημεία, τ. Γ, 24 Μαΐου 1414 σ.25

Καραμούτσος Κωνσταντίνος Δ.  Εναρμόνιση παράδοσης και φύσης

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Βλάσσης Τσόνος
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe