Η Αθηνά Πουλημένου είναι ένας από τους ανθρώπους που συναντάς και καταλαβαίνεις πόσο αγαπούν τη δουλειά τους.

Εξελίσσεται στους σπουδαίους τομείς που έχει επιλέξει και βοηθά τους άλλους να εξελιχθούν μέσα από τη δουλειά της.

Πτυχιούχος καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής από το ΤΕΦΑΑ Σερρών με ειδικότητες στην Ειδική Αγωγή και την Ενόργανη Γυμναστική αλλά και Πτυχιούχος Φυσικοθεραπεύτρια από το ΑΤΕΙ Λαμίας, στο οποίο τμήμα εισήχθη με υποτροφία ως αριστούχος, με ειδίκευση στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία και στην αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων παιδιών και ενηλίκων.
Ένα σπουδαίο βιογραφικό αλλά και μια δυνατή παρουσία στο χώρο.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη γυμναστική στο μυαλό τους αρνητικά ή σαν υποχρέωση. Τι σημαίνει για σένα η γυμναστική;

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω για το ένα από δύο μου επαγγέλματα, την φυσική αγωγή.
Η γυμναστική ήρθε στη ζωή μου σε ηλικία μόλις 4 ετών, όπου ξεκίνησα με ενόργανη γυμναστική σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έως την ηλικία των 11. Χωρίς διακοπή από την ενεργό δράση στον αθλητισμό, με κέρδισε αμέσως ο στίβος. Διαγράφοντας μια μεγάλη πορεία μέσα στα γήπεδα οι διακρίσεις ήταν αμέτρητες τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, με κορυφαία την πανελλήνια θέση η οποία μου έδωσε το εισιτήριο για την συμμετοχή ως μέλος της εθνικής ομάδας νεανίδων, ως πρωταθλήτρια στο άθλημα των 400μ. μετ’ εμποδίων.
Η αγάπη μου όμως, αλλά και η δίψα για γνώση στον τομέα αυτό, δεν σταμάτησε στο αθλητικό κομμάτι, αλλά προχώρησε και στον επαγγελματικό τομέα, με την εισαγωγή μου στο ΤΕΦΑΑ Σερρών, με ειδικότητα στην Ειδική Αγωγή και στην Ενόργανη Γυμναστική.
Για εμένα η γυμναστική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μου. Είναι το οξυγόνο μου, η δύναμή μου, το κίνητρο μου και η παρακαταθήκη μιας υγιούς ζωής, γεμάτη ευεξία και ευημερία. Και όλα αυτά τα οφέλη προσπαθώ καθημερινά να περάσω και σε όλους τους ασκούμενους / αθλητές μου που με εμπιστεύονται εδώ και 14 χρόνια.

Αν είχες να διαλέξεις ένα είδος γυμναστικής ποιο θα διάλεγες;

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Παράγοντες που βασίζονται κατά κύριο λόγο στην υγεία, στο επίπεδο φυσικής κατάστασης, την ηλικία, τους επιθυμητούς στόχους και στην επιδίωξη ενός τρόπου ζωής, γεμάτη ευεξία και ευημερία.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στα γυμναστήρια πολλά νέα είδη εκγύμνασης, όπου ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει, ώστε να δει τι του ταιριάζει και τι του αρέσει. Μόνο στην περίπτωση όπου συνυπάρχουν κάποιες αντενδείξεις, αναφέρομαι σε θέματα υγείας, θα προτείνουμε ή και θα αποκλείσουμε συγκεκριμένο είδος άσκησης.
Οπότε, όταν ο ασκούμενος με ρωτά τι είδους γυμναστική να διαλέξει, η απάντηση μου είναι

«ότι σε κάνει να νιώθεις καλά μέσα στο ίδιο το σου σώμα»

Μίλησε μας για τα υπέρ της γυμναστικής με βάρη.

Η γυμναστική με βάρη έχει κάνει την εμφάνισή της σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα μας.

Τα κυριότερα οφέλη/πλεονεκτήματα της γυμναστικής με βάρη είναι:

  1. Αύξηση του βασικού μεταβολισμού – με αποτέλεσμα την καύση περισσοτέρων θερμίδων και επομένως τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε χαμηλά επίπεδα.
  2. Καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνοντας/μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
  3. Ενίσχυση της οστικής πυκνότητας συνεπάγοντας την πρόληψη εμφάνισης οστεοπόρωσης κυρίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
  4. Ενίσχυση των τενόντων και των συνδέσμων προλαμβάνοντας έτσι τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς.
  5. Ενίσχυση της σταθερότητας του κορμού και της ισορροπίας, οι οποίες με το πέρας της ηλικίας μειώνονται δραματικά.
  6.  Αύξηση της δύναμης, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.
  7. Ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος προλαμβάνοντας τη σαρκοπενία, η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης χτίζοντας ένα υγιές σμιλεμένο σώμα.
  8.  Βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης αλλά και της ψυχολογίας μέσω της έκκρισης των ενδορφινών – των ορμονών «της ευτυχίας».

Ποια είναι η άποψη σου πάνω στην προθέρμανση και την αποθεραπεία

Κάθε προπόνηση αποτελείται από τρία στάδια, 1ο στάδιο – προθέρμανση, 2ο στάδιο – κυρίως μέρος, 3ο στάδιο – αποθεραπεία. Επομένως το κομμάτι της προθέρμανσης και της αποθεραπείας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής. Και είναι συχνό το φαινόμενο των αθλουμένων να παραλείπουν το ένα ή και τα δύο από αυτά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σοβαρών τραυματισμών.
Ο ρόλος της προθέρμανσης αποσκοπεί στην προετοιμασία του σώματος να αντιμετωπίσει τη φόρτιση που θα δεχθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος – υπεραιμία, αλλά και την προετοιμασία των τενόντων και των συνδέσμων για την αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση των μυών. Οι ασκήσεις της προθέρμανσης είναι χαμηλής έντασης και μικρής διάρκειας, ώστε να μην κουράσουν τον ασκούμενο και απευθύνονται σε μεγάλες μυϊκές ομάδες. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως το ζέσταμα εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του ασκουμένου, το είδος της άσκησης αλλά και από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο ρόλος της αποθεραπείας αποσκοπεί στην επαναφορά του οργανισμού στα φυσιολογικά επίπεδα, επίπεδα ηρεμίας. Σε εκείνα δηλαδή που βρίσκονταν το σώμα πριν την άσκηση, τόσο καρδιαγγειακά όσο και αναπνευστικά. Ενώ ταυτόχρονα με το σώμα ηρεμεί και το πνεύμα λόγω της έντασης. Επίσης με το χαλάρωμα, μεταβολικά πραγματοποιούνται σημαντικές χημικές διεργασίες, όπως αποβολή προϊόντων, όπως του γαλακτικού οξέως, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση του γνωστού «καθυστερημένου μυϊκού πόνου» που κάνει την εμφάνιση του μετά την άσκηση.
Οι ασκήσεις της αποθεραπείας είναι χαμηλής έντασης και διάρκειας και αποτελούνται από ασκήσεις διατάσεων – stretching και ή χαλαρό περπάτημα ή τρέξιμο.

Είναι απαραίτητο για κάποιον που κάνει βάρη να συνδυάζει και την αερόβια άσκηση;

Η απάντηση μου είναι ναι, χωρίς καμία αμφιβολία!

Και όπως ανέφερα παραπάνω τα οφέλη της άσκησης με τα βάρη, εξίσου σημαντικά και παρόμοια είναι και εκείνα της αερόβιας άσκησης όπως η βελτίωση του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η αύξηση της αντοχής, η μείωση της κακής χοληστερίνης και η αύξηση της καλής, ενισχύοντας την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ο έλεγχος του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, επομένως και πρόληψη κατά της παχυσαρκίας και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συμπερασματικά, τόσο η άσκηση με βάρη όσο και η αερόβια άσκηση είναι ένας από τους ιδανικούς συνδυασμούς εκγύμνασης για καλύτερη υγεία και αποδοτικότητα στην καθημερινή μας ζωή.

Τι πρέπει να τρώει κανείς πριν και τι μετά τη προπόνηση;

Θα απαντήσω γενικά σε αυτή την ερώτηση διότι δεν είναι πρέπων, να εισέλθω στα μονοπάτια των διατροφολόγων- διαιτολόγων.
Εκείνο που θα πρότεινα λοιπόν σε κάθε ασκούμενο είναι πριν την προπόνηση να καταναλώνει τροφές που συνδυάζουν την πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Πρωτεϊνών, όπου θα αποτρέψουν την χρήση καυσίμων-ενέργειας από τους μύες και υδατανθράκων όπου θα διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά, προσφέροντας άμεση πηγή ενέργειας, για καλύτερη απόδοση.

Επομένως ένα snack, καλό είναι να καταναλώνεται 1 ώρα πριν, ενώ ένα πλήρες γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
Το γεύμα μετά την προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας, γιατί είναι το γεύμα αποκατάστασης. Αυτό θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες για την σωστή μυϊκή δόμηση και προς αποφυγή του μυϊκού καταβολισμού, υδατάνθρακες για αποθήκευση ενέργειας και καλά λιπαρά για πρόληψη φλεγμονών.

Το γεύμα αυτό είναι σημαντικό να ληφθεί εντός μίας ώρας μετά το πέρας της προπόνησης.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η ποσότητα των γευμάτων εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, το βάρος, το είδος της άσκησης.
Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην σημαντικότητα της ενυδάτωσης μας, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, προς αναπλήρωση των υγρών και μεταλλικών στοιχείων που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για όλες τις πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσες. Πού μπορούμε να σε βρούμε και σε τι μαθήματα;

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ και καλές επιτυχίες..
Μπορείτε να με βρείτε στο γυμναστήριο Musclemania Vergi Gym

στα μαθήματα Body Bars / Fitball Body Tone / Functional Step
και Pilates Mat / Pilates with props.

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe