Η Εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού

Ξεδιπλώνοντας τις ομορφιές της Κέρκυρας, σίγουρα το μάτι του επισκέπτη θα σταθεί για να θαυμάσει τον πανέμορφο όρμο των Γουβιών.

Ένα πολύ στενό δρομάκι ενώνει την εκκλησία με την στεριά, το ποικιλόχρωμο πράσινο της στεριάς με το πανέμορφο γαλάζιο της θάλασσας σμίγουν να αγκαλιάσουν τη διαμαντόπετρα του όρμου, την εκκλησία της Υπαπαντής.

Η πανέμορφη εκκλησία που παλιά ονομαζόταν εκκλησία «Πεντηκοστής», κτίστηκε επί Ενετοκρατίας το 1713, από το Δανιήλ Κομπίτση, γόνο αριστοκρατικής οικογένειας από την Κρήτη. Ο ίδιος έκτισε και το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου στο χωριό Κομπίτσι.

Η οικογένεια Κομπίτση ήρθε στην Κέρκυρα το 1669 μετά την πτώση του Χάντακα (σημερινό Ηράκλειο Κρήτης). Την εκκλησία κοσμούσαν αξιόλογα έργα ζωγράφων της Κρητικής Σχολής που πιθανόν να έφερε η οικογένεια Κομπίτση από την Κρήτη. Φημολογείται ότι ο Δανιήλ Κομπίτσης πέθανε τρελός μετά τον χαμό του γιού του και η οικογένεια διαλύθηκε. Κληρονόμοι της Εκκλησίας καθώς και όλης της περιουσίας των Κομπίτση στην Κέρκυρα ήταν η οικογένεια Θεοτόκη και έπειτα, η οικογένεια Σκάρπα, ιταλικής καταγωγής. Όσο ζούσε ο γιατρός Ιωάννης Σκάρπας, φρόντιζε την εκκλησία. Όμως μετά τον θάνατο του οι κληρονόμοι την εγκατέλειψαν σε σημείο που κινδύνευε να γκρεμιστεί.

Ο επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Σπύρος Μεταλληνός (Τζάβρος), με δημοσιεύματα αγωνίας στον τοπικό τύπο, προσπάθησε να ενεργοποιήσει κάποιους για την διάσωση της εκκλησίας.

Πράγματι η αγωνία και η ευαισθησία κάποιων ανθρώπων για την τύχη της εκκλησίας οδήγησαν στη σύσταση μιας ερανικής επιτροπής με σκοπό την καθολική ανακαίνιση της εκκλησίας. Το 1996 λοιπόν, με πρωτεργάτη τον Ελευθέριο Λίγκο και σπουδαία βοήθεια πολιτών, μηχανικών και της αρχαιολογικής υπηρεσίας άρχισε η ανακαίνιση του Ναού με στόχο να μην υποστεί ιδιαίτερες αλλοιώσεις από την αρχική της μορφή.

Όλα έμειναν ως είχαν. Η πλάκα της Αγίας Τράπεζας, το πέτρινο σκαλιστό τέμπλο σε στυλ μπαρόκ και τα σκαλοπάτια όλα από πέτρα, ενώ για το τέμπλο χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια μάρμαρα, πλην ελαχίστων τα οποία είχε φθείρει ο χρόνος.

Οι τρεις θύρες και οι τέσσερις Δεσποτικές εικόνες που είναι περίπου 280 ετών ήταν στο Μουσείο Αντιβουνιώτισσας , ενώ τις θαυμάσιες εικόνες που κοσμούν σήμερα το τέμπλο αγιογράφησαν οι μοναχές της μονής Παντοκράτορα στον Αγρό.

Κατα την περιήγηση σας στον ναό, στο σήμερα, μπορείτε να θαυμάσετε όλες τις λεπτομέρειές και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του τότε, καθώς και τις δωρεές τον Χριστιανών που κοσμούν το εσωτερικό του.

Αξιόλογη και πάντα εντυπωσιακή, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρα και αν επισκεφθείτε το σημείο είναι η θέα περιμετρικά του Ναού.

Ξεκουραστείτε σε ένα από τα να πέτρινα παγκάκια και απολαύστε το ανεπανάληπτο τοπίο του όρμου των Γουβιών.

Η Εκκλησία της Υπαπαντής γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού.

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe