Το μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι ένα από τα πιο παλιά στην Κέρκυρα, χρονολογημένο το 1225 και αποτελεί ίσως τον πιο πολυσύχναστο από τους θρησκευτικούς τόπους του νησιού και όχι μόνο, λόγω της εκπληκτικής τοποθεσίας.

Ο λόγος επίσκεψης αυτού του μοναστηριού είναι διττός. Τοποθετημένο στην κορυφή ενός ακρωτηρίου η θέα που προσφέρει είναι εντυπωσιακά ανεπιτήδευτη και απερίγραπτα όμορφη. Είναι χτισμένη στη δεξιά πλευρά του κεντρικού κόλπου της Παλαιοκαστρίτσας. Ο δρόμος ως εκεί ξεκινά από την άκρη της παραλίας και ο πεζός διασχίζει την καταπράσινη φύση, με τα ψηλά κυπαρίσσια και τις ελιές. Φτάνοντας στην είσοδο ο επισκέπτης αντικρύζει το παλιό ρωσικό κανόνι με το οικόσημο των Ρομανώφ, στοιχείο που θυμίζει την παρουσία των Ρώσων στην περιοχή, το 1799.

Τα τελευταία χρόνια ζευγάρια που φτάνουν μέχρι εκεί συνηθίζουν να κλειδώνουν στα κάγκελα γύρω από το κανόνι λουκέτα «κλειδώνοντας» έτσι κατά κάποιον τρόπο την αγάπη τους.

Το κυρίως τμήμα, αυτό της Εκκλησίας, αφιερωμένο στην Παναγία και τα κελιά των μοναχών προστέθηκαν τον 18ο αιώνα. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει ένας προαύλιος χώρος με ένα πρόστωο (portico) και ένα σύγχρονο κτίριο που φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο Βυζαντινών και Μετα-Βυζαντινών εικόνων, βιβλίων και αναμνηστικών. Θα δείτε επίσης και ένα σκελετό μιας φάλαινας, που λέγεται ότι σκότωσε ένας ψαράς τον 19ο αιώνα. Στο χαμηλότερο επίπεδο υπάρχει ένα παλιό πατητήρι ελιάς και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.

Το ντύσιμο πρέπει να είναι ευπρεπές. Οι γυναικείοι ώμοι και τα γυμνά πόδια πρέπει να καλύπτονται. Φούστες και εσάρπες παρέχονται στην είσοδο της μονής σε όποιον δεν έχει κατάλληλο ένδυμα. Σημειώστε επίσης ότι πρέπει να σέβεστε την ηρεμία του χώρου και των μοναχών.

Η Ιερά Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Ιστορία

Το ανδρικό μοναστήρι ιδρύθηκε το 1225, μολονότι το κτίσμα που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι νεώτερο της εποχής της Τουρκοκρατίας.

Τα πρώτα κτίσματα φαίνεται ότι ήταν μέρος παλαιότερης οχύρωσης κάστρου απ’ όπου προέκυψε και το όνομα «Παλιοκαστρίτσα». Καταστράφηκε από τους Γενοβέζους το 1403. Ξανακτίστηκε το 1469 και καταστράφηκε εκ νέου το 1537 από τους Τούρκους. Το 1572, ξανακτίστηκε και διατηρείται ως σήμερα με αρκετές προσθήκες και επισκευές, όπως η βόρεια είσοδος του 1722.

Αφορμή για το κτίσιμο της Μονής υπήρξε η εύρεση της ιερή εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πηγή

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ελλάδα Τόπος Αγιότητας και Πνευματικών Θησαυρών. “Ιερά Μονή Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας”https://www.monastiria.gr/iera-moni-palaiokastritsas/

COOK, Adelia (2019). “Monasteries of Corfu”, www.mykerkyra.com

 

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Φωτογραφικό Υλικό: Pixabay, Павел Куделин
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe