Η Oρθόδοξη εκκλησία «Παναγιoπούλα» βρίσκεται στην οδό Ιονίου Βουλής, στην καρδιά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας και χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα πριν από το 1650. Η εκκλησία αρχικά ονομάζονταν Υ. Θ. ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ και απαντάται και ως Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ενώ εκεί υπάρχουν και οι δυο εικόνες των Αγίων. Οι πρώτες αναφορές στην εκκλησία καταγράφονται το 1682 και σχετίζονται με την οικογένεια Δεδότση στην οποία ανήκε τότε η εκκλησία και το διπλανό κτήριο και αφορούσε τη μεταβίβαση της για την ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση της από τον παπά Γεώργιο Κάκο της Κρήτης.
Η εικόνα της Παναγιοπούλας, στολισμένη με χρυσά και ασημένια τάματα, χρονολογείται από τότε που χτίστηκε η εκκλησία.
Λίγο αργότερα, το 1688 ένας μοναχός ο Δημήτριος Ραχαιπίδης ζήτησε από τον μεγάλο πρωτόπαπα να του επιτραπεί να χτίσει μικρή εκκλησία στο όνομα των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού. Από το επώνυμο του μοναχού προκύπτει και η ονομασία σε εκκλησία Αγίων Αναργύρων του Ραχαπίδη.
Η εκκλησία άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες λόγω του ότι η Ενετία υπαγόρευε απαλλαγή φορολογίας για τους ναούς.
Μέχρι που ένας καλόγερος της Μονής Υ. Θ. Πλατυτέρας , ο Χαρίτων, αγόρασε την εκκλησία και τη δώρισε στο Μοναστήρι της Πλατυτέρας οπού υπάρχει σπουδαία συλλογή βυζαντινών εικόνων αλλά και ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Η καταγραφή αυτού του γεγονότος υπάρχει με το βιβλίο του Σπ. Παπαγεωργίου η «Ιστορία της Εκκλησίας της Κέρκυρας» που εκδόθηκε το 1920.
Ο ναός Υ.Θ. ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ του Ραχαπίδη γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.
Τηρώντας όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις, με τη συμμετοχή και την αγάπη του κόσμου συμμετέχει στην περιφορά επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής.
Στον ναό συγκεντρώνονται ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού όλο το χρόνο μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ιστορική Πόρτα Ρεμούντα ή Πλατύ Καντούνι όπως το αποκαλούν και την παλαιά πόλη της Κέρκυρας.
Πηγή
corfu-odigitria.com Παναγιοπούλα ιστορία και γεγονότα
Σχόλια