Νησιά με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που πάντρεψαν την Ελληνική παράδοση με τον αέρα της Ιταλικής επιρροής κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Το αποτέλεσμα : Προσωπικότητες που έδωσαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία των γραμμάτων και των τεχνών και διέπρεψαν στις επιστήμες, στον πολιτισμό  και στις τέχνες διαδίδοντας συγχρόνως την Επτανησιακή κουλτούρα, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και πολλοί άλλοι.

Είναι άλλωστε ξακουστή η καλλιέργεια, η μουσική παιδεία και η κουλτούρα των Επτανησίων καθώς και η μακραίωνη και ιδιαίτερη παράδοση των Ιονίων Νήσων.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της μεγαλύτερης πλατείας των Βαλκανίων (Σπιανάδα), δεσπόζει μεγαλοπρεπής η Ιόνιος Ακαδημία, ατενίζοντας αγέρωχα έναν ανοικτό ορίζοντα, όπως αρμόζει σε κάθε πνευματικό ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1824  με μεγάλη γενναιοδωρία του φιλέλληνα Άγγλου κόμη Φρέντερικ Νόρθ, κόμη του Γκίλφορντ και πρωτοβουλία της Ιόνιας Πολιτείας.

Υπήρξε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην ιστορία της Νεοελληνικής παιδείας και κόσμησε την Κέρκυρα επί 40 χρόνια.

Το μεγαλείο της, σα να πάγωσε κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο…(1864), όπου διέκοψε οριστικά τη λειτουργία της, για να αναδυθεί στο σήμερα με την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου και την αναστήλωση του επιβλητικού τριώροφου, φέρνοντας τα φώτα της εκπαίδευσης στους νεώτερους σπουδαστές της σύγχρονης Ελλάδας.

Μέχρι το 1941, το κτίριο στέγαζε πλέον μόνο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Γυμνάσιο, ενώ το 1943 κάηκε από βομβαρδισμούς των Γερμανών. Μισό αιώνα περίπου μετά, ανοικοδομήθηκε για τις ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Παρά το ότι έπαψε να λειτουργεί ως Ακαδημία, είχε εκπληρώσει το σκοπό και τον προορισμό της. Είχε συμβάλει σημαντικά ώστε να ετοιμάσει επιστήμονες οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν άξια στελέχη στην εκπαίδευση και στις διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Ιόνιος Ακαδημία. Εκεί ακούστηκε και διαμορφώθηκε (μέσα από ποικίλες προστριβές και διακυμάνσεις) η ακαδημαϊκή νεοελληνική γλώσσα, εκδόθηκαν τα πρώτα νεοελληνικά πανεπιστημιακά συγγράμματα και ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους διαμορφώνοντας την ακαδημαϊκή τους προσωπικότητα, άνδρες που διέπρεψαν στην ελληνική παιδεία.

Στα 40 χρόνια λειτουργίας της Ιονίου Ακαδημίας, (1824-1864), δίδαξαν σε αυτήν πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες :

Ο Κωνσταντίνος Ασώπιος, ο Χριστόφορος Φιλητάς, ο Ιωάννης Καραντηνός, ο Νικόλαος Πίκκολος, ο εθνικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος, που έγινε μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και αργότερα αναδιοργάνωσε την θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Αθανάσιος Πολίτης, μετέπειτα μητροπολίτης Κερκύρας, ο φιλόσοφος, πολιτικός και διπλωμάτης Πέτρος Βράιλας-Αρμένης οι καθηγητές της Ιατρικής Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος και Χαράλαμπος Τυπάλδος Πρετεντέρης, και πολλοί άλλοι.

120 χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας της Ιονίου Ακαδημίας, ήρθε η συνέχεια αυτού του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1984, μαζί με τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας και του Αιγαίου.

Αποτελείται, κατόπιν της συγχώνευσής του με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, από  πέντε σχολές και δώδεκα τμήματα και συμπληρώνει σήμερα 34 χρόνια λειτουργίας και διαδρομής στους ορίζοντες της γνώσης, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Μια διαδρομή που την χαρακτηρίζει η διασύνδεση με την Κερκυραϊκή κοινωνία και την κοινωνία της γνώσης.

Η έδρα του βρίσκεται στην Κέρκυρα, με Πανεπιστημιακές μονάδες στην Λευκάδα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο απαρτίζεται από τα ακόλουθα δώδεκα Τμήματα Σπουδών :

  • Tμήμα Iστορίας (Κέρκυρα)
  • Tμήμα Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας (Κέρκυρα)
  • Tμήμα Mουσικών Σπουδών (Κέρκυρα)
  • Tμήμα Aρχειονομίας, Bιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (Κέρκυρα)
  • Τμήμα Πληροφορικής (Κέρκυρα)
  • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Κέρκυρα)
  • Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Αργοστόλι)
  • Τμήμα Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)
  • Τμήμα Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος)
  • Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αργοστόλι)
  • Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)
  • Τμήμα Τουρισμού (Κέρκυρα)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο ρόλος του

Καθίσταται σημαντικός στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην  Δυτική Ευρώπη καθώς και  στον ευρύτερο χώρο της Αδριατικής και της Μεσογείου και αποτελεί ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, απόλυτα ενσωματωμένο στην ευρωπαϊκή κοινωνία της γνώσης, πόλο έλξης νέων φοιτητών αλλά και ακαδημαϊκών διεθνούς κύρους και αναδεικνύεται σταδιακά σε έναν σημαντικό θεσμό στοχασμού, προβληματισμού και δημιουργίας κουλτούρας για τη σύγχρονη Κερκυραϊκή κοινωνία.

Πρωταρχικός σκοπός του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι η προαγωγή της επιστήμης και της γνώσης μέσα από τη διδασκαλία. Το σύστημα σπουδών του επικεντρώνεται στο φοιτητή, όχι απλώς ως διδασκόμενο, αλλά και ως ενεργό μέτοχο στη διαδικασία παραγωγής και διοχέτευσης της γνώσης.

Επιπλέον, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε εγρήγορση για μια διαρκή αναβάθμιση στην ποιότητα διδασκαλίας και στην αποτελεσματική μάθηση ούτως ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και σε διεθνώς ανταγωνίσιμα κριτήρια ποιότητας. Παράλληλα ενθαρρύνει και στηρίζει οικονομικά τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, εργαστηρίων και ημερίδων.

Το Ίδρυμα δεν διανοίγει νέους ορίζοντες μόνο για τους δικούς του φοιτητές, αλλά ανοίγει συνάμα τις πύλες του για φοιτητές από άλλες χώρες. Δεν περιορίζεται στην προσφορά ποιοτικών σπουδών, αλλά προσφέρει νέους πνευματικούς δρόμους στους φοιτητές του, μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ERASMUS+ , βασική επιδίωξη του οποίου είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση και η γνωριμία με τους  Ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ άλλων δράσεων, προσφέρονται ανταλλαγές φοιτητών. Οι ανταλλαγές αυτές παρέχουν την ευκαιρία φοίτησης Ελλήνων φοιτητών σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης για συμπλήρωση μέρους των σπουδών τους, σύμφωνα με το σύστημα διδακτικών μονάδων ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) και την ευκαιρία σε φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων να φοιτήσουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για συμπλήρωση μέρους των σπουδών τους αντίστοιχα.

Το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Πανεπιστημίου απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες που διαπρέπουν τόσο σε διδακτικό όσο και σε ερευνητικό έργο και χαίρουν αναγνώρισης στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το ικανότατο Διοικητικό Προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου ανταποκρίνεται επάξια στα καθήκοντά του στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις, με συνέπεια και  αποτελεσματικότητα τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος.

Η φροντίδα και η υποστήριξη που προσφέρουν οι διοικητικές υπηρεσίες περιβάλλουν τους φοιτητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από την πρώτη στιγμή που διαβαίνουν τις πύλες του και επεκτείνονται ακόμα και μετά την περάτωση των σπουδών τους.
Η διεξαγωγή έρευνας και η εκπαίδευση άριστων επιστημόνων αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς σκοπούς του Πανεπιστημίου, τον οποίο υπηρετεί με συνέπεια.

Ο ανώτερος σκοπός κάθε πνευματικού ιδρύματος είναι η ψυχική και η πνευματική του καλλιέργεια του ατόμου και αυτός ακριβώς είναι και ο ανώτερος σκοπός κάθε ανθρώπινου όντος.

Η πνευματική καλλιέργεια είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο όσο η τροφή για το σώμα. Η αξία της άλλωστε είναι αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα.

Μια χώρα λειτουργεί και αναπτύσσεται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής, μέσω της δημιουργίας καλλιεργημένων ατόμων. Όπου η μόρφωση παραλείπεται, η τέχνη, η επιστήμη και ο πολιτισμός μένουν πίσω.

Η λέξη «μόρφωση» (education) έχει τις ρίζες της στη λατινική λέξη “educo”, που σημαίνει : ανάπτυξη ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ, δηλαδή να ανασύρεσαι, να αναπτύσσεσαι μέσω της ΧΡΗΣΗΣ.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα λόγια εκείνα του Δελμούζου  :

«Γίνεται καλύτερη η ψυχή του ανθρώπου όσο περισσότερο δουλεύεται. Η ψυχική όμως καλλιέργεια και η ελευθερία δεν έρχονται έτοιμα απ’ έξω, παρά είναι καρπός που ωριμάζει μέσα μας ολοένα και περισσότερο, με αδιάκοπη ατομική προσπάθεια».

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

https://ionio.gr/

Πηγή

ΑΡΧΕΙΟ MyKerkyra magazine

My Kerkyra magazine: the Real Corfu (2019). “Ιόνιος Ακαδημία – Ιόνιο Πανεπιστήμιο: η πορεία τους μέσα στο χρόνο“, σελ. 66-69

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρία Μαυρωνά
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Μαρία Μαυρωνά
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe