Το Βυζαντινό Κάστρο Κασσιόπης είναι από τα παλαιότερα μνημεία και υπήρξε ένας από τους μάρτυρες της χαμένης ιστορίας. Χτισμένο σε βραχώδη λόφο στις παρυφές της σημερινής ομώνυμης πόλης κοντά στη θάλασσα, ήλεγχε το στενό θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της Κέρκυρας και της απέναντι αλβανικής ακτής. Είναι το παλαιότερο κάστρο με την ίδρυση του να ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους (12ος – 13ος αιώνας) και ένα από τα τρία βυζαντινά κάστρα της Κέρκυρας που σώζονται έως σήμερα. Σκοπός του ήταν να προστατεύει την περιοχή από επιθέσεις, οι οποίες ήταν πολλές, εξαιτίας του στρατηγικού σημείου της Κασσιόπης. Το κάστρο υπερασπίστηκε γενναία την Κασσιόπη για χρόνια.
Ιστορία
Κάστρο Κασσιόπης, ταξίδι στο χρόνο
Υπέστη σοβαρές βλάβες στο πέρασμα του χρόνου, ακόμη κι αν ενισχύθηκε το 1267 από τους Ανδηγαυούς. Ωστόσο, το 1386, όταν η Κέρκυρα έγινε μέρος της Βενετικής Αυτοκρατορίας, το κάστρο καταστράφηκε από τους Βενετούς – το κατείχαν οι Γενοβέζοι, οι οποίοι αρνούνταν να παραδοθούν – γιατί φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους από τους ντόπιους ή άλλους εχθρούς.
Οι περιηγητές του 17ου αιώνα κάνουν λόγο πια για ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο γεμάτο βάτα που εμφάνιζε μόνο τείχη και μερικούς κατεστραμμένους πύργους. Μια εύλογη περιγραφή της κατάστασης, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η καταστροφή που είχε υποστεί το κάστρο, επιτάθηκε από την αφαίρεση οικοδομικού υλικού για το χτίσιμο της περιτείχισης του παλαιού φρουρίου της Κέρκυρας κατά τα έτη 1537-1558. Έπειτα, ακολούθησε η σφαγή των κατοίκων κατά τη διάρκεια επιδρομής των Τούρκων, το 1571 και ό, τι είχε μείνει από το φρούριο καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
Αρχιτεκτονική
Στις τέσσερις γωνίες του ορθώνονται μεγάλοι πύργοι. Κατά μήκος των τεσσάρων πλευρών του εναλλάσσονται συνολικά επτά ορθογώνιοι και πέντε ημικυκλικοί, σε ερειπιώδη σήμερα μορφή. Η κεντρική πύλη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του οχυρού. Πριν από λίγα χρόνια έγιναν προσπάθειες αναστήλωσης του κάστρου και η κεντρική πύλη με τους δύο πλαϊνούς πύργους αποκαταστάθηκαν. Ωστόσο, το υπόλοιπο μνημείο έμεινε στο έλεος του χρόνου. Σήμερα σώζονται κάποια τμήματα μεταξύ αυτών η περιτείχιση του φρουρίου, οι πύργοι, η πύλη, οι προμαχώνες, η δεξαμενή νερού και μερικά από τα ενετικά κανόνια.
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του κάστρου είναι η αναπαλαιωμένη κεντρική του πύλη η οποία πλαισιωνόταν από δύο διώροφους πύργους. Η κεντρική πύλη βρίσκεται σε εσοχή, σύμφωνα με τους κανόνες της πρώιμης οχυρωματικής τέχνης. Κατά μήκος των τεσσάρων πλευρών του κάστρου εναλλάσσονται ορθογώνιοι και ημικυκλικοί πύργοι, σε ερειπιώδη σήμερα κατάσταση. Οι περισσότεροι περιφερειακοί πύργοι είναι κενοί στο εσωτερικό, ενώ φέρουν ενδείξεις ότι αρχικά είχαν κι αυτοί δύο ορόφους. Η περίμετρος του κάστρου φτάνει σχεδόν στο 1,1 χλμ. Στο εσωτερικό του κάστρου δεν υπάρχει καμία κτιριακή εγκατάσταση.
Το Βυζαντινό Κάστρο Κασσιόπης συνεχίζει να κυριαρχεί στο χωριό κρύβοντας 1400 χρόνια ιστορίας στις πέτρες του και έστω και πληγωμένο από τον ρου της ιστορίας και τη φθορά του χρόνου, καταφέρνει να φτάσει μέχρι το σήμερα.
Πηγή
“Κάστρο Κασσιώπης”, http://netcastle-webgis.eu/listing/k%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82/stle-webgis.eu/listing/
ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, Κέλλυ (2016). “Northeastern Corfu: paradise regained”, Εκδόσεις CorfuPress, Κέρκυρα, σελ. 49-52
ΣΑΡΑΚΗΝΟΥ, Ελένη (2015). “Κασσιόπη: ένα μικρό μέρος με τεράστια ιστορία”, Synthesis, Kέρκυρα
ΔΑΦΝΗ, Νατάσσα (2014). “Τα κάστρα της Κέρκυρας: η μακραίωνη ιστορία κατακτήσεων”, My Kerkyra magazine:the real Corfu, Issue 32|2014, p. 34-38
Σχόλια