Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και αποτελεί την πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία προβολής και μελέτης της κερκυραϊκής εικαστικής τέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 για να στεγάσει τη συλλογή του Κερκυραίου πολιτικού μηχανικού και συλλέκτη, Μιχαήλ Άγγελου Βραδή.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 100 ατομικές και ομαδικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ το υλικό της και οι δραστηριότητές της συνεχώς εμπλουτίζονται.

Η ιδιαιτερότητα της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης έγκειται στο γεγονός ότι επιχειρεί μια καταγραφή της ιστορίας της κερκυραϊκής εικαστικής τέχνης από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο νησί. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, χαρακτικής και γλυπτικής, καλλιτεχνών που, είτε κατάγονται από την Κέρκυρα, είτε έζησαν εδώ για ένα χρονικό διάστημα.

Στο πενταώροφο κτίριο της Πινακοθήκης στεγάζεται Αίθουσα Χαρακτικής, Αίθουσα «Σπύρος Αλαμάνος» (1947-2011), με έργα και προσωπικά αντικείμενα του Κερκυραίου εικαστικού, Αίθουσα αφιερωμένη στην εικαστικό Πηνελόπη Βολτέρρα, Χώρος Περιοδικών Εκθέσεων, όπου συχνά φιλοξενούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις, Βιβλιοθήκη εικαστικού περιεχομένου, καθώς επίσης Πωλητήριο με υλικά για ζωγραφική, συλλεκτικά αντικείμενα και βιβλία.

Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του κτιρίου είχε εξαρχής στόχο να εξυπηρετήσει σύγχρονες μουσειακές ανάγκες. Για το λόγο αυτό τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας, κλιματισμού, φωτισμού, αποθήκευσης και συντήρησης.

Τα τελευταία χρόνια η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη διευρύνει τους ορίζοντές της, μέσα από τη συνεχή έρευνα για την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της κερκυραϊκής τέχνης, τη σταθερή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη συνεργασία με άλλους φορείς πολιτισμού.

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη:

Ιωάννου Θεοτόκη 77

Τηλ: 2661041085

Fax: 2661022544

email: info@corfuartgallery.com

http://www.corfuartgallery.com

Πηγή

Αρχείο My Kerkyra Magazine

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη (2018). “Κερκυραϊκή Πινακοθήκη“, My Kerkyra: the Real Corfu, τεύχ. 20, σελ. 24 – 26

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe