Ανάμεσα από τα Βασιλάτικα, το χωριό Πετριτής αλλά και πολύ κοντά στη παραθαλάσσια περιοχή Μπούκαρι και σε μικρή απόσταση από το μεγαλύτερο χωριό των Αργυράδων ,βρίσκεται το χωριό Κορακάδες.
121 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας το παλιό χωριουδάκι της Νότιας Κέρκυρας, μας προκαλεί, με τα ερειπωμένα σπίτια του, να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και στους θρύλους της περιοχής.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση το χωριό πήρε, την επικρατέστερη και πιο συχνή ονομασία στην οποία απαντάται, από τα Κοράκια τα οποία έβρισκαν φωλιά στο λόφο.
Οι ονομασίες, οι πειρατές και η ζωή των κατοίκων
Όπως και στα περισσότερα χωριά, έτσι και σε αυτό, πολλές είναι οι ονομασίες που του έχουν δοθεί. Η πρώτη ονομασία στην οποία βρίσκουμε το χωριό είναι το Κορακάδες, σύμφωνα με το Φύλλο Εφημερίδος Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) του 1652 ενώ οι ονομασίες Πετριτίνα ή Περόττα παρουσιάζονται κατά το 1759. Ακόμη μια από τις ονομασίες του είναι το “ακρωτήριο Κορακάδου” το οποίο έχει καταγραφεί σε βιβλίο του 1943 του Γεώργιου Α. Αθανάσαινα.
Την επικρατέστερη και πιο συχνή ονομασία του όμως, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση τη πήρε από τα Κοράκια τα οποία έβρισκαν φωλιά στο λόφο, μια ονομασία που συμπληρώνει την συσχέτιση του χωριού με τις εποχές που οι πειρατές διεκδικούσαν κομμάτια γης.
Έτσι έγινε και με τη περίπτωση αυτού του ιδιαίτερου χωριού, στο οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, βρήκαν κατοικία οι Σαρακηνοί πειρατές. Το ύψωμα στο οποίο βρίσκεται το χωριό, παρείχε ασφάλεια ως προς τις πειρατικές παραθαλάσσιες επιδρομές και η θέα από ψηλά έδινε καλή ορατότητα προς την αποφυγή τους.
Οι Σαρακηνοί πειρατές, στην επιλογή τους να ζήσουν ένα πιο ήρεμο τρόπο ζωής ασχολήθηκαν με την αλιεία που ήταν κατά κόρον ανδρική ενασχόληση ενώ οι γυναίκες ασχολούταν κυρίως με τις αγροτικές δουλειές καθώς η καλλιέργεια της γης κατείχε εξίσου σημαντική θέση στις δραστηριότητες των κατοίκων των περιοχών της Νότιας Κέρκυρας.
Έτσι οι πρώην πειρατές πουλούσαν στα γύρω χωριά τα ψάρια τους και εξασφάλιζαν τις πρώτες ύλες τους από τη γη.
Τα χρόνια περνούσαν και το μόνο που θα μπορούσε να διαταράξει αυτό τον ήσυχο τρόπο ζωής των κατοίκων, ήταν οι δυνάμεις της φύσης.
Οι κατολισθήσεις
Πριν από περίπου 40 χρόνια ο οικισμός Κορακάδες υπέστη σοβαρές κατολισθήσεις.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους αναγκάστηκαν μετεγκατασταθούν στο επίνειο τους, το παραθαλάσσιο χωριό Πετριτής.
Το χωριό Κορακάδες σήμερα
Στο σήμερα οι ελάχιστοι κάτοικοι που παρέμειναν στο χωρίο παρά τις κατολισθήσεις, διατήρησαν τις περιουσίες τους, ενώ σημαντικές είναι και οι κινήσεις ανοικοδόμησης και δημιουργίας κατοικιών που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη περιοχή.
Αξίζει να περιπλανηθείτε στο χωριό, να θαυμάσετε τα όμορφα παλιά σπίτια αλλά και την εκκλησία που υπάρχει εκεί και να αφήσετε το βλέμμα σας να χαθεί στη θέα της θάλασσας από ψηλά.
Πηγή
Πανδής Πορφύριος Οδυσ. (1992) Νοταριακές Πράξεις …και πληθυσμιακά στοιχεία 1684 – 1991 του νομού Κέρκυρας.
Πανδής Πορφύριος Οδυσ. (1999) Η εξέλιξη του πληθυσμού του νομού Κέρκυρας.
Αθανάσαινας Γιώργος Α. (1943) Ιστορία από τα αρχεία των Εμπόλεμων. σελ.206
Καββαδίας Γιώργος Κ. (2017) Από τις Κορακάδες στον Πετριτή, το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της ΔΕ Κορισσίων
Σχόλια