Περιτριγυρισμένο με το πράσινο των φυλλωμάτων των ελαιόδεντρων, τα διάσπαρτα φοινικόδεντρα και τις αποχρώσεις από τις πανέμορφες βουκαμβίλιες, όπου και αν κοιτάξετε υπάρχουν πράγματα να ανακαλύψετε.
Παλιά αρχοντικά σπίτια και δρομάκια οδηγούν στην κεντρική πλατεία των Κουραμάδων που την ονομάζουν και «Φόρο», εκεί επι δεκαετίες πραγματοποιούνται οι συγκεντρώσεις των κατοίκων, οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις.
Λέγεται πως οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν μάστορες εκκλησιαστικών καμπάνων, οι Χυτηραίοι και εγκαταστάθηκαν στο χωριό κατά το 1500. Πολλές και οι ιστορικές μαρτυρίες που θέλουν το χωριό να ήταν έδρα δεκαρχίας στο Δεσποτάτο της Ηπείρου κατά τα μέσα του 13ου αιώνα.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους καρπούς του φυτού «κούραμο»
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους καρπούς του φυτού «κούραμο» σε συνδυασμό με την κατάληξη που παρατηρούμε σε αρκετά χωριά της Κέρκυρας, όπως το κοντινό χωριό Σιναράδες.
Όπως όλα τα χωριά του νησιού, εξέχουσα σημασία για τους κατοίκους έχουν οι ναοί και οι εκκλησίες, που προσελκύουν και το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της Κέρκυρας.
Στο χωριό Κουραμάδες υπάρχει ένας μικρό ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα και βρίσκεται στον δρόμο σας για να προσεγγίσετε το χωριό.
Άξιο αναφοράς όμως είναι και ένα από τα νεότερα μοναστήρια της Κέρκυρας, το οποίο είναι κατασκευασμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο με κυπαρίσσια και πεύκα, η Μονή Αγίας Κυριακής Κουραμάδων.
Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Κουραμάδες βρίσκονται οι Καστελλάνοι, οι Καλαφατιώνες και οι Σιναράδες.
Σχόλια