Το Κούμκουάτ, το πολύτιμο χρυσό μας πορτοκάλι ένας μικρός καρπός που κατέχει μεγάλη θέση στις καρδιές όλων όσων αγαπούν τη Κέρκυρα.

Από την αγάπη του Βρετανού γεωπόνου Sidney Louis Walter Merlin για τη καλλιέργεια ξεχωριστών φυτών που εισήγαγε ο ίδιος, στο πιο φημισμένο μικροσκοπικό εσπεριδοειδές!

Ο Sidney Louis Walter

Έφερε το πρώτο κουμκουάτ στην Κέρκυρα το 1924 όπου έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του νησιού για την αρχοντική του γλυκό-πικρή γεύση το διαφορετικό του σχήμα και χρώμα και τα μοναδικά παρασκευάσματα που δημιουργούνται από αυτό.

Η ιστορία του κουμκουάτ ξεκινά με μια διαδρομή από την Άπω Ανατολή ως τα Κερκυραίικά μας καντούνια, με καλλιέργειες σε Κίνα, Ιαπωνία, Ισραήλ αλλά και στην Αργεντινή και τη Καλιφόρνια.

Στη Κέρκυρα καλλιεργείται κυρίως στο βόριο τμήμα του νησιού, με βάση το κάμπο Νυμφών, που παρέχει στο φυτό το κατάλληλο έδαφος και κλίμα για να ευδοκιμήσει.

Το 1981, ογδόντα εννέα παραγωγοί κουμκουάτ από τον Δήμο Νυμφαίων ίδρυσαν τον Αγροτικό και Βιομηχανικό Σύλλογο Νύμφες. Σκοπός του Συλλόγου ήταν η συλλογή, παραγωγή, προώθηση και πώληση κουμκουάτ και των συναφών προϊόντων τους.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 1994, ο Σύνδεσμος αναγνώρισε το κουμκουάτ ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) με στόχο τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων, με νέα συσκευασία και αυτοματοποίηση της παραγωγής συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία.

Το «χρυσό πορτοκάλι» όπως είναι η επι λέξη μετάφρασή του από τα κινεζικά (kam kwat) μας χαρίζει εκτός από το άρωμα του και ένα μεγάλο μέρος σημαντικών ουσιών που βοηθούν στη καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι το μόνο εσπεριδοειδές που καταναλώνεται ατόφιο με τη φλούδα του, όπως μας το χαρίζει η φύση!!

To κουμκουάτ ως σύμμαχος στην υγεία μας :

Εκτός από το ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το καροτένιο, οι τανίνες, η ζεαξανθίνη, η λουτεινή κ.α.
Είναι πηγή βιταμινών Α και C , με περιεκτικότητα 44 mg βιταμίνης C σε 100 γραμμάρια .Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την καλή υγεία του συνδετικού ιστού, τη συμβολή της στον οργανισμό μας στην επούλωση πληγών και την απορρόφησή των ελεύθερων ριζών.

Το κουμκουάτ είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που λειτουργούν θετικά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων αλλά και των πρωτεϊνών και των λιπών. Μερικές από αυτές είναι η θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιορίζουν της όρεξη για τσιμπολόγημα, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και στη καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και οδηγούν στην βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα ώστε να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας.

Με τα μάτια των ερευνητών... Το κουμκουάτ:

Καταπολεμάει τον καρκίνο του προστάτη
Σύμφωνα με έρευνα του 2012 το έλαιο του κουμκουάτ μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.

Βοηθάει στην προστασία από την καρδιακή νόσο, την υπέρταση
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθάνε στην προστασία από την καρδιακή νόσο και την υπέρταση

Οι καλλιέργειες στη Κέρκυρα καλύπτουν συνολικά πολλές εκατοντάδες στρέμματα και ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει επισκέπτης που να μη δοκίμασε κουμκουάτ, σε μία από όλες τις εκδοχές του..

Μετά τη συλλογή των καρπών, οι παραγωγοί δίνουν τη συγκομιδή τους σε ειδικά εργοστάσια.
Τα μεγαλύτερα φρούτα θα χρησιμοποιηθούν σε κονσέρβες, και τα μικρότερα φρούτα στις μαρμελάδες. Ο καρπός πλένεται και τοποθετείται σε ειδική μηχανή για να βράσει. Παραμένει στο μηχάνημα για μία ημέρα όπου προστίθεται ζάχαρη και η διαδικασία διαρκεί επτά ημέρες.
Οι κονσέρβες τοποθετούνται σε γυάλινα βάζα, τα οποία τοποθετούνται σε ειδικό μηχάνημα όπου λαμβάνει χώρα η παστερίωση του προϊόντος.

Το Κουμκουάτ γίνεται... τυλιχτό κέρασμα φρούτου, μαρμελάδα, λικέρ ή το διάσημο γλυκό του κουταλιού.

Γλυκό κέρασμα φρούτου: Αυτό γίνεται από τις κονσέρβες αλλά δεν έχει κανένα σιρόπι. Στην αρχή, κάθε κομμάτι είναι τυλιγμένο σε διαφανή περιτύλιξη τροφίμων και συσκευάζεται σε μικρά καλάθια και παραδοσιακά κιβώτια.

Μαρμελάδα: Αφού το φρούτο έχει βράσει στο μηχάνημα που αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά πριν από την προσθήκη ζάχαρης, κάποιοι αφαιρούνται για να δημιουργήσουν την εμπλοκή. Αυτό στη συνέχεια συσκευάζεται σε βάζα.

Λικέρ: Ο καρπός είναι ξεφλουδισμένος και το εκχύλισμα που προέρχεται από τη φλούδα χρησιμοποιείται για να κάνει ένα λικέρ με επιπρόσθετους χρωματισμούς. Το ποτό εμφιαλώνεται σε φιάλες με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.

Η χρησιμότητα των λουλουδιών του Κουμκουάτ στη παραγωγή:

Όταν τα δέντρα ανθίζουν τον Αύγουστο, οι παραγωγοί τοποθετούν δίχτυα γύρω τους για να συλλέγουν τα πέταλα λουλουδιών. Το μεγαλύτερο μέρος του αποσπάσματος που προέρχεται από αυτά χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λικέρ και ότι, χωρίς προσθήκη χρωμάτων. Το ποτό εμφιαλώνεται σε φιάλες διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών.

Συνταγή Λικέρ :

• Διαλέγουμε τα κουμ κουάτ μας να είναι σφιχτά και να έχουν όμορφο πορτοκαλί χρώμα.
• Τα πλένουμε καλά και τα χαράζουμε με μαχαίρι σε δυο τρία σημεία.
• Υστερα τα βάζουμε σε μια γυάλα μαζί με το κονιάκ σε σκιερό μέρος για τρεις εβδομάδες. Τη γυάλα δεν την κλείνουμε αεροστεγώς, θέλουμε να “αναπνέει”.
• Μετά βράζουμε τα δυο ποτήρια νερό ανακατεύοντας τη ζάχαρι να διαλυθεί για πέντε λεπτά. Μόλις κρυώσει το προσθέτουμε στη γυάλα και αφήνουμε μία εβδομάδα ακόμη.
• Βγάζουμε τα κουμ κουάτ και σουρώνουμε με τούλι καθώς βάζουμε στα μπουκάλια. Είναι έτοιμο!

(Υλικά : 1 κιλό κουμ κουάτ , 700-1000 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό σας αρέσει) 1 μπουκάλι κονιάκ 750 ml , 2 ποτήρια νερό )

Γλυκό του κουταλιού:

• Βάζετε τα κουμ-κουάτ σε νερό για τρεις μέρες, αλλάζοντας κάθε μέρα το νερό.
• Τα βράζετε (σε νερό που να τα σκεπάζει) για 30 λεπτά.
• Πετάτε το βρασμένο νερό και τα ξαναβράζετε για άλλα 30 λεπτά.
• Αδειάζετε ξανά το νερό και ελέγχουμε αν είναι μαλακά ώστε να μπορούν να τρυπηθούν με οδοντογλυφίδα. Αν το φλούδι είναι σκληρό κάνουμε τρύπες περιφερειακά με την οδοντογλυφίδα.
• Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τόση ζάχαρη όσο τα κουμ-κουάτ + 250 γρ. Δηλαδή για μισό κιλό κουμ-κουάτ βάζουμε 750 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 1.5 ποτήρι νερό και βράζουμε για 2 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.
• Στο έτοιμο σιρόπι ρίχνουμε τα βρασμένα φρούτα και τα αφήνουμε λίγα λεπτά να βράσουν μαζί.
Αν δέσει πολύ το σιρόπι προσθέτουμε ελάχιστο νερό και βράζουν 5-6 λεπτά.
Αν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε την επόμενη μέρα ζάχαρη και ξαναβράζουμε 3-5 λεπτά.

(Υλικά : Κουμ-κουάτ (φρούτο) ,Ζάχαρη, Νερό ,λεμόνι )

Είτε το έχετε δοκιμάσει είτε όχι, είτε αγαπάτε τη γεύση του και τη μυρωδιά του είτε όχι το Κουμκουάτ είναι αδιαμφησβήτητα μέρος της πολιτιστικής και κοινωνικής ταυτότητας του νησιού μας!!
Aν και είναι ένας μικρός καρπός… θα έχει πάντα μεγάλη θέση στις καρδιές όλων όσων αγαπούν τη Κέρκυρα!!

** Η δική μας επιλογή Lazaris Distillery & Artisan Sweets **

2ο χλμ. Εθνική Αχιλλείου, 49084 Κέρκυρα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 26610-33400

Email: info@lazarisproducts.com

website: www.lazarisproducts.com

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: www.lazarisproducts.com
Φωτογραφικό Υλικό: wallpaperflare.com
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe