Ένα σταυροδρόμι και μια πλούσια ιστορία. Ένα από τα ωραιότερα χωριά στη κερκυραϊκή ύπαιθρο, συναντά κανείς 8 χιλιόμετρα από τη πόλης της Κέρκυρας, οι Κυνοπιάστες κρύβουν τα δικά τους μυστικά και προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού για ποικίλους λόγους.

Οδηγούμαστε σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, εκεί με τις πρώτες αναφορές σε αυτό να ορίζονται κατά τον 14ο αιώνα, την περίοδο κυριαρχίας του φράγκικου βασιλείου των Ανδεγαυών, της Νεαπόλεως της Ιταλίας (το 1267 με 1386). Εκείνη τη περίοδο μεγάλα κτήματα, τα φέουδα παραχωρήθηκαν σε επιλεγμένες αριστοκρατικές οικογένειες όπως την Χαλικιόπουλου, Καρτάνου και Αλταβίλλα από τους ξένους κυρίαρχους που τα είχαν στη κατοχή τους. Στο διάστημα αυτό, της φεουδαρχίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που πρωτοστάτησαν και απομακρύνθηκαν από τη δουλοπαροικία, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορα επαγγέλματα και ως μικροϊδιοκτήτες γης.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ανάδειξη της περιοχής και η διαφοροποίηση του οικισμού των Κυνοπιαστών. Ένας όροφος προστίθεται στα μέχρι τότε ισόγεια σπιτάκια/ καλύβες που ζούσαν οι κάτοικοι, επιτυγχάνοντας έτσι μια άνοδο της ποιότητας της ζωής τους.

Τα παραδοσιακά ξύλινα κρεβάτια τους είχαν βάσεις που τις ονόμαζαν «τριτσέλια» και στρώματα από μαλλί, ξερά χόρτα ή φύλλα καλαμποκιού. Τα νέα λιθόκτιστα σπιτάκια τα έλεγαν και “παλατάκια” δίνοντας έμφαση έτσι στο αντίκτυπο που είχε στις ζωές των κατοίκων η εξέλιξη των σπιτιών τους.
Στο σήμερα, μπορείτε να περιηγηθείτε και να θαυμάσετε τα παλιά κτήρια που μαρτυρούν τον τρόπο διαβίωσης του τόπου και την σταδιακή εξέλιξη του οικισμού.

Τα νέα λιθόκτιστα σπιτάκια τα έλεγαν και “παλατάκια” δίνοντας έμφαση έτσι στο αντίκτυπο που είχε στις ζωές των κατοίκων η εξέλιξη των σπιτιών τους.

Η ονομασία του οικισμού

Οι Κυνοπιάστες συχνά μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την προέλευση της ονομασίας τους. Μια από αυτές και η επικρατέστερη, το Σκυλοπιάστες, συγχέει την ονομασία με τους σκύλους (κύνες) κατά την οποία πήρε το όνομα του από τα σκυλοκρέμμυδα (scilla) που είναι ένα είδος άγριων κρεμμυδιών που υπάρχουν στη περιοχή.

Υπάρχουν ακόμα εκδοχές που θέλουν να εμφανίζεται ως Σκινοπιάστες από το θάμνο σκίνο ή Κοινοπιάστες από τα κοινά, ενώ πιθανότατα η εμφάνιση του ως Κινοπιάστες με “ι” σχετίζεται με το πως μετέφραζαν οι επισκέπτες το χωριό με το αγγλικό Kinopiastes .

Η κεντρική πλατεία Κυνοπιαστών

Όπως συχνά συμβαίνει στους περισσότερους οικισμούς του νησιού, έτσι και στους Κυνοπιάστες η κεντρική πλατεία είναι και το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων, για τους εορτασμούς και τα δρόμενα που αφορούν το σύνολο τους.

Φυσικά δεν λείπουν τα παραδοσιακά ταβερνάκια σε διάφορα σημεία του οικισμού, με φαγητά της Ελληνικής και τοπικής κουζίνας.

Κεντρικά θα βρεθείτε μπροστά σε μια μαρμάρινη είσοδος για την εκκλησία της Παναγίας, με εξέχουσας σημασίας τοιχογραφίες εντός της που χρονολογούνται στον 18ο αιώνα και ανήκουν στην Επτανησιακή Σχολή.

Κοντά βρίσκεται και ένα κτήριο που από το 1982 στεγάζει την Φιλαρμονική Κυνοπιαστών.

Από τα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι και η γυναικεία Μονή του 17ου αιώνα που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το κέντρο του χωριού και είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.  Στις εκκλησίες που υπάρχουν στους Κυνοπιάστες είναι και η εκκλησία Αγίου Ιωάννη, η εκκλησία της Υ.Θ Ελεούσης Κυνοπιαστών και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το Μουσείο Ελιάς

Οι Κυνοπιάστες φιλοξενούν το μοναδικό για την Κέρκυρα, Μουσείο Ελιάς. Ένα άριστα διατηρημένο ελαιοτριβείο του 20ου αιώνα με μια πλούσια συλλογή εργαλείων και μέσων επεξεργασίας της ελιάς που έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια για την συλλογή των καρπών και την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών

Δεν είχαν κλείσει καλά-καλά οι πληγές του εμφυλίου πολέμου όταν μία ομάδα φιλοπρόοδων κατοίκων δημιούργησε το 1966, τον Εκπολιτιστικό Προοδευτικό Όμιλο με κύριο στόχο την ίδρυση Φιλαρμονικής.
Από το 1970 άρχισαν οι δημόσιες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής σε εθνικές, θρησκευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις, ενώ από τη 10ετία του 1980, ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις εκτός Κέρκυρας μέχρι και το 2001 με εμφάνιση στην Κωμόπολη Manziana της Ρώμης. Από το 1982 η Φιλαρμονική στεγάζεται στο ιδιόκτητο κτήριο της στην πλατεία του χωριού, αφού προηγουμένως περιπλανήθηκε σε 4 μικρά και ακατάλληλα οικήματα.

Αξιοσημείωτες είναι οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από τους Κυνοπιάστες, ο μετέπειτα 4 φορές πρωθυπουργός της Αγγλίας William Gladstone και ο φημισμένος Άγγλος ζωγράφος Edward Lear έρχονται στο εξοχικό αρχοντικό με λότζα, του Χαλικιόπουλου Βιλλέττα, στους Κυνοπιάστες, στα 1858 και 1861 αντίστοιχα.

Σαν βρεθείτε στη περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε τα γειτονικά χωριά όπως τους Καστελλάνους Μέσης, τον Άγιο Προκόπιο και τους Άγιους Δέκα, να εξερευνήσετε τις ομορφιές του χωριού και να δοκιμάσετε παραδοσιακά Κερκυραίικά φαγητά σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια.

Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε και το καθαρό και φημισμένο πόσιμο νερό των Κυνοπιαστών που ήταν από τα πρώτα χωριά με το δικό τους υδραγωγείο, δωρεά της οικογένειας Παϊπέτη το 1927, με κοινόχρηστες βρύσες σε κεντρικά σημεία του χωριού με νερό από τη πηγή Γουράδων.

Πηγή

Πουλημένος  Στέφανος Πενηντάρχου  https://koinonkynopiaston.blogspot.com/

Φιλαρμονική Κυνοπιαστών  http://www.kinopiastesband.gr/

Η ιστορία της ελιάς μέσα από μοναδικά μουσεία visitgreece / newsbeast.gr

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Στέφανος Πουλημένος
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe