Στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου πάνω από τους μαγευτικούς κολπίσκους της Παλαιοκαστρίτσας βρίσκεται το μικρό αλλά πολύ γραφικό χωριό Λάκωνες. Παλιά πέτρινα σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα πάνω σε ένα στενό δρόμο και ηλικιωμένες γυναίκες που κυκλοφορούν με παραδοσιακές στολές συνθέτουν ένα γοητευτικό παραδοσιακό Κερκυραϊκό σκηνικό.

Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι στενός με απότομες στροφές και ο κεντρικός του δρόμος φτάνοντας επιτρέπει με τη χρήση φαναριών την κυκλοφορία μονής κατεύθυνσης. Γι’ αυτόν τον λόγο ο επισκέπτης πρέπει να είναι προσεκτικός καθώς θα πρέπει να παρατηρήσει τα ειδικά φανάρια και ίσως χρειαστεί να περιμένει για λίγα λεπτά με το όχημα του.

Το χωριό διαθέτει παραδοσιακά καφενεία και ως προς τη διαμονή διαθέτει κάποια ξενοδοχεία, διαμερίσματα και στούντιο.

Σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί η τοποθεσία Bella Vista, ένα πλάτωμα πάνω στο δρόμο με καφέ και εστιατόρια όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ ή το φαγητό του με μοναδική θέα και να φωτογραφίσει το σαγηνευτικό τοπίο.

Στο κτίριο του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες» του χωριού στεγάζεται επίσης ένα Λαογραφικό Μουσείο που χρήζει επίσκεψης καθώς περιλαμβάνει αρχεία, παλιές φωτογραφίες, βιβλία μουσικής, παραδοσιακές ενδυμασίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς και μικρογραφίες βάρκας- παπυρέλας από παπύρι (βούρλο).

Η περιοχή ενδείκνυται και για τους λάτρεις της πεζοπορίας καθώς υπάρχει μονοπάτι, απότομο βέβαια, που την συνδέει με την Παλαιοκαστρίτσα.

Η ονομασία

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η ονομασία συνδέεται αυτόματα με την περιοχή της Λακωνίας και αυτόματα γεννάται ένα ερώτημα ως προς την προέλευση αυτής. Σύμφωνα λοιπόν με προφορικές μαρτυρίες το χωριό ονομάστηκε έτσι από τους πρώτους κάτοικους του χωριού, την οικογένεια Μιχαλά από το Οίτυλο της Μάνης. Λέγεται ότι η οικογένεια έφυγε κυνηγημένη από τον τόπο της λόγω μια τοπικής διαμάχης κατά τον 15ο αιώνα. Το επώνυμο, διατηρείται μέχρι και σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού. Άλλη μία εκδοχή είναι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού να ήταν Λάκωνες οι οποίοι στο ταξίδι τους με προορισμό τη Νότια Ιταλία, σταμάτησαν και ίδρυσαν τον πρώτο οικισμό στα παράλια, την Παλαιοκαστρίτσα. Οι επιδρομές όμως των πειρατών ανάγκασαν τους κατοίκους να μεταφερθούν στο χωριό ψηλά στον ορεινό όγκο πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα, όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες περιοχές της Κέρκυρας.

Πηγή

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, Οι Λακωνίτες (2020). “Λαογραφικό Μουσείο τοπικής κοινότητας Λακώνων“, https://www.lakonites.com/

terrabook. “Λάκωνες“, https://greece.terrabook.com/el/corfu/page/lakones/

ΚΑΛΟΠΑΙΔΗ, Νίκη. “Μουσείο Μουσικού Ομίλου “Οι Λακωνίτες“”, http://www.golden-greece.gr/politismos/mouseio_mousikou_omilou_oi_lakones_kerkyra.html

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe