Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας βρίσκεται στο χωριό Σιναράδες, το οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Εμψυχωτής και πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Μέσης είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος Νίκος Πακτίτης, ο οποίος ήδη από την δεκαετία του 1950 αρχίζει να ασχολείται με την λαογραφία. Αποτέλεσμα αυτής του της ενασχόλησης ήταν η δημιουργία της Λαογραφικής Εταιρείας Μέσης Κέρκυρας, ενός σωματείου που έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει και να αναδείξει οτιδήποτε αφορά τον λαϊκό μας πολιτισμό.

O Νίκος Πακτίτης άρχισε μόνος του τη συγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού και εν συνεχεία με τη βοήθεια μερικών ακόμα φίλων της λαογραφίας ίδρυσε την Ιστορικολαογραφική Εταιρεία Μέσης Κέρκυρας.

Η εταιρεία εξέδωσε το βραχύβιο περιοδικό “Η Κερκυραία” και δύο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε ως σωματείο με την ίδια επωνυμία. Από τότε άρχισε περισσότερη συστηματική προσπάθεια για την συγκρότηση ενός φορέα που αντιπροσωπεύει την παράδοση της κεντρικής Κερκυραϊκής υπαίθρου και ειδικότερα αυτήν της Μέσης όπως ξεκάθαρα φαίνεται απ’ την επωνυμία του σωματείου.

Το Κτίριο του Μουσείου μέχρι τον Οκτώβριο του 1987 στεγαζόταν στο ισόγειο μιας μονώροφης κατοικίας σε κεντρικό σημείο του χωριού. Το μέρος αυτό όμως δεν ήταν ευρύχωρο και ερχόταν σε αντίθεση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των εκθεμάτων. Έτσι λοιπόν μεταφέρθηκε σε ένα ωραίο παραδοσιακό σπίτι στην γειτονιά του Αϊ-Γιάννη των Σιναράδων.

Το μουσείο εκθέτει υλικό από την Μέση Κέρκυρα. Η εξωτερική σκάλα του μουσείου είναι  φτιαγμένη από ντόπιο μάρμαρο και οδηγεί στον πάνω όροφο που αποτελείται από το πόρτιγο, την τραπεζαρία, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα. Τα δωμάτια είναι επιπλωμένα όπως ήταν το μέσο επίπεδο ενός νοικοκυριού στα τέλη του περασμένου αιώνα. Επίσης, η εσωτερική σκάλα οδηγεί στον επόμενο όροφο όπου εκεί υπάρχει βιβλιοθήκη και το αρχείο του μουσείου. Εκτός από τα παραπάνω, σημαντική είναι η αναφορά στις συλλογές του μουσείου που περιλαμβάνουν αγροτικά εργαλεία, κερκυραϊκές φορεσιές, Κερκυραϊκά κεραμικά, σπιτικά σκεύη και εκκλησιαστικά είδη, καθώς και στην οικοτεχνία, μαστορική, αλλά και αλιευτική.

Η Ιστοριολαογραφική Εταιρεία Μέσης Κέρκυρας εκτός απ’ την ίδρυση του ομώνυμου μουσείου, προέβλεψε και την ενίσχυση κάθε συλλογικής προσπάθειας που θα αποσκοπούσε στην έρευνα, μελέτη και διάσωση ιστορικολαογραφικών στοιχείων σε οποιαδήποτε περιοχή της Κέρκυρας.

Το λαογραφικό μουσείο Σιναράδων αποτελεί τμήμα της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας. Όλα έργο ζωής και κληρονομιά του ακούραστου δασκάλου, ερευνητή και πρωτοπόρου λαογράφου της Κέρκυρας Νίκου Πακτίτη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://laografikomouseiosinaradon.blogspot.com/p/blog-page_17.html

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων θα είναι ανοικτό για δωρεάν επίσκεψη τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου. 3,4 / 10,11 / 17,18 / 24,25

Πηγή

Αρχείο My Kerkyra Magazine

My Kerkyra (2013). “Sinarades Folklore Museum: time travel through the history of Corfu“, My Kerkyra magazine: the Real Corfu, Issue 31, σελ. 48-49

 

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe